האם טיפול ב- Bosentan משפר יתר לחץ דם ריאתי בילדים? (מתוך Heart)

ממחקר שנערך לאחרונה, עולה כי בעוד ש- Bosentan(TRACLEER ), שהוא אנטגוניסט דואלי לקולטני אנדותלין, מסייע בייצוב ושיפור המצב הקליני בילדים עם יתר לחץ דם אידיופטי בעורקי הריאה, לרוב נדרש טיפול משולב עם אפופרוסטנול (EPOPROSTENOL) תוך ורידי. ילדים עם יתר לחץ דם ריאתי משני, לעומת זאת, משתפרים משמעותית בטיפול ב- Bosentanבלבד. המחקר פורסם בכתב העת ללב (Heart).   

המחקר נעשה כמחקר פרוספקטיבי תצפיתי, ועקב אחרי 20 ילדים (גיל ממוצע 8.03 שנים) עם יתר לחץ דם ריאתי אידיופטי ו-20 ילדים (גיל ממוצע 8.3 שנים) עם יתר לחץ דם ריאתי משני הנקשר למצבים אחרים. מתוך 40 המשתתפים, 39 היו בדרגה תפקודית III ו-IV על פי WHO, וכל המשתתפים הראו לאחרונה החמרה במצבם.

התנגודת הממוצעת בכלי הדם הראתיים היתה 21.7 יחידות למטר רבוע ו-18 יחידות למטר רבוע בסובלים מיתר לחץ דם ריאתי אידיופטי ובסובלים מיתר לחץ דם ראתי משני, בהתאמה.

לאף אחד מהילדים לא היתה תגובה חיובית לואזודילטורים, שנבדקה על-ידי חנקן חמצני (NO). 25 מטופלים קיבלו bosentan כקו טיפולי ראשון. 9 מטופלים קיבלו אפופרוסטנול תוך ורידי. משך הטיפול הממוצע היה 12.7 חודשים. 

התוצאות המרכזיות שנמדדו כללו תגובה לטיפול שנבדקה על פי הדרגה התפקודית על פי WHO, מבחן 6 דקות הליכה, ממצאי ECG ואקוקרדיוגרפיה, וצורך בטיפול נוסף. 

מתוך 20 המטופלים עם יתר לחץ דם ריאתי אידיופטי, 19 (95%) התייצבו לאחר טיפול ב- bosentan. ואולם, 12 (60%) ממטופלים אלו הזדקקו לטיפול משולב עם אפופרוסטנול. שיפורים משמעותיים ב- WHO class, במבחן 6 דקות הליכה, ובעלייה במשקל נצפו במטופלים עם יתר לחץ דם ראתי משני.

טיפול ב- Bosentanנסבל בצורה טובה על ידי כל המטופלים. החוקרים לא זיהו שינווים משמעותיים בבדיקות ה-ECG והאקוקרדיוגרפיה.

החוקרים סיכמו באומרם כי יש צורך במחקרים גדולים יותר כדי לבסס קריטריונים לבחירת הטיפול המתאים ביותר לקו טיפולי ראשון בכל ילד, וכדי לגלות האם יש יתרונות למתן משולב של bosentan ואפופרוסטנול בתחילת הטיפול בילדים במטרה להשיג את התועלת המוקדמת המקסימלית. 

לידיעה המלאה ממדסקייפ

Heart 2006;92:664-670.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן