חשיפה מוקדמת לביצים או אגוזים מלווה בסיכון מופחת להתפתחות אלרגיה למוצרי מזון אלו, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה, שפורסמו במהלך חודש ספטמבר בכתב העת JAMA.
במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשלים סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של העדויות אודות מועד חשיפה למזונות אלרגניים במהלך הינקות והסיכון על התפתחות מחלות אלרגיות או אוטואימוניות. הם השלימו חיפוש במאגרי MEDLINE, EMBASE, Web of Science, CENTRAL ו-LILACS בתקופה שבין ינואר 1946 ועד מרץ 2016.
התוצאים העיקריים כללו צפצופים, אקזמה, נזלת אלרגית, אלרגיה למזון, ריגוש אלרגי, סוכרת מסוג 1, מחלת צליאק, מחלת מעי דלקתית, מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ו-JRA (Juvenile Rheumatoid Arthritis).
מבין 16,289 כותרים שנבחנו, החוקרים אספו נתונים מ-204 מאמרים שכללו 146 מחקרים. הנתונים מצביעים על עדויות בודאות-בינונית מחמישה מחקרים (1,915 משתתפים) לפיהן חשיפה מוקדמת לביצים בגילאי 4-6 חודשים מלווה בהפחתת סיכון לאלרגיה לביצים (סיכון יחסי של 0.56). הירידה האבסולוטית בסיכון באוכלוסיה עם היארעות אלרגיה לביצים של 5.4% עמדה על 24 מקרים ל-1,000 אנשים באוכלוסיה.
החוקרים מדווחים על עדויות בודאות-בינונית משני מחקרים (1,550 משתתפים) לפיהן חשיפה מוקדמת לאגוזים בגילאי 4-11 חודשים מלווה בסיכון מופחת לאלרגיה לאגוזים (סיכון יחסי של 0.29). הירידה האבסולוטית בסיכון באוכלוסיה עם היארעות של 2.5% של אלרגיה לביצים עמדה על 18 מקרים ל-1,000 אנשים באוכלוסיה.
דרגת הודאות של העדויות פחתה בשל הערכה לא-מדויקת של ההשפעה ואוכלוסיות עקיפות. תזמון חשיפה לביצים או אגוזים לא נקשר עם הסיכון לאלרגיה למוצרי מזון אחרים.
החוקרים מדווחים על עדויות בדרגת ודאות נמוכה-עד-נמוכה מאוד לפיהן חשיפה מוקדמת לדגים לוותה בהפחתת ריגוש אלרגי ונזלת. עדויות בדרגת ודאות גבוהה לא הצביעו על קשר בין מועד חשיפה לגלוטן ובין הסיכון למחלת צליאק, ולא זוהה קשר בין מועד חשיפה למוצרי מזון אלרגניים ובין תוצאים אחרים.
בסקירה השיטתית הנוכחית, חשיפה מוקדמת לביצים או אגוזים בתזונת יילודים לוותה בסיכון מופחת להתפתחות אלרגיה לביצים או אגוזים.
JAMA. 2016;316:1181-1192
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!