Pediatric Nutrition

ערך היוד החציוני בקרב ילדים בישראל נמצא בירידה ונמוך מהערכים המומלצים (Israel Journal of Health Policy Research)

ילד תינוק עם כפית

במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Israel Journal of Health Policy Research מודגשת החשיבות של מעקב רמות יוד באוכלוסייה הכללית וצריכה מספקת של יוד במיוחד בילדים ונשים הרות

 

כידוע, יוד הינו מינרל חשוב הקשור בהתפתחות נוירוקוגניטיבית והתפתחות תקינה של בלוטת התריס. חוסר ביוד, במיוחד בילדות, קושר במחקרים קודמים לעיכוב התפתחותי, היפותיירודיזם וגויטר. צריכת יוד חשובה במיוחד בנשים הרות כיוון שמוח העובר פגיע גם לחוסר יוד קל.

לאחרונה, פורסמו בכתב העת Israel Journal of Health Policy Research ממצאיו של מחקר אשר עסק בחוסר יוד בקרב ילדים ומבוגרים בישראל. המחקר הדגים כי מאז שבוצע בישראל סקר לאומי בשנת 2016 אשר בחן את ההימצאות של חוסר יוד בקרב ילדי בית ספר ונשים הרות, חוסר יוד נותר נפוץ ואף החמיר.

במחקר הנוכחי החוקרים ביקשו לבחון את ערכי היוד בשתן בילדים בגיל בית ספר ומבוגרים, להעריך את ההשפעה של מזונות כדוגמת מלח ומוצרי חלב על יוד בשתן ולהשוות את ערכי היוד בילדים בגיל בית ספר בין ישראל למדינות אחרות בהן רוב מי השתייה הינם מים מוטפלים.

במחקר השתתפו 166 ילדים בני 4-12 שנים ו-223 מבוגרים אשר מסרו דגימות שתן ומילאו שאלונים העוסקים בתזונה ומצב סוציואקונומי. תוצאות המחקר הדגימו כי ערך היוד החציוני בכלל הילדים עמד על 80.1 מיקרוגרם/ליטר. ממצא זה נמוך מערך ממוצע של 83 מיקרוגרם/ליטר שהודגם בסקר שבוצע בשנת 2016. יתרה מכך, ערך היוד שהודגם נמוכים באופן משמעותי מערכי היוד המומלצים על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) עבור ילדי בית ספר (100-199 מיקרוגרם/ליטר). ערכי היוד בשתן היו גבוהים באופן מובהק בבנים לעומת בנות עם ערך ממוצע של 87.9 מיקרוגרם/ליטר לעומת 63.4 מיקרוגרם/ליטר (p=0.013).

ערכי היוד הממוצעים שהודגמו במבוגרים היו נמוכים אף מאלו שהודגמו בילדים ועמדו על 64.5 מיקרוגרם/ליטר. 5.4% מהמשתתפים הבגירים ו-5.3% מהילדים בלבד צרכו מלח מועשר ביוד. עוד נמצא כי ילדים אשר צריכה בינונית-גבוהה של מוצרי חלב ערכי היוד בשתן היו גבוהים מאלו עם צריכה מועטה ובמיוחד בילדים אשר צרכו שוקו (92.9 לעומת 60.8 מיקרוגרם לליטר) וגבינות מלוחות. לא נמצא הבדל מובהק בערכי ביוד בין ילדים שצרכו מלח מועשר ביוד לעומת ילדים שלא צרכו מוצר זה.

כאשר החוקרים השוו את ערכי היוד בישראל לעומת 13 מדינות אחרות המתבססות על מים מוטפלים נמצא כי ישראל היא המדינה היחידה שלא קיימת בה מדיניות העשרת יוד כללית או העשרת מלח ביוד. מבין כל המדינות שנבדקו, ישראל הייתה המדינה היחידה בה ערכי היוד הממוצעים בשתן היו נמוכים באופן משמעותי מהגדרות ה-WHO לערכי יוד תקינים. (1)

למרות יוזמות שונות של משרד הבריאות בשנים 2016 ל-2022 צריכת היוד בישראל נותרה לא מספקת. בעוד שמלח מועשר ביוד קיים, מחירו גבוה פי 2-3 ממחירו של מלח רגיל ומוצרי מזון אחרים המעושרים ביוד הינם נדירים בישראל.

יש לציין כי צריכת היוד המומלצת על ידי משרד הבריאות הינה 90 מק”ג ליום ילדים בגיל 1-8 שנים, 9-16 מק”ג ביום בגילאי 9-16, 150 מק”ג ביום לבגירים, 220 מק”ג ביום לנשים הרות ו-290 מק”ג ביום לנשים מניקות. (2)

 

הערות המערכת:

לאור העובדה שחוסר יוד קשור בתוצאים התפתחותיים שליליים והעובדה שיוד במזון אינו מצוי בשכיחות גבוהה בישראל ניתן, במידה וצריכת היוד במזון לא מספקת, להשתמש בתוסף יוד.

תכשיר יודיקל הינו תכשיר יוד (בצורת פוטסיום יודיד) הניטל כטיפות. כל טיפה מכילה 30 מיקרוגרם יוד והתכשיר נמכר ללא מרשם רופא. (3) יתרון של התוסף הוא שאינו כרוך בצריכת מלח (NaCL) גבוהה אשר עלולה להיות בתוצאים קרדיווסקולריים שליליים באוכלוסיות מסוימות.

מוזמנים לצפות/להאזין כאן לפודקאסט על חשיבות צריכת יוד בהיריון עם פרופ’ דניאל זיידמן .

 

מקורות:

 

  1. Results of the national biomonitoring program show persistent iodine deficiency in Israel | Israel Journal of Health Policy Research | Full Text (biomedcentral.com)
  2. https://www.health.gov.il/Subjects/FoodAndNutrition/Nutrition/Adequate_nutrition/Pages/iodine.aspx
  3. https://yodikal.co.il/

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים עם דלקת לבלב חדה צפויים לפתח אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר 12 חודשים, כאשר הגורמים העיקריים המנבאים סיבוך זה כוללים דלקת לבלב אידיופטית, מחלה בדרגת חומרה בינונית-חמורה או חמורה והיסטוריה קודמת של סוכרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת eClinicalMedicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אי-ספיקת לבלב אקסוקריני נקשרה באופן מסורתי עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    בנשים עם צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד נרשמה עליה של 56% בסיכון לאבחנה של לופוס, בהשוואה לנשים עם הצריכה הנמוכה ביותר של מוצרי מזון אלו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. מבין כלל מוצרי המזון, משקאות ממותקי סוכר או עם ממתיקים מלאכותיים נקשרו בקשר הבולט ביותר עם לופוס. להערכת הקשר […]

  • הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי אספרגילוזיס פולשני נעים סביב 3-5% בילדים עם לויקמיה חדה, עם שונות רבה בשיעורי הזיהום הפטרייתי בין מחקרים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 24 מחקרים שנערכו בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש יולי […]

  • טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפול קרינתי והשתלת מח עצם מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת בילדות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב Journal of the American Academy of Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היסטוריה של ממאירות בילדות הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית וחולים אלו בסיכון להתפתחות נגעים ממאירים מרובים. במטרה להבין […]

  • יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS באה להעריך את היעילות והבטיחות קצרת המועד של הטיפול המשולב (יחד או לסרוגין) באצטמינופן ואיבופרופן להורדת חום בילדים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הפרעות בדם ובמערכת הלימפה תועדו בשכיחות גבוהה יותר בילדים שטופלו במעכבי JAK (או Janus Kinase) לעומת מבוגרים, כך עולה מנתונים חדשים מארצות הברית וקנדה שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology. מהממצאים עלה עוד כי אקנה הינה תופעת הלוואי העורית נפוצה ביותר בילדים וכי אירועים חריגים חמורים היו פחות נפוצים. במסגרת המחקר בחנו החוקרים נתונים אודות 399,649 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה