Pediatrics

יוגורט עשוי לסייע בהורדה במשקל (Int J Obes)

דיאטה איזוקלורית המשלבת יוגורט מסייעת בהורדה במשקל, על פי תוצאות מחקר של 12 שבועות שפורסם בגיליון אפריל של International Journal of Obesity. החוקרים שיערו כי העלייה בסידן ודיכוי קלציטריול הופכים דיאטה זו ליעילה יותר.

בעבר הודגמה השפעה אנטי-השמנתית של דיאטת סידן; אופן הפעולה הוא בעיקרו דיכוי סידן של רמות קלציטריול, הגורם לירידה בסידן אדיפוציטי תוך תאי ועלייה תואמת בשימוש בשומנים וירידה בליפוגנזה. סידן מהחלב יעיל בהרבה לעומת מקורות סידן אחרים. 

במחקר זה השתתפו 34 נבדקים עם השמנת יתר שקיבלו דיאטה של 500 kcal/day וחולקו באקראי לביקורת (400-500 מ”ג סידן ליום; n = 16) או יוגורט (1,100 מ”ג סידן ליום, n = 18) למשך 12 שבועות. מקרונוטריאנטים וסיבים היו על פי הממוצע בארה”ב. החוקרים מדדו משקל, שומן גוף ותרומת שומן (ע”י קרני X), לחץ דם ושומנים בדם לפני הניסוי ובסיומו.

בנבדקים בקבוצת היוגורט, אובדן השומן היה גבוה יותר משמעותית (4.437 ± 0.47 לעומת 2.757 ± 0.73 ק”ג בקבוצת הביקורת; P < .005), ואובדן רקמה רזה הופחת ב-31%. אובדן שומן טרנקל עלה ב-81% לנבדקים בקבוצת היוגורט בהשוואה לאלו בקבוצת הביקורת (P < .001), כפי שניתן לראות בהיקף המתניים (3.997 ± 0.48 ס”מ לעומת 0.587 ± 1.04 ס”מ; P < .001). בהשוואה לקבוצת הביקורת, יחס אובדן משקל מהגוף היה גבוה יותר בקבוצת היוגורט (P < .005).

תחליף קלורי של יוגורט מוסיף משמעותית אובדן משקל ומפחית השמנה מרכזית במהלך הגבלה קלורית. נתונים אלו נוספים למאגר מידע גדול התומך בתפקיד סידן ומוצרי חלב בשליטה על שומן עודף.

מחקרים קליניים אחרים הראו כי למוצרי חלב יש השפעה רבה יותר על שומנים לעומת כמויות זהות של סידן ממקורות אחרים.

למרות שהמכניזם של ההשפעה הנוספת אינו ברור, יתכן והוא קשור בחלקו למרכיבי חלב ביואקטיבים נוספים, כמו מעכבי ACE, אשר עשוי לפעול על מערכת רנין-אנגיוטנסין באדיפוציט, כמו ריכוזים גבוהים של חומצות אמינו מסועפות במוצרי חלב. מחקרים אחרונים הראו תפקיד אפשרי לייצור אוטוקריני של קורטיזול ע”י רקמת השומן ביצירת השמנת טרנקל, והביאו לבדיקת העלייה בקלציטריול, אשר מתרחשת בתגובה לדיאטה דלת סידן, ועשויה להיות רגולטורית ביצירת קורטיזול באדיפוציטים.

במאמר מערכת מציינים כי תוצאות אלו הינן מרשימות. בזמנים בהם השמנת יתר הגיעה לרמות מדאיגות בארה”ב, חשוב לזהות שינויים תזונתיים המסייעים במניעת עלייה במשקל. לכן, התפיסה של ההשפעה המועילה של סידן ומוצרי חלב דלי שומן על משקל הגוף חשובה. לא רק מבחינת משקל הגוף אלא גם מבחינת צריכת מוצרים עם איכות חלבון גבוהה וסידן באוכלוסיה בוגרת עם צריכת סידן נמוכה מההמלצות.

לרבים בקהילה המדעית, עם זאת, קשה לקבל את יעילות דיאטת הסידן וחלבונים ממוצרי חלב ללא הבנה מספקת של המכניזם האחראי לאובדן שומן.

Int J Obes. 2005;29:388-390, 391-397

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    חשיפה יומית נרחבת יותר לזמן מסך בקרב פעוטות מלווה בביטויים אינטנסיביים יותר של כעס בשלב מאוחר יותר בחייהם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics. המחקר הפרוספקטיבי כלל מדגם של 315 פעוטות (54% בנים) שהיו בני 3.5 שנים בשנת 2020. ההורים של הפעוטות דיווחו על משך הזמן שהילדים השתמשו בטאבלטים בימות השבוע ובסופי […]

  • ארגון הרוקחות מפרסם מענה לשאלות מטופלים להבדלים בין התכשירים

    ארגון הרוקחות מפרסם מענה לשאלות מטופלים להבדלים בין התכשירים "אוזמפיק" ל"וויגובי"

    פרופ' אייל שוורצברג, יו"ר ארגון הרוקחות פרסם השבוע מכתב הממוען לצוותים הרפואיים בישראל, בנסיון לסייע במענה על שאלות המופנות מטעם המטופלים לגבי ההבדל בין התכשירים "אוזמפיק" ו"וויגובי", עם שינוי ההתוויה של משרד הבריאות. 

  • תרופות לטיפול בהשמנת יתר: סקירה קלינית (JAMA)

    תרופות לטיפול בהשמנת יתר: סקירה קלינית (JAMA)

    האזינו כעת: טיפול תרופתי בהשמנת יתר יעיל בשילוב עם שינויים באורח החיים להשגת ירידה במשקל ולשיפור בתוצאות בריאותיות.  כך עולה מסקירה קלינית בנושא תרופות לטיפול בהשמנת יתר שפורסמה בעת האחרונה ב-JAMA, מתוך מגזין הג'ורנאל המשולב מס' 4

  • יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    במחקר שפורסם לאחרונה ב JAMA PEDIATRICS נעשתה סקירת ספרות סיסטמטית ומטה-אנליזה שמטרתה היתה לבדוק את יעילות התערבויות בצורת משחקים דיגיטליים לטיפול במצבים רגשיים (gamified digital mental health interventions (DMHIs) ) בקרב ילדים ובני נוער. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    בחולים תחת טיפול בגלוקוקורטיקואידים סיסטמיים במהלך אשפוז קצר תועד סיכון גבוה יותר מכפליים להופעה חדשה של סוכרת, בהשוואה לאלו שלא טופלו בסטרואידים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ה-European Association for the Study of Diabetes. החוקרים מבריטניה השלימו מחקר עוקבה תצפיתי שהתבסס על נתונים מרשומות רפואיות ממוחשבות של חולים שאושפזו בין תחילת שנת […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה