Pediatrics

מינון גבוה של סטרואידים לא תמיד גורם לאובדן מסת עצם בילדים

ילדים הנוטלים תרופות סטרואידיות בשל בעית כליה הקרויה סינדרום נפרוטי, אינם סובלים מאובדן מסת עצם, תופעת לוואי נפוצה של טיפולים סטרואידים במבוגרים. מחקר חדש מאיר את ההשפעות המעורבות של הסטרואידים: התרופה גורמת לעיתים קרובות להשמנה, שנראה שהיא מגוננת על הילדים מפני אובדן מסת העצם.

סינדרום נפרוטי של הילדות, המשפיע על 3 מתוך 100,000 ילדים, הוא מחלת הכליה הכרונית השכיחה ביותר בילדים. למרות שהוא איננו פוגע בתפקוד הכלייתי, הוא פוגם ביכולת הגוף לסלק מים ומלחים מן הדם, וגורם להתנפחות של הבטן והרגליים ולהופעת נפיחות סביב לעיניים.

ללא טיפול עלול הסינדרום להתפתח לסיבוכים מסכני-חיים. למרבה המזל, רוב המקרים רגישים לסטרואידים, כלומר שמתן תרופות קורטיקו-סטרואידיות כמו prednisone מקל על החולים. יתרה מכך, הסינדרום נעלם בדרך-כלל עד לשנות העשרה המאוחרות, ללא נזק קבוע לכליה.

החוקר הראשי,  ד”ר Leonard, מסביר כי שלא כמו מחלות ילדים אחרות המטופלות במתן תרופות סטרואידיות, כמו מחלת מעיים דלקתית או דלקת מפרקים שיגרונית של הילדות, הסינדרום הנפרוטי נעלם במהירות במתן טיפול. הוא מוסיף כי צוות החוקרים בחר במיוחד את הסינדרום הרגיש לסטרואידים בכדי לבודד את השפעות התרופה על העצמות, ללא הימצאות מחלה סיסטמית המשפיעה בו-זמנית על מצב העצמות.

הקבוצה ערכה השוואה בין 60 ילדים ומתבגרים הסובלים מסינדרום נפרוטי רגיש לסטרואידים לבין 195 ילדים בריאים. מדידות מיוחדות שנערכו באמצעות קרני X לא הראו סימנים של אוסטאופורזיס, אובדן של מסת עצם, בקרב החולים בסינדרום הנפרוטי.

החוקרים ערכו התאמה לערך ה-BMI, המהווה שיקול חשוב, שכן 38% מהילדים בקבוצת החולים סבלו מהשמנת יתר (לעומת 16% בלבד בקבוצת הביקורת, המתאים למצב באוכלוסית הילדים הכללית). השמנת היתר שאיננה פרופורציונית בקרב ילדים הסובלים מסינדרום נפרוטי נעלם לאחר שהחולים הפסיקו ליטול את הטיפולים הסטרואידים.

בעוד מתן סטרואידים נטה להפוך את הילדים לקצרים וכבדים יותר, בהשוואה לילדים הבריאים, משקל יתר קשור לעליה במסת העצם. בעיקר היו מדידות תכולת המינרלים בכל הגוף גבוהות יותר בילדים הסובלים מהסינדרום בהשוואה לילדים הבריאים.

הסבר אפשרי למסת העצם הגבוהה הוא שהעומס הפיזי העודף הנגרם בשל העליה במשקל עשוי לעודד את העצמות להתחזק. השמנת יתר עשויה גם להשרות פעילות הורמונים הגורמים עליה במסת העצם.

בריאות העצמות בילדות משפיעה מאוד על בריאות העצמות בחיים המאוחרים, וגם על רמת הפגיעות של העצמות בגילאים המבוגרים יותר לשברים הקשורים לאוסטיאופורוזיס. החוקר הראשי מסביר כי הדיווח עשוי לסייע להרגעת רופאים והורים כי שימוש בסטרואידים לטיפול בילדים החולים בסינדרום הנפרוטי איננו מגביר את הסיכון שלהם לחלות באוסטאופורוזיס. הוא מוסיף כי קיימות עדויות מסוימות כי השמנת היתר מעלה את סיכון הילד להתרחשות שברים, אך יתכן שזה נגרם בשל הכוח המופעל כאשר ילד כבר נופל על זרוע המושטת לפנים, ולא להחלשות של העצמות.

במחלות ילדים אחרות המטופלות באמצעות סטרואידים, כמו מחלת מעיים דלקתית או דלקת מפרקים שיגרונית של הילדות, מצאו החוקרים אובדן מסת עצם בילדים. החוקרים מציעים כי מחלות אלה, הכרוכות בדלקת סיסטמית עקשנית, עלולות לפגוע בעצמות באופן שהסינדרום הנפרוטי לא יכול. כיום ממשיך המחקר אודות מסת העצמות בילדים באמצעות טכניקות CT המספקות מידע רב יותר בהשוואה לתמונות הדו-מימד המשמשות במחקרי קרני ה-X.

לידיעה ב-doc’s guide

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    יעילות משחקים דיגיטליים כהתערבויות לטיפול במצבים רגשיים בילדים: מטה אנליזה וסקירה סיסטמית (JAMA PEDIATRICS)

    במחקר שפורסם לאחרונה ב JAMA PEDIATRICS נעשתה סקירת ספרות סיסטמטית ומטה-אנליזה שמטרתה היתה לבדוק את יעילות התערבויות בצורת משחקים דיגיטליים לטיפול במצבים רגשיים (gamified digital mental health interventions (DMHIs) ) בקרב ילדים ובני נוער. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: שימור הכליה בניתוחי לב: תפקידן של חומצות אמינו במניעת אי ספיקת כליות

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: שימור הכליה בניתוחי לב: תפקידן של חומצות אמינו במניעת אי ספיקת כליות

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נדון בנושא חשוב ביותר – כיצד ניתן לשמור על תפקוד הכליה ולהימנע מאי ספיקת כליות אקוטית לאחר ניתוחי לב. מחקרים חדשים מצביעים על כך שחומצות אמינו עשויות לשחק תפקיד חשוב במניעת אי ספיקת כליות כתוצאה מניתוחי לב. בפרק הזה נבחן את המנגנונים הפועלים, נדון בתוצאות המחקרים, […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • איזון שישה גורמי סיכון עשוי להפחית את הסיכון למחלת כליות כרונית במטופלים עם השמנה (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    איזון שישה גורמי סיכון עשוי להפחית את הסיכון למחלת כליות כרונית במטופלים עם השמנה (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    איזון אופטימאלי של לחץ הדם, המוגלובין מסוכרר, LDL, הפרשת אלבומין בשתן, הפסקת עישון והקפדה על פעילות גופנית עשויים להפחית את הסיכון המוגבר להתפתחות מחלת כליות כרונית על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההשפעה המגנה של איזון ששת גורמי סיכון אלו בולטת יותר בגברים, באלו עם הרגלי תזונה לא-בריאים […]

  • הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי אספרגילוזיס פולשני נעים סביב 3-5% בילדים עם לויקמיה חדה, עם שונות רבה בשיעורי הזיהום הפטרייתי בין מחקרים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 24 מחקרים שנערכו בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש יולי […]

  • טיפול ב-Febuxostat ו-Allopurinol מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה במבוגרים תחת המודיאליזה (Kidney Medicine)

    טיפול ב-Febuxostat ו-Allopurinol מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה במבוגרים תחת המודיאליזה (Kidney Medicine)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Kidney Medicine עולה כי הן Febuxostat והן Allopurinol מלווים בשיעורי תמותה נמוכים יותר במבוגרים תחת המודיאליזה ביפן, כאשר Allopurinol הפחית את הסיכון לתמותה עקב אירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Febuxostat ו-Allopurinol הם מעכבי Xanthine Oxidoreductase ומשמשים להפחית ריכוזי חומצה אורית בדם. מחקרים קודמים הצביעו על סיכון מוגבר לתמותה […]

  • טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפול קרינתי והשתלת מח עצם מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת בילדות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב Journal of the American Academy of Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היסטוריה של ממאירות בילדות הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית וחולים אלו בסיכון להתפתחות נגעים ממאירים מרובים. במטרה להבין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה