Pediatrics

אנטיביוטיקה המשמשת לטיפול בתינוקות ופעוטות מגבירה את הסיכון לסוכרת מסוג 1 (הודעת קדימהסטם)

 

סוכרת נעורים (סוג 1) נוטה יותר להתפרץ אצל ילדים בסיכון גנטי לפתח אותה אם קיבלו אנטיביוטיקה נפוצה לתינוקות ופגים Gentamicin, כך עולה ממחקר חדש שהתפרסם בכתב העת Nature Communications.

המחקר,  שנערך על ידי המכללה הרפואית של ג’ורג’יה (אוגוסטה, ג’ורג’יה, ארה”ב) ,מצא כי תרופת המרשם הנפוצה מייצרת רמה גבוהה יותר של נוגדנים, הגורמת בסיכון לפתח סוכרת מסוג 1.

כיום, עד 10% מהתינוקות שזה עתה נולדו מקבלים גנטמיצין כדי למנוע מקרה חמור של אלח דם. אלח דם הוא  תגובה מוגזמת של הגוף מול זיהום (בדרך כלל חיידקי) התוקף אותו. הזיהום , גורם לתגובת דלקתית חזקה הפוגעת באיברים חיוניים ועשויה להיות קטלנית.

הזיהומים החיידקיים הללו שכיחים, והתינוקות זקוקים לאנטיביוטיקה, כיוון שהמערכת החיסונית שלהם לא מפותחת היטב באותו רגע, והתרופה עשויה להיות טיפול מציל חיים.

 

במהלך הניסוי, צוות המדענים ניתח דגימות דם של 278 ילדים וצעירים ממחקר שבדק אוטואימוניות לסוכרת בצעירים (DAISY) ומחקר אחר שבדק קיומם של נוגדנים עצמיים למולקולות סוכר, הנמצאות על תאים ומחוברות לחלבונים או חומצות שומן (PAGODA).

אריק חסון סמנכל בכיר לפיתוח עסקי קדימהסטם, המפתחת תאי גזע לריפוי ללא דחייה לריפוי הסוכרת: “הנוגדנים העצמיים  מופיעים בגוף כיוון שמערכת החיסון האנושית מזהה בטעות את תאי הביתא של הלבלב כמזוהמים בחיידקים פתוגניים. תאים אלה אחראים על ייצור והפרשת האינסולין כתגובה לשינוי ברמות הסוכר בעקבות אכילה או פעילות גופנית.  הזיהוי השגוי של מערכת החיסון את תאי הביתא כמזהמים, גורם לה לתקוף אותם ולמעשה, להותיר את הגוף ללא אינסולין בדם. הגוף, שנותר ללא או עם מעט מדי אינסולין, חשוף להשפעות הבריאותיות של רמות סוכר לא מאוזנות וגבוהות בדם ורמות סוכר (אנרגיה) נמוכות בתאים. הרס תאי הביתא מותיר אחריו בגוף נוגדנים ספציפיים לתאי הביתא של הלבלב שתוקפים שוב ושוב את תאי הביתא בלבלב אותם מזהה הגוף בטעות כ”מזוהמים” ”

במהלך הניסוי בדקו נוכחות של נוגדנים בגוף כנגד לגליקנים (מולקולות רב סוכר), הנמצאים הן בתאי גוף האדם והן בתאי החיידקים. הסברה הייתה שאם יש קשר בין הנוגדנים שהתפתחו בגוף לגליקנים, תעלה רמת הנוגדנים בתגובה לשימוש באנטיביוטיקה גנטומיצין שלה מבנה סוכרי הנמצא בחיידקים.

תוצאות הבדיקה העלו כי אכן,  אצל למעלה מ-5% מקבוצת הילדים שקיבלו את התרופה הייתה רמה גבוהה יותר של נוגדנים כנגד מבנה סוכרי הקיים בגנטומייצין המחובר לחומצת שומן.רמה גבוהה זו של נוגדנים לתאי הביתא של הלבלב גרמו לחלק גדול מהקבוצה לפתח סוכרת מסוג 1.

מן המחקר עולה כי עליה בשימוש בגנטומיצין (הנחשב לאחת מהתרופות החיוניות בעולם ע”י ה-WHO) באוכלוסיית יילודים ופגים כדי לטפל בזיהומים חיידקיים ולמנוע בהם אלח דם, עשויה להשפיע על התפתחות נוגדנים כנגד תאי ביתא באיי לנגרהאנס בלבלב (באוכלוסייה הרגישה לכך גנטית) וע”י כך להגדיל את מספרם של חולי סוכרת מסוג  (סוכרת נעורים)1.

 

 

 

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    חשיפה יומית נרחבת יותר לזמן מסך בקרב פעוטות מלווה בביטויים אינטנסיביים יותר של כעס בשלב מאוחר יותר בחייהם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics. המחקר הפרוספקטיבי כלל מדגם של 315 פעוטות (54% בנים) שהיו בני 3.5 שנים בשנת 2020. ההורים של הפעוטות דיווחו על משך הזמן שהילדים השתמשו בטאבלטים בימות השבוע ובסופי […]

  • השפעות טיפול כנגד סוכרת הריונית מוקדמת על מצוקה נשימתית ביילודים (BJOG)

    השפעות טיפול כנגד סוכרת הריונית מוקדמת על מצוקה נשימתית ביילודים (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אבחנה וטיפול בסוכרת הריונית מוקדמת מלווה בסיכון מופחת למצוקה נשימתית ביילודים. מהנתונים עולה עוד כי מצוקה נשימתית ביילוד נפוצה יותר ביילודים שנולדו לאחר ניתוח קיסרי, יילודים גדולים לגיל ההיריון ומשך הריון קצר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לזהות גורמים הקשורים עם התפתחות […]

  • האם סוכרת מסוג 2 מעלה את הסיכון לתמותה בחולים עם קרדיומיופתיה היפרטרופית? (Cardiol Res)

    האם סוכרת מסוג 2 מעלה את הסיכון לתמותה בחולים עם קרדיומיופתיה היפרטרופית? (Cardiol Res)

    במאמר שפורסם בכתב העת Cardiology Research מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי סוכרת מסוג 2 מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם קרדיומיופתיה היפרטרופית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שיעורי התמותה של חולים עם קרדיומיופתיה היפרטרופית ירדו בין השנים 1999 עד 2020. גורמי הסיכון למוות לבבי פתאומי עודכנו בקווים המנחים מטעם ה-AHC/ACCF […]

  • נוירופתיה היקפית מלווה בסיכון מוגבר למחלת עין יבשה בחולים עם סוכרת (Optometry and Vision Science)

    נוירופתיה היקפית מלווה בסיכון מוגבר למחלת עין יבשה בחולים עם סוכרת (Optometry and Vision Science)

    במאמר שפורסם בכתב העת Optometry and Vision Science מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולי סוכרת מסוג 2 עם נוירופתיה היקפית בדרגה בינונית-עד-חמורה סיכון גבוה כמעט פי ארבע להתפתחות מחלת עין יבשה והמחלה העינית הייתה חמורה יותר בחולים אלו. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים דיווחו על תוצאות סותרות בנוגע לקשר […]

  • יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    במחקר שפורסם לאחרונה ב JAMA PEDIATRICS נעשתה סקירת ספרות סיסטמטית ומטה-אנליזה שמטרתה היתה לבדוק את יעילות התערבויות בצורת משחקים דיגיטליים לטיפול במצבים רגשיים (gamified digital mental health interventions (DMHIs) ) בקרב ילדים ובני נוער. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום נשימתי חמור (Lancet Psychiatry)

    טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום נשימתי חמור (Lancet Psychiatry)

    טיפול אנטי-פסיכוטי לסכיזופרניה או הפרעות פסיכוטיות אחרות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום COVID-19 חמור או זיהום נשימתי אחר ואשפוז נלווה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Lancet Psychiatry. עם זאת, לא תואר קשר בין טיפול אנטי-פסיכוטי ובין הסיכון לזיהום קל. החוקרים בחנו את הנתונים ממספר מאגרים בדנמרק שכללו 85,083 משתתפים (גיל חציוני של 45.8 […]

  • טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    בחולים תחת טיפול בגלוקוקורטיקואידים סיסטמיים במהלך אשפוז קצר תועד סיכון גבוה יותר מכפליים להופעה חדשה של סוכרת, בהשוואה לאלו שלא טופלו בסטרואידים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ה-European Association for the Study of Diabetes. החוקרים מבריטניה השלימו מחקר עוקבה תצפיתי שהתבסס על נתונים מרשומות רפואיות ממוחשבות של חולים שאושפזו בין תחילת שנת […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה