Pediatrics

ממצאים עיקריים מ-MMWR: עליה במספר הילדים ובני נוער הסובלים מהשמנת-יתר מדגישה את הצורך בהתערבות מוקדמת, ADHD בילדים ובני נוער ועוד (MMWR)

Center for Disease Control and Prevention (CDC) דיווח בגליון 2 בספטמבר של Morbidity and Mortality Weekly Report על השכיחות העולה של עודף משקל בקרב ילדים ובני נוער, המדגישה את הצורך בהכרה והתערבות מוקדמים.

מספר הילדים בגילאי 6-19 הסובלים מעודף משקל גדל פי 3 בין השנים 1980 עד 2002 והגיע ל-16%. מניתוח הנתונים בין השנים 1999-2002 עולה כי מכלל הילדים בגילאי 2-19, הסובלים מעודף משקל, רק ב-36.7% מהמקרים הובא המצב לידיעת הילדים או הוריהם ע”י גורם רפואי.

עודף משקל הוגדר כ-Body Mass Index (BMI) גדול מהאחוזון ה-95 לגיל ומין, כפי שהוגדר לפי עקומות הגדילה של ארה”ב.

לבני נוער בגילאי 16-19 היה סיכוי גדול יותר להיות מודעים למצבם, לעומת הורים לילדים בגילאי 2-5 (51.6% לעומת 17.4%). לנשים שחורות הסובלות מעודף משקל היה סיכוי גדול יותר להיות מודעות למצבן (47.4% לעומת 31% בנשים לבנות), נראה כי הסיבה נעוצה בעליה ברצון הגורמים הרפואיים לדון בנושא השמנת יתר. 

לדברי CDC, מאחר שילדים מתחילים לפתח הרגלי תזונה, בתגובה לאותות מהסביבה, בסביבות גיל 5, הכרה מוקדמת של הרופא במצב עודף משקל ושיחת הסבר עם המשפחות חיונית בכדי לפתח ולסגל אורח חיים בריא יותר.

ללא התערבות, ילדים ובני נוער הסובלים מעודף משקל והשמנת יתר מצויים בסיכון מוגבר לתחלואות מיידיות וארוכות-טווח. ילדים אלו מצויים בסיכון מוגבר פי 10 ליל”ד בגיל צעיר, סיכון של פי 3-8 ל-Dyslipidemia, וסיכון גדול פי 2 לסכרת. מנסים לעודד גורמים רפואיים לשוחח על הסיכונים עם בני המשפחה של הילדים, ולהציע אסטרטגיות התנהגותיות ספציפיות כמו שליטה בסביבה, ניטור התנהגות, הצבת מטרות ותגמול בעקבות שינוי התנהגותי חיובי.

CDC החליטו לבחון את נושא ADHD בילדים ובני נוער בשל חששות מפני תופעות לוואי והשפעות ארוכות טווח של טיפול בסטימולנטים להפרעות קשב והיפראקטיביות.

מניתוח הנתונים שנאספו במסגרת 2003 National Survey of Children’s Health (NSCH) עלה כי כ-4.4 מיליון ילדים (7.8%) בגילאי 4-17 אובחנו עם ADHD בנקודת זמן מסוימת, 2.5 מליון ילדים (4.3%) קיבלו טיפול להפרעה זו.

הסיכוי לאבחנת ADHD היה גבוה פי 2.5 בבנים. השכיחות הכללית עלתה עם הגיל (בגילאי 4-8 השכיחות עמדה על 4.1% לעומת 9.7% בגילאי 9-17). השכיחות הגבוהה ביותר של ADHD היתה בבנים בגיל 16 (14.9%) ובבנות בגיל 11 (6.1%).

שיעור הטיפול התרופתי ל-ADHD לאחר אבחנה השתנה עם גיל ומין (בטווח 0.3%-9.3%) .

לבנים היה סיכוי גדול יותר לקבל טיפול, שיעור הבנים בגיל 6 שקיבלו טיפול היה גדול יותר לעומת שיעור הבנות בכל גיל (4.3%). שיעור הטיפול היה הכי גדול בקרב ילדים בגילאי 9-12, בעיקר בקרב בנים בגיל 12 (9.3%) ובנות בגיל 11 (3.7%).

למשפחות בהן רמת ההשכלה הגבוהה ביותר היתה השכלה תיכונית ולמשפחות מתחת לקו העוני היה סיכוי גדול יותר לבן הסובל מ-ADHD (אך לא בת). שיעורי הטיפול היו הכי נמוכים בקרב בני מיעוטים ובקרב אוכלוסיות חסרות ביטוח.

בין מדינות שונות נמצא הבדל משמעותי בשכיחות ADHD (5%-11.1%) ובשיעור הטיפול (2.1%-6.5%), כנראה שהסיבה נעוצה בהבדלים בשיטות האבחנה ו/או הטיפול, מאפיינים סוציודמוגרפיים, או שניהם.

מאחר ש-ADHD מהווה נטל כלכלי גדול על המשפחה והחברה, ולאור הסיכונים הקשורים בטיפול, CDC טוענים כי יש להמשיך לעקוב אחר הבדלים גיאוגרפים וסוציודמוגרפים באבחנה ובטיפול.

מניתוח נתונים שמולאו ע”י הורים ממחקר National Health Interview Survey שנערך בין השנים 2001-2003, עולה כי מבין 2.7 מליון (5%) הילדים בגילאי 4-17 בארה”ב, הסובלים מהפרעות רגשיות או התנהגותיות, 64.8% נפגשו במהלך השנה שקדמה עם מומחה לבריאות הנפש, רופא או שירותי חינוך מיוחדים.

כ-80% מהילדים סבלו מהפרעות אמוציונליות, הפרעות ריכוז, התנהגות או יכולת להסתדר עם אחרים. הדבר השפיע על אורח החיים בבית, חברויות, למידה ופעילויות בשעות הפנאי ומעל 50% היו מודאגים או במצוקה עקב כך.

MMWR. 2005;54;841-864

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול הורמונאלי כנגד תסמיני מנופאוזה מלווה בסיכון מופחת להישנות פסיכוזה (AJP in Advance)

    טיפול הורמונאלי כנגד תסמיני מנופאוזה מלווה בסיכון מופחת להישנות פסיכוזה (AJP in Advance)

    טיפול הורמונאלי למנופאוזה מלווה בירידה של 16% בסיכון להישנות פסיכוזה בנשים עם סכיזופרניה או הפרעה סכיזואפקטיבית, בפרט בנשים שהחלו טיפול הורמונאלי בגילאי 40-55 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת AJP in Advance. החוקרים השלימו מחקר עוקבה ארצי בפינלנד שכלל 3,488 נשים שאובחנו עם סכיזופרניה או הפרעה סכיזואפקטיבית ואושפזו בשל פסיכוזה בין 1972 […]

  • מודל חדש עשוי לסייע בחיזוי הופעת מיופיה בילדים עד גיל 14 שנים (Optometry and Vision Science)

    מודל חדש עשוי לסייע בחיזוי הופעת מיופיה בילדים עד גיל 14 שנים (Optometry and Vision Science)

    טעות רפרקטיבית, גיל, מין וגזע/מוצא עשויים לשמש כגורמים המנבאים את הסיכון להופעת מיופיה בילדים לפני גיל ההתבגרות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Optometry and Vision Science. החוקרים התבססו על נתונים ממחקר CLEERE (או Collaborative Longitudinal Evaluation of Ethnicity and Refractive Error), מחקר רב-מרכזי להערכת הסיכון להופעת מיופיה בילדים בארצות הברית על-בסיס טעות […]

  • שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    חשיפה יומית נרחבת יותר לזמן מסך בקרב פעוטות מלווה בביטויים אינטנסיביים יותר של כעס בשלב מאוחר יותר בחייהם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics. המחקר הפרוספקטיבי כלל מדגם של 315 פעוטות (54% בנים) שהיו בני 3.5 שנים בשנת 2020. ההורים של הפעוטות דיווחו על משך הזמן שהילדים השתמשו בטאבלטים בימות השבוע ובסופי […]

  • האם סוכרת מסוג 2 מעלה את הסיכון לתמותה בחולים עם קרדיומיופתיה היפרטרופית? (Cardiol Res)

    האם סוכרת מסוג 2 מעלה את הסיכון לתמותה בחולים עם קרדיומיופתיה היפרטרופית? (Cardiol Res)

    במאמר שפורסם בכתב העת Cardiology Research מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי סוכרת מסוג 2 מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם קרדיומיופתיה היפרטרופית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שיעורי התמותה של חולים עם קרדיומיופתיה היפרטרופית ירדו בין השנים 1999 עד 2020. גורמי הסיכון למוות לבבי פתאומי עודכנו בקווים המנחים מטעם ה-AHC/ACCF […]

  • היעילות של חסמי ביתא ומעכבי ACE בחולים עם קרדיומיופתיה מורחבת לא-איסכמית (Cardiol Res)

    היעילות של חסמי ביתא ומעכבי ACE בחולים עם קרדיומיופתיה מורחבת לא-איסכמית (Cardiol Res)

    במאמר שפורסם בכתב העת Cardiology Research מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות Carvedilol בשיפור קרדיומיופתיה מורחבת לא-איסכמית בהיקף גדול יותר ממעכבי ACE. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קרדיומיופתיה מורחבת לא-איסכמית הינה צורה של אי-ספיקת לב עם פרוגנוזה רעה והטיפול הטוב ביותר בחולים אלו אינו מוגדר היטב. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון באופן שיטתי […]

  • רמות ציטוקינים דלקתיים בדם והסיכון לאובדנות בחולים עם הפרעת דיכאון מג'ורית (Front Psychiatr)

    רמות ציטוקינים דלקתיים בדם והסיכון לאובדנות בחולים עם הפרעת דיכאון מג'ורית (Front Psychiatr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Psychiatry עולה כי רמות ציטוקינים דלקתיים בדם עשויות לנבא את הסיכון לאובדנות בקרב מבוגרים עם אבחנה של הפרעת דיכאון מג’ורית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין ציטוקינים דלקתיים ובין הסיכון לאובדנות, אך הקשר בין סיכון לאובדנות ובין ציטוקינים דלקתיים אינו מובן היטב. […]

  • ארגון הרוקחות מפרסם מענה לשאלות מטופלים להבדלים בין התכשירים

    ארגון הרוקחות מפרסם מענה לשאלות מטופלים להבדלים בין התכשירים "אוזמפיק" ל"וויגובי"

    פרופ' אייל שוורצברג, יו"ר ארגון הרוקחות פרסם השבוע מכתב הממוען לצוותים הרפואיים בישראל, בנסיון לסייע במענה על שאלות המופנות מטעם המטופלים לגבי ההבדל בין התכשירים "אוזמפיק" ו"וויגובי", עם שינוי ההתוויה של משרד הבריאות. 

  • תרופות לטיפול בהשמנת יתר: סקירה קלינית (JAMA)

    תרופות לטיפול בהשמנת יתר: סקירה קלינית (JAMA)

    האזינו כעת: טיפול תרופתי בהשמנת יתר יעיל בשילוב עם שינויים באורח החיים להשגת ירידה במשקל ולשיפור בתוצאות בריאותיות.  כך עולה מסקירה קלינית בנושא תרופות לטיפול בהשמנת יתר שפורסמה בעת האחרונה ב-JAMA, מתוך מגזין הג'ורנאל המשולב מס' 4

  • הטיפול בחולים עם מחלת כלי דם כרונית (JAMA)

    הטיפול בחולים עם מחלת כלי דם כרונית (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 4:  מאמר שפורסם ב-JAMA מעדכן באשר להנחיות שפורסמו בכתב העת של ה-American Heart Association הכוללות מגוון היבטים בטיפול, כולל אבחון, החלטות לגבי ביצוע התערבות פולשנית לרה-וסקולריזציה, ייעוץ לשינוי אורח חיים, וטיפול תרופתי אופטימלי.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה