Pediatrics

כנס עמות עתיד: מגמה יציבה בשיעור מוות פתאומי של תינוקות, זיקה לעישון אימהות ושינה משותפת

להלן סיכום הכנס השנתי של “עתיד” – העמותה הישראלית לחקר ומניעת מוות פתאומי בתינוקות שהתקיים בהמרכז הרפואי שערי צדק בנושא מוות פתאומי בלתי מוסבר בתינוקות, כפי שהועבר אלינו על “שקדי תקשורת” :

ב 12 השנים האחרונות ניכרת בישראל מגמת יציבות בשיעורי תמותת תינוקות ממוות פתאומי בלתי מוסבר[1]

עישון הוא גורם הסיכון העיקרי כיום למוות בעריסה

 הימנעות מעישון של האב האם ומטפלים נוספים עשויה להציל חיים של כ-40 תינוקות נוספים בשנה בישראל

הורים ומטפלים אחרים בתינוק אינם מיישמים את ההמלצות מצילות החיים גם כשהם מודעים להן

ב-12 השנים האחרונות (1997 2009) נותרו שיעורי המוות הפתאומי הבלתי מוסבר בתינוקות בישראל ללא שינוי משמעותי והם עומדים על כ-0.5% ל-1000 לידות חי[2]. כך עולה מאנאליזה חדשה לנתוני הלמ”ס שהוצגה לראשונה היום  (22.3) בכנס השנתי של “עתיד” – העמותה הישראלית לחקר ומניעת מוות פתאומי בתינוקות והמרכז הרפואי שערי צדק בירושלים. הכנס נערך בבית החולים. בהיעדר נתיחה שלאחר המוות וחקירת זירת האירוע לאבחון מוות בעריסה לא ניתן לקבוע מהו המספר המדויק של התינוקות שמתו מוות בעריסה, מכלל מקרי המוות הפתאומי הבלתי מוסבר בישראל. העישון הפך כיום לגורם הסיכון המוביל למוות בעריסה, בתינוקות שמושכבים לישון על גבם. בישראל, נותר שעור מקרי המוות הפתאומי הבלתי מוסבר בתינוקות באוכלוסיה הערבית גבוה  פי 3 יותר! מבאוכלוסייה היהודית. בעולם ובישראל מצויים תינוקות בנים בסיכון גבוה פי 1.5 מבנות למות מוות בעריסה.

בעקבות יישום ההמלצה להשכיב תינוקות לישון רק על גבם, חלה בעולם המערבי ירידה דרסטית של 50- 70% בשיעור תמותת התינוקות ממוות בעריסה.

דר’ ענת שץ, יו”ר עמותת עתיד – העמותה הישראלית לחקר ומניעת מוות פתאומי בתינוקות: “בישראל, הרוב המכריע של התינוקות שנפטרים באורח פתאומי ובלתי מוסבר, לא עוברים נתיחה לאחר המוות וזירת האירוע לא נבדקת בדקדקנות, כפי שנדרש לקביעת אבחנה של מוות בעריסה. בשנת 2009 בוצעו במכון לרפואה משפטית רק 2 נתיחות של תינוקות שנפטרו באורח פתאומי. בהעדר נתיחה, לא ניתן לקבוע כמה מבין 84 התינוקות שנפטרו ב- 2009, באורח פתאומי ולא מוסבר (לפי תעודות הפטירה) מתו כתוצאה מתאונה, ממחלה, או מפגיעה מכוונת וכמה מתו מוות בעריסה. ללא יכולת לאבחן מקרים מובהקים של מוות בעריסה, אנו מתייחסים לכל מקרי המוות הפתאומי הבלתי מוסבר, העלולים להישנות ולסכן את חייהם של הילדים הבאים במשפחה”.  

בכנס הוצגו גורמי סיכון נוספים להשכבה על הבטן, המעלים בשיעורים ניכרים את הסיכון למוות בעריסה: עישון של האם וגם האב בהריון או בסביבת התינוק, הימנעות מהנקה, לינה משותפת ולידת תינוקות פגים.

דר’ ענת שץ: “מסקרים שונים שערכנו בעמותה ניכר, כי המודעות לגורמי הסיכון למוות פתאומי בארץ אינה מספקת, וכשהיא כבר קיימת הורים ומטפלים אינם מיישמים את ההמלצות מצילות החיים”.

יש מקום להרחיב את המודעות לגורמי ההגנה והסיכון בקרב המטפלים השונים, מלבד ההורים, ולעודד השתתפותם בקורסי החייאה לתינוקות. הדבר נכון אף יותר, לאור מקרי המוות בתינוקות, שהתרחשו לאחרונה בישראל במעונות היום ואצל מטפלים נוספים, שאינם ההורים”, מדגישה דר’ שץ.

9 מ- 10 אמהות לתינוקות שמתו מוות בעריסה מעשנות !

הימנעות מעישון בזמן ההריון ולאחר הלידה, של בני הזוג ושל כל המטפלים שבאים במגע עם התינוק, עשוייה להפחית בכ60% נוספים את מספר מקרי המוות בעריסה.  בישראל מדובר בהצלת חיים של כ-40 תינוקות נוספים!

הסיכון של אמהות מעשנות לאבד תינוק כתוצאה ממוות עריסה, גבוה פי 4 יותר מאשר אמהות שאינן מעשנות. 9 מתוך 10 נשים שתינוקן מת מוות עריסה נהגו לעשן, כך עולה ממטא-אנאליזה שבוצעה באנגליה, במסגרתה נותחו 21 מחקרים שבוצעו בעולם. גם כשהאם ההרה חשופה לעישון פאסיבי בלבד נגרם נזק לעובר וליילוד והסיכון למוות בעריסה עולה משמעותית.

בנוסף קיים קשר כמותי בין מספר הסיגריות שהאם מעשנת למידת הסיכון למות תינוקה. אם המעשנת למעלה מ- 20 סיגריות ביום מעלה פי 5 את הסיכון למות תינוקה.

גם עישון פאסיבי מיד שלישית (Third Hand Smoking ) מעלה הסיכון למוות בעריסה. מטפלת במעון יום, המעשנת מחוץ למעון ולא בסמוך לתינוק, וניגשת לטפל בו, לאחר מכן, כשבגדיה ושערותיה ספוגים בחלקיקים טוקסיים, שמקורם בעשן סיגריות, גורמת לתינוק לשאוף חלקיקים ומעלה את הסיכון למוות בעריסה. על מטפלים מעשנים להקפיד להתרחץ ולהחליף בגדים לפני המגע עם התינוק.

דר’ ענת שץ: “ההמלצות להימנעות מעישון מתייחסות לאם וגם לאב בזמן ההריון ולאחר הלידה. מסקר שערכנו בארץ, דווחו קרוב ל-21% מהאמהות לתינוקות בגילאי 1-6 חודשים, המשתייכות למעמד סוציו אקונומי בינוני-גבוה, כי עישנו לפני ההריון. 10% מהן דווחו כי עישנו  בזמן ההריון.  32% מבני זוגם  עישנו לפני ההריון ו-19% הוסיפו לעשן בזמן ההריון. רוב הנשאלות שהמשיכו לעשן בהריון ידעו מהן הסכנות הכרוכות בעישון ובכל זאת לא חדלו ממנהגן. אצל אלו שהפסיקו לעשן נמצא שהמנבאים הטובים ביותר להפסקת עישון בהריון הם המודעות לסיכון לפני ההריון ורמת השכלה גבוהה”.

50 90% ממקרי המוות בעריסה קורים בשינה משותפת

לדבריו של פרופ’ אד מיטשל ( (Ed Mitchell , יו”ר החברה הבינלאומית לחקר ומניעת מוות בתינוקות 50% מכלל מקרי המוות הפתאומי הבלתי צפוי בתינוקות מתרחש בעת שינה משותפת, ומגיע ל-90% מהמקרים מתחת לגיל חודש. אם שנרדמת עם תינוקה על ספה מסכנת את חיי תינוקה פי 22, מאם שתינוקה ישן במיטה נפרדת. מעבר לסיכון הכרוך בתאונה על ידי מחיצה פיזית של התינוקות, בשינה משותפת קיים סיכון, בלתי תלוי, למוות עריסה שככל הנראה קשור לחימום יתר ולעלייה בדו תחמוצת הפחמן.

דר’ ענת שץ: “מומלץ להשכיב את התינוק במיטה נפרדת, הסמוכה למיטת ההורים ולהימנע משינה משותפת עד גיל 6 חודשים. הדבר נכון במיוחד כשהאם או כששני ההורים מעשנים, צורכים אלכוהול ו/ או סמים, או עייפים מאוד. כמו כן, מומלץ להימנע מ’מיטות מרפסת’, בהם מיטת התינוק המשכית לזו של ההורים”.

דר שץ מדגישה, כי “הסיכון בשינה משותפת גובר על היתרון שביצירת קשר אם תינוק, שניתן לטפחו הן בהנקה  והן בטיפול ובמגע כשהתינוק ער”.

תינוק שמושכב לישון באופן קבוע  על פי כללי הבטיחות, על גבו על ידי הוריו, ואילו באופן חד פעמי מושכב לישון על בטנו אצל מטפל אחר (בני משפחה אחרים כמו סבים וסבתות, או בידי מטפלים בבית ומחוצה לו), מצוי בסיכון גבוה פי 18 למוות. לכן ניכרת חשיבות לחידוד והטמעת כללי ההגנה על חייהם של התינוקות ומניעת גורמי סיכון בקרב מטפלים שאינם ההורים.

הנקה מפחיתה הסיכון למוות פתאומי  ב-50%

פרופ’ פרן הוק (Fern R. Hauck ) חברת כוח המשימה לנושא מוות בעריסה באקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים הציגה מטא-אנאליזה חדשה, שעתידה להתפרסם במגזין לרפואת ילדים  Pediatrics . מחקר העל הקיף 18 מחקרים לבחינת ההשפעה המגנה שיש להנקה על חיי תינוקות. מהמחקר עולה, כי לכל הנקה השפעה מגנה, גם אם התינוק יונק זמן קצר או ניזון מהנקה באופן חלקי. עם זאת, לדבריה של  פרופ’ הוק ההגנה על התינוק עולה ככל שמשך ההנקה ארוך יותר.

הסיכון למוות עריסה בתינוקות יונקים קטן ב-50% לעומת תינוקות שאינם יונקים. לכן מומלץ לא לוותר על ההנקה ולהיניק את התינוק, ככל שמתאפשר, גם אם באופן חלקי.  

פגים מצויים בסיכון גבוה פי 2- 4 מיילודים שנולדו במועדם

מחקרים שונים מצביעים, כי  שכיחות מקרי המוות בעריסה של תינוקות שנולדו פגים, גבוהה פי 24 מיילודים שנולדו במועד. במטרה לרדת לשורש התופעה פורסמו בשנים האחרונות מספר מחקרים שמצאו, כי תגובתם של יילודים שנולדו פגים למצוקה נשימתית יעילה, באופן משמעותי, כאשר הם שוכבים על הגב מאשר על הבטן. ממאמר שפורסם לאחרונה במגזין לרפואת ילדים Pediatrics עולה, כי אצל תינוקות שמושכבים על הבטן יורדת זרימת הדם למוח, וכי יש לצפות שאצל פגים הירידה תהיה משמעותית יותר.

דר’ ענת שץ: “בעולם נמצא כי כרבע ממקרי המוות הפתאומי בתינוקות אינם נגרמים כתוצאה ממוות בעריסה. במקרים אלה בירור הסיבה, על ידי נתיחה שלאחר המוות, עשויה לסייע באבחון מקרי התעללות, מחלות מטבוליות ומחלות גנטיות אחרות”.

“אם הגורמים הבאים במגע עם הורים במקרים של מוות פתאומי בתינוקות, יעודדו אותם לבחור באפשרות של נתיחה לאחר המוות למציאת הסבר לתופעה, יש אפשרות שתהליך האבל, ההשלמה והמוכנות להכנס להריון ולהביא ילדים נוספים לעולם יהיה פחות קשה.  כמו כן, המשך המחקר במקרי מוות פתאומי בתינוקות, ובכלל זה  נתיחות, צפוי לקדם את הבנת המנגנונים שמעורבים במוות פתאומי של תינוקות, ובעתיד אולי אף לסייע במניעתם”, מסכמת  דר’ שץ.

*****************

כיצד ליצור סביבת שינה בטוחה לתינוקות ולהפחית הסיכון למוות בעריסה?

יש להשכיב תינוק על הגב בלבד בכל זמן שינה (יום או לילה).

מומלץ להשכיב תינוק על בטנו בזמן שהוא ער ומצוי בהשגחת מבוגר.

יש להשכיב תינוקות על מזרן קשיח שאינו שוקע בלחץ קל.

יש לשמור שסביבת התינוק תהיה נקייה מעישון (חשוב שאמהות, אבות  וכל המטפלים יימנעו מעישון בזמן ההריון ולאחר הלידה).

יש להימנע מחימום יתר של סביבת התינוק הטמפרטורה המומלצת היא 22 מעלות.

מומלץ להשכיב לישון במיטה נפרדת בחדר ההורים עד גיל 6 חודשים. יש להימנע משינה משותפת

יש לשמור שהמיטה תהיה ריקה מכל חפץ כולל צעצועים, כריות ומגיני ראש.

יש להדק את השמיכה מתחת לכתפי התינוק כשהוא שוכב בשליש התחתון של המיטה וכפות רגליו נוגעות בקצה המיטה או העריסה.

מומלץ להניק תינוקות ולשקול מתן  מוצץ כשמשכיבים לישון )אחרי גיל חודש, כאשר כבר התרגלו לינוק ( .






[1] אבחנה הכוללת בתוכה גם את מקרי המוות בעריסה.

[2] לידות חי” הוא צירוף המילים המבטא את שיעור הלידות של תינוקות חיים, בניגוד ללידות שהסתיימו במוות. במספרים מוחלטים שמקורם בנתוני הלמ”ס: מתוך 169,000 תינוקות שנולדו בשנת 2009, 84 תינוקות מתו באורח פתאומי מוות בלתי מוסבר.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי אספרגילוזיס פולשני נעים סביב 3-5% בילדים עם לויקמיה חדה, עם שונות רבה בשיעורי הזיהום הפטרייתי בין מחקרים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 24 מחקרים שנערכו בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש יולי […]

  • טיפול אנטי-פיברוטי מעלה את סיכויי ההישרדות של חולים עם COVID-19 וכשל נשימתי חד (BMC Pulm Med)

    טיפול אנטי-פיברוטי מעלה את סיכויי ההישרדות של חולים עם COVID-19 וכשל נשימתי חד (BMC Pulm Med)

    בקרב חולים עם כשל נשימתי חד משנית ל-COVID-19 תועדו שיעורי הישרדות גבוהים יותר לאחר שנה אחת עם טיפול אנטי-פיברוטי ב-Nintedanib או Pirfenidone, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Pulmonary Medicine. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי בחנו החוקרים מבוגרים עם COVID-19 וכשל נשימתי חד במטרה להשוות את שיעורי התמותה לאחר שנה אחת ב-167 חולים (גיל […]

  • טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפול קרינתי והשתלת מח עצם מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת בילדות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב Journal of the American Academy of Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היסטוריה של ממאירות בילדות הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית וחולים אלו בסיכון להתפתחות נגעים ממאירים מרובים. במטרה להבין […]

  • יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS באה להעריך את היעילות והבטיחות קצרת המועד של הטיפול המשולב (יחד או לסרוגין) באצטמינופן ואיבופרופן להורדת חום בילדים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הפרעות בדם ובמערכת הלימפה תועדו בשכיחות גבוהה יותר בילדים שטופלו במעכבי JAK (או Janus Kinase) לעומת מבוגרים, כך עולה מנתונים חדשים מארצות הברית וקנדה שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology. מהממצאים עלה עוד כי אקנה הינה תופעת הלוואי העורית נפוצה ביותר בילדים וכי אירועים חריגים חמורים היו פחות נפוצים. במסגרת המחקר בחנו החוקרים נתונים אודות 399,649 […]

  • טיפול ראשוני באפינפרין לתוך הטובוס עשוי להיות עדיף בהחייאה ביילודים בחדר הלידה (J Pediatr)

    טיפול ראשוני באפינפרין לתוך הטובוס עשוי להיות עדיף בהחייאה ביילודים בחדר הלידה (J Pediatr)

    מחקר חדש שפורסם ב-The Journal of Pediatrics הראה כי טיפול ראשוני באפינפרין לתוך הטובוס עשוי להיות עדיף במהלך החייאה ביילודים בחדר הלידה. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה