Pediatrics

שימוש ב-risperidone מסייע לעיתים קרובות ב-Pervasive Developmental Disorders ובאוטיזם (Pediatrics)

תוצאותיו של מחקר אקראי שפורסמו לאחרונה מעידות כי risperidone יעיל ונסבל היטב בטיפול בסימפטומים התנהגותיים הקשורים ל-pervasive developmental disorders (הם PDD) ולאוטיזם.

החוקרים כותבים כי כיום לא מוכרות התערבויות תרופתיות המכוונות ספציפית לטיפול בבעיות המרכזיות בפרופיל ה-PDD. הם מסבירים כי risperidone הוא אנטגוניסט של רצפטורי הדופמין (D2) ורצפטורי הסרטונין (5HT2A ואחרים) וכי כאשר משתמשים במינונים נמוכים כמעט ולא מופיעים סימפטומים חוץ-פירמידאליים (EPSs) המגבילים את השימוש בתרופות הקונבציונאליות.

במחקר כפול סמיות זה, שערך 8 שבועות, חולקו באקראי 79 ילדים בגילאי 5-12 שנים הסובלים מ-PDD לקבלת risperidone (במינונים של 0.01-0.06 מ”ג לק”ג משקל גוף ליום) או תמיסת פלצבו. מינון ה-risperidone הממוצע היה 0.04 מ”ג לק”ג משקל גוף ליום (1.17 מ”ג ליום). התוצאות כללו את הדירוג ההתנהגותי של Aberrant Behavior Checklist (ה-ABC), את דירוג ה-Nisonger Child Behavior Rating Form (ה-N-CBRF), ואת ה-Clinical Global Impression-Change (ה-CGI-C), כמו גם את הערכות הבטיחות שכללו את בדיקת הסימנים החיוניים, ה-ECG, ה- EPSs, תופעות הלוואי ותוצאות בדיקות המעבדה.

בהשוואה לקבוצת הפלצבו, נמצאה בילדים בקבוצת ה-risperidone ירידה ממוצעת בשיעור גדול משמעותית בתת-סקאלת הרגזנות של ה-ABC, שהיוותה נקודת סיום עיקרית במחקר. עד לסיום המחקר, היה השיפור בדרוג הרגזנות, ביחס למצב בתחילת המחקר, כמעט כפול בקבוצת ה-risperidone בהשוואה לשיפור שנצפה בקבוצת הפלצבו (64% לעומת 31%).

בקבוצת ה-risperidone התקבלו תוצאות טובות משמעותית גם ב-4 תת-סקאלות נוספות ב-ABC: בבעית ההתנהגות, בחרדה המוגברת, בהיפראקטיביות ובתת-סקאלת רגישות היתר של ה-N-CBRF (בגרסה להורים); ובדרוג הסימפטום המטריד ביותר באמצעות סקאלה ויזואלית אנלוגית. שיפור כללי נצפה ב-78% מהנבדקים בקבוצת ה-risperidone וב-40% מהנבדקים בקבוצת הפלצבו.

תופעת הלוואי השכיחה ביותר היתה ישנוניות, והיא הופיעה ב-72.5% מהנבדקים שטופלו באמצעות risperidone וב-7.7% מהנבדקים בקבוצת הפלצבו. אולם, תופעת לוואי זו הגיבה ללוח זמני תיקון של המינון. בהשוואה לקבוצת הפלצבו, הופיעו בנבדקים שטופלו באמצעות risperidone עליות גדולות יותר משמעותית במשקל (2.7 ק”ג לעומת 1 ק”ג), בקצב הפולסים ובלחץ הדם הסיסטולי, אך דירוגי ה-EPS נמצאו ניתנים להשוואה בין שתי הקבוצות.

המגבלה העיקרית של המחקר היתה משך הטיפול הקצר יחסית.

החוקרים כותבים כי מתן risperidone נסבל היטב ונמצא יעיל בטיפול בסימפטומים ההתנהגותיים הקשורים ל-PDD בילדים. הם מוסיפים כי הוא נמצא יעיל משמעותית בהשוואה לפלצבו בהפחתת רגזנות, היפראקטיביות/ חוסר הענות, דיבור לא הולם, איטיות/ נסיגה חברתית, התנהגות סטריאוטיפית, בעיות התנהגות, חוסר בטחון/ חרדה, התנהגויות רגישות יתר והסימפטום שזוהה כמטריד ביותר. החוקרים מסכמים כי תוצאות היעילות המעודדות שהתקבלו בשימוש בתרופה זו מעלות תקווה חדשה בטיפול בסימפטומים התנהגותיים המופיעים בילדים עם PDD.

Pediatrics. 2004;114:e634-e641

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    במחקר שפורסם לאחרונה ב JAMA PEDIATRICS נעשתה סקירת ספרות סיסטמטית ומטה-אנליזה שמטרתה היתה לבדוק את יעילות התערבויות בצורת משחקים דיגיטליים לטיפול במצבים רגשיים (gamified digital mental health interventions (DMHIs) ) בקרב ילדים ובני נוער. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום נשימתי חמור (Lancet Psychiatry)

    טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום נשימתי חמור (Lancet Psychiatry)

    טיפול אנטי-פסיכוטי לסכיזופרניה או הפרעות פסיכוטיות אחרות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום COVID-19 חמור או זיהום נשימתי אחר ואשפוז נלווה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Lancet Psychiatry. עם זאת, לא תואר קשר בין טיפול אנטי-פסיכוטי ובין הסיכון לזיהום קל. החוקרים בחנו את הנתונים ממספר מאגרים בדנמרק שכללו 85,083 משתתפים (גיל חציוני של 45.8 […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי אספרגילוזיס פולשני נעים סביב 3-5% בילדים עם לויקמיה חדה, עם שונות רבה בשיעורי הזיהום הפטרייתי בין מחקרים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 24 מחקרים שנערכו בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש יולי […]

  • טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפול קרינתי והשתלת מח עצם מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת בילדות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב Journal of the American Academy of Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היסטוריה של ממאירות בילדות הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית וחולים אלו בסיכון להתפתחות נגעים ממאירים מרובים. במטרה להבין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה