Pediatric Nutrition

תינוקות ופעוטות הצורכים גלוטן אינם בסיכון מוגבר להתקדמות לסוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

צריכת גלוטן בגיל צעיר לא נקשרה עם תהליכים אוטואימוניים באיי לבלב או התקדמות לסוכרת מסוג 1 בתינוקות ופעוטות בסיכון גבוה, כך עולה מנתונים חדשים, שפורסמו בכתב העת Diabetes Care.

מחקר DAISY (Diabetes Autoimmunity Study in the Young) כלל ילדים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1. דגימות דם נאספו בגילאי 9, 15 ו-24 חודשים, וכל שנה לאחר מכן. אוטואימוניות של איי לבלב הוגדרה בנוכחות לפחות נוגדן עצמי אחד כנגד אינסולין, IA2, GAD, או ZnT8 בלפחות שתי בדיקות דם עוקבות.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר בין גיל חשיפה לגלוטן וצריכת גלוטן בילדות מוקדמת ולאורך הילדות וההתבגרות ובין התפתחות אוטואימוניות של איי לבלב והתקדמות לסוכרת מסוג 1 ב-1,916 ילדים בסיכון-גבוה (גיל חציוני בתום המעקב של 13.5 שנים). אוטואימוניות של הלבלב התפתחה ב-178 משתתפים, 56 מהם התקדמו לסוכרת מסוג 1.

בילדים אלו, בהם צריכת הגלוטן הממוצעת בגילאי 1-2 שנים עמדה על 11.4 גרם, לא זוהה קשר בין כמות הגלוטן שאכלו ובין התפתחות אוטואימוניות של איי לבלב או התקדמות מאוטואימוניות של איי לבלב לסוכרת מסוג 1. עוד מדווחים החוקרים כי הם לא זיהו קשר בין הכמות המצטברת של גלוטן שצרכו הילדים במהלך המעקב ובין אוטואימוניות של איי לבלב או התקדמות לסוכרת מסוג 1.

בהשוואה לחשיפה ראשונה לגלוטן בגילאי 4-5.9 חודשים, באלו שהחלו לאכול גלוטן לפני גיל ארבעה חודשים תועדה עליה של פי 8.7 בסיכון המתוקן להתקדמות מאוטואימוניות של איי לבלב לסוכרת מסוג 1.

החוקרים כותבים כי חשיפה ראשונה לגלוטן לפני גיל ארבעה חודשים הינה גורם סיכון אפשרי להתקדמות לסוכרת מסוג 1 ועל-פי המלצות ארגון הבריאות העולמי יש לדחות חשיפה למזון מוצק בגיל כה צעיר. עם זאת, מהממצאים הנוכחים עולה כי אין סיבה ברורה להפחית את כמות צריכת גלוטן בילדים בסיכון גבוה במטרה למנוע התפתחות סוכרת מסוג 1.

Diabetes Care 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    בחולים תחת טיפול בגלוקוקורטיקואידים סיסטמיים במהלך אשפוז קצר תועד סיכון גבוה יותר מכפליים להופעה חדשה של סוכרת, בהשוואה לאלו שלא טופלו בסטרואידים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ה-European Association for the Study of Diabetes. החוקרים מבריטניה השלימו מחקר עוקבה תצפיתי שהתבסס על נתונים מרשומות רפואיות ממוחשבות של חולים שאושפזו בין תחילת שנת […]

  • למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים עם דלקת לבלב חדה צפויים לפתח אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר 12 חודשים, כאשר הגורמים העיקריים המנבאים סיבוך זה כוללים דלקת לבלב אידיופטית, מחלה בדרגת חומרה בינונית-חמורה או חמורה והיסטוריה קודמת של סוכרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת eClinicalMedicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אי-ספיקת לבלב אקסוקריני נקשרה באופן מסורתי עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    בנשים עם צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד נרשמה עליה של 56% בסיכון לאבחנה של לופוס, בהשוואה לנשים עם הצריכה הנמוכה ביותר של מוצרי מזון אלו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. מבין כלל מוצרי המזון, משקאות ממותקי סוכר או עם ממתיקים מלאכותיים נקשרו בקשר הבולט ביותר עם לופוס. להערכת הקשר […]

  • צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    בילדים עם נטייה גנטית לסוכרת מסוג 1, צריכה רבה יותר של פירות, שיבולת שיעול או שיפון עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 ואוטואימוניות של איי לבלב עד גיל 6 שנים, בעוד שצריכת פירות יער עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study […]

  • רטינופתיה ונוירופתיה סוכרתית מלוות בסיכון מוגבר לדלקת חניכיים (J Dental Research)

    רטינופתיה ונוירופתיה סוכרתית מלוות בסיכון מוגבר לדלקת חניכיים (J Dental Research)

    רטינופתיה ונוירופתיה סוכרתית מלוות בסיכון מוגבר לדלקת חניכיים בדרגה בינונית או חמורה, כאשר דיסליפידמיה מובילה לעליה נוספת בסיכון למחלת החניכיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Dental Research. החוקרים השלימו מחקר חתך שהתבסס על נתונים ממאגר Health in Central Denmark, כולל 15,922 משתתפים עם סוכרת מסוג 2. הם התמקדו במשתתפים בגילאי […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר דו-כיווני בין אסתמה וסוכרת מסוג 2 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר דו-כיווני בין אסתמה וסוכרת מסוג 2 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study of Diabetes הוצגו תוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 17 מיליון מטופלים מהן עולה קשר דו-כיווני בין אסתמה ובין סוכרת מסוג 2 וכי חומרת אסתמה, ולא משכה, מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות עדויות הרומזות לכך שהקשר בין אסתמה וסוכרת מסוג […]

  • הדור הבא של הפרוביוטיקה | פוסטביוטיקה | הרצאות זמינות לצפייה

    הדור הבא של הפרוביוטיקה | פוסטביוטיקה | הרצאות זמינות לצפייה

    במהלך החודש האחרון התקיימו שני וובינרים העוסקים בפוסטביוטיקה | הדור הבא של הפרוביוטיקה. להרצאת המפגש הראשון ומענה על שאלות השתלמות לחצו כאן להרצאת המפגש השני שהתמקדה בפוסטביוטיקה להפחתה משמעותית של תחלואת חורף בילדים לחצו כאן  

  • מטרות הטיפול במטופלים עם סוכרת מסוג 2 – סיכום (הודעת אלי לילי)

    מטרות הטיפול במטופלים עם סוכרת מסוג 2 – סיכום (הודעת אלי לילי)

    שלושת הסרטונים המובאים להלן מציגים את מטרות הטיפול  במטופלים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה למניעת התפתחות סיבוכי סוכרת ודחיית התקדמות ההפרעה במשק הסוכר, מדוע שמירה על הירידה הראשונית במשקל מאתגרת ומהם הכלים לדיון מיטבי עם המטופלים אודות ההשלכות השליליות של משקל עודף. לצפייה בסרטון בנושא חשיבות איזון מוקדם: לצפייה […]

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה