Pediatrics

סקאלות Bayley להערכת התפתחות הילוד אינן מתאימות לחיזוי תיפקוד קוגנטיבי של ילדים בגיל בית-הספר שנולדו במשקל לידה נמוך מאוד (pediatrics)

השימוש בסקאלות Bayley ממהדורה 2 להערכת התפתחות הילוד (ה- BSID II) שכיח לצורך הערכת התוצאות בילודים שנולדו במשקל לידה נמוך במיוחד (ילודי ELBW). מטרת המחקר היתה לבדוק מהי תקפותו של ערך אינדקס ההתפתחות המנטלית (MDI) של ה- BSID II בחיזוי התיפקוד הקוגנטיבי המופיע בילד בגיל בית-הספר.

למחקר נרשמו 330 ילודי ELBW בין השנים 1992-1995. 238 מהם (72%) שרדו בגיל 8 שנים ו-200 מהם (84%) נבדקו בגיל 20 חודשים ובגיל 8 שנים. משקל הלידה הממוצע היה 811 גרם, וגיל הלידה הממוצע היה 26.4 שבועות. 41% מהנבדקים היו בנים ו-60% מהם ממוצא אפרו-אמריקאי.

הילודים נבדקו באמצעות ה- BSID IIבגיל 20 חודשים ובאמצעות ה- Mental Processing Composite (MPC) של ה- Kaufman Assessment Battery for Children(ה-KABC) בגיל 8 שנים. החוקרים השוו את תוצאות ה- BSID II MDIודירוגי ה- MPCוחישבו מהי תקפות החיזוי המתקבלת בכל 200 הילדים ובתת הקבוצה של 154 ילודי ה- ELBWללא פגיעה נוירו-סנסורית. רגרסיה לוגיסטית שהותאמה למין ולמצב הסוציו-אקונומי שימשה לבחינת גורמים החוזים יציבות או שינוי בדרוג הקוגנטיבי.

ערך ה-MDI הממוצע עמד על 75.6±16בכלל ילודי ה- ELBW, ודרוג ה- KABCהממוצע עמד על ערך של 87.8±19. בקבוצה ללא פגיעה נוירו-סנסורית היה ערך ה-MDI הממוצע 79.3±16 וערך ה-KABC הממוצע 92.3±15. שכיחות המקרים של ליקוי קוגנטיבי, שהוגדר כערך MDI או KABC נמוך מ-70, פחתה מ-39% בגיל 20 חודשים ל-16% בגיל 8 שנים בכלל הנבדקים ומ-29% ל-7% בתת-הקבוצה ללא פגיעה נוירו-סנסורית.

ערך החיזוי החיובי של MPC נמוך מ-70, בהנתן ערך MDI נמוך מ-70, עמד על 0.37 (עם 95%CI, 0.27-0.49) בכלל ילודי ה- ELBW, על 0.20 (עם 95%CI, 0.10-0.35) בתת- הקבוצה ללא פגיעה נוירו-סנסורית, ועל 0.61 (עם 95%CI, 0.42-0.77) בתת-הקבוצה עם פגיעה נוירו-סנסורית. ערכי החיזוי השליליים עמדו על ערכים של 0.98, 0.99 ו-0.85 בשלוש הקבוצות, בהתאמה.

פגיעה נוירו-סנסורית בגיל 20 חודשים שימשה לחיזוי העדר שיפור בתפקוד הקוגנטיבי (ערך OR של 6.9; עם 95%CI, 2.4-20.2). בילדים שבהם הופיע שיפור בדירוגים הקוגנטיבים בין גיל 20 חודשים וגיל 8 שנים התקבלו ביצועים טובים יותר בבית הספר, בהשוואה לילדים שבהם נותר הדרוג נמוך מ-70, אך נמוכים יותר בהשוואה לילדים שבהם נשמרו הדרוגים מעל 70 כל הזמן.

החוקרים מסיקים כי ערכו של דרוג MDI נמוך מהנורמלי בחיזוי התפקוד הקוגנטיבי בגיל בית הספר נמוך. יש לו ערך ניבויי טוב יותר בילודי ELBW עם פגיעות נוירו-סנסוריות. החוקרים מציינים כי הם חוששים שהעובדה שלילודים הללו יש שיעור גבוה של פגיעה קוגניטיבית תשפיע על ההחלטה להחיות את הילודים הללו בחדר הלידה.

pediatrics Vol. 116 No. 2 August 2005, pp. 333-341

הערות עורך מדור רפואת נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי:

בעבודות רבות נמצא מתאם טוב בין התוצאה במבחן Bayley עד גיל שנתיים לבין התפקוד בגיל המבוגר יותר. במחקר זה נמצא מתאם רק בקבוצת הקיצון, ופחות בקבוצות הביניים. דבר זה הינו הגיוני יותר מאחר וככל שהילד מתבגר באות לידי ביטוי השפעות סביבתיות, משפחתיות, חינוכיות והשפעת מהלך האשפוז בפגייה לאחר הלידה הולך ומתעמעם.

לא נראה לי כי לחוקרים יש מה לחשוש כי בעקבות התוצאות במחקרם הנאונטולוגים יפסיקו להחיות ילודים ELBW בחדר לידה. ההחלטה הזו הינה מהמורכבות שעלינו להתמודד עימן, ומושפעת בעיקר מאמונה, מוסר, אתיקה וכו’.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    חשיפה יומית נרחבת יותר לזמן מסך בקרב פעוטות מלווה בביטויים אינטנסיביים יותר של כעס בשלב מאוחר יותר בחייהם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics. המחקר הפרוספקטיבי כלל מדגם של 315 פעוטות (54% בנים) שהיו בני 3.5 שנים בשנת 2020. ההורים של הפעוטות דיווחו על משך הזמן שהילדים השתמשו בטאבלטים בימות השבוע ובסופי […]

  • השפעות טיפול כנגד סוכרת הריונית מוקדמת על מצוקה נשימתית ביילודים (BJOG)

    השפעות טיפול כנגד סוכרת הריונית מוקדמת על מצוקה נשימתית ביילודים (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אבחנה וטיפול בסוכרת הריונית מוקדמת מלווה בסיכון מופחת למצוקה נשימתית ביילודים. מהנתונים עולה עוד כי מצוקה נשימתית ביילוד נפוצה יותר ביילודים שנולדו לאחר ניתוח קיסרי, יילודים גדולים לגיל ההיריון ומשך הריון קצר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לזהות גורמים הקשורים עם התפתחות […]

  • יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    במחקר שפורסם לאחרונה ב JAMA PEDIATRICS נעשתה סקירת ספרות סיסטמטית ומטה-אנליזה שמטרתה היתה לבדוק את יעילות התערבויות בצורת משחקים דיגיטליים לטיפול במצבים רגשיים (gamified digital mental health interventions (DMHIs) ) בקרב ילדים ובני נוער. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • סמנים בדם טבורי עשויים לסייע בחיזוי הופעת אטופיק דרמטיטיס ביילודים (JAMA Dermatol)

    סמנים בדם טבורי עשויים לסייע בחיזוי הופעת אטופיק דרמטיטיס ביילודים (JAMA Dermatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בחשיבות סמנים בדם טבורי לחיזוי התפתחות אטופיק דרמטיטיס, כאשר ביילודים שפיתחו מאוחר יותר את מחלת העור תועדו ריכוזי גבוהים יותר של TEWL (או Transepidermal Water Loss), CCL17 או TARC ((Thymus and Activation-Regulated Chemokine)) ו-IL-31 בדם טבורי. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי להערכת הערך […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי אספרגילוזיס פולשני נעים סביב 3-5% בילדים עם לויקמיה חדה, עם שונות רבה בשיעורי הזיהום הפטרייתי בין מחקרים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 24 מחקרים שנערכו בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש יולי […]

  • טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפול קרינתי והשתלת מח עצם מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת בילדות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב Journal of the American Academy of Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היסטוריה של ממאירות בילדות הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית וחולים אלו בסיכון להתפתחות נגעים ממאירים מרובים. במטרה להבין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה