Parkinson

סוכרת מסוג 2 מלווה בסיכון מוגבר למחלת פרקינסון (Movement Disorders)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Movement Disorders עולות עדויות משכנעות לפיהן סוכרת מסוג 2 מלווה בסיכון מוגבר למחלת פרקינסון.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת מסוג 2 ומחלת פרקינסון הן שתי מחלות נפוצות בגיל המבוגר. מחקרים קודמים בחנו את הקשר בין סוכרת והסיכון למחלת פרקינסון, אך עם תוצאות סותרות. כעת ביקשו החקורים לבחון אם סוכרת מסוג 2 מובילה לעליה בסיכון למחלת פרקינסון באמצעות מטה-אנליזה של נתונים תצפיתיים וגנטיים.

החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים שפורסמו בשישה מאגרי נתונים. הם בחרו את המחקרים באיכות הגבוהה ביותר להערכת הקשר בין סוכרת מסוג 2 והסיכון למחלת פרקינסון והתקדמות המחלה הנוירולוגית. לאחר מכן, הם השלימו רנדומיזציה מנדליאנית להערכת הקשר הסיבתי בין ההרכב הגנטי המעלה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 ובין הסיכון להתפתחות והתקדמות מחלת פרקינסון על-סמך סיכום נתונים ממחקרי GWAS (Genome-Wide Association Studies).

בחלק התצפיתי של המחקר, הממצאים הצביעו על קשר בין סוכרת מסוג 2 ובין סיכון מוגבר למחלת פרקינסון (יחס סיכויים של 1.21, רווח בר-סמך 95% של 1.07-1.36) וכי יש עדויות לפיהן סוכרת מסוג 2 מלווה בהתקדמות מהירה יותר של תסמינים מוטוריים (הבדל ממוצע מתוקן של 0.55, רווח בר-סמך 95% של 0.39-0.72) והידרדרות קוגניטיבית (הבדל ממוצע מתוקן של 0.92-, רווח בר-סמך 95% של 1.50- עד 0.34-).

לאחר רנדומיזציה מנדליאנית העדויות תמכו בהשפעה סיבתית של סוכרת על הסיכון למחלת פרקינסון (יחס סיכויים של 1.08, רווח בר-סמך 95% של 1.02-1.14, p=0.010) ועדויות מסוימות להשפעה על התקדמות מוטורית (יחס סיכויים של 1.10, רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.20, p=0.032), אך לא תועדה השפעה משמעותית על ההתקדמות הקוגניטיבית.

מהנתונים ממחקרים תצפיתיים ומנתונים גנטיים עולות עדויות משכנעות לפיהן לסוכרת מסוג 2 השפעה על הסיכון למחלת פרקינסון ועדויות חדשות התומכות בהשפעה האפשרית של סוכרת על התקדמות מחלת פרקינסון.

Movement Disorders. Published online March 8, 2021.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: איך נדע שילדינו בסיכון להשמנת יתר

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: איך נדע שילדינו בסיכון להשמנת יתר

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. והיום נדון בנושא שמטריד הורים רבים – השמנת יתר בילדיהם. איך נדע אם ילדינו נמצאים בסיכון להשמנת יתר? מהם הסימנים שעלינו לשים לב אליהם? ומה ניתן לעשות כדי למנוע את ההתפתחות של השמנת יתר עוד לפני שהיא מתחילה? בפרק זה נעסוק בגורמי הסיכון, נבחן את השפעת אורח […]

  • וריאנטים גנטיים בחולי פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעבר (Brain)

    וריאנטים גנטיים בחולי פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעבר (Brain)

    וריאנטים גנטיים הקשורים עם מחלת פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעברו ומתוארים ב-13% מהחולים במחלה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Brain. ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות בדיקות גנטיות וייעוץ לחולים עם מחלת פרקינסון. המדגם כלל משתתפים שלקחו חלק במחקר PD GENEration, מחקר רב-מרכזי, תצפיתי וקליני המציע בדיקות גנטיות וייעוץ גנטי לחולים עם מחלת […]

  • עליה משמעותית בסיכון ללידת מת בנשים עם סוכרת (Obstet Gynecol)

    עליה משמעותית בסיכון ללידת מת בנשים עם סוכרת (Obstet Gynecol)

    בנשים הרות עם אבחנה קודמת של סוכרת תועדה עליה של פי שלוש בסיכון ללידת מת או תמותה סביב הלידה, כאשר הסיכון היה גבוה במיוחד בקרב אימהות עם סוכרת מסוג 2 לעומת אלו עם סוכרת מסוג 1, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות הקשר המוכר היטב […]

  • ההשפעה של נוירופיברומטוזיס על איכות החיים של החולים (JAMA Dermatol)

    ההשפעה של נוירופיברומטוזיס על איכות החיים של החולים (JAMA Dermatol)

    תמונות במכשירי הטלפון הנייד עשויות לשמש ככלי מהימן להערכת מאפיינים של נוירופיברומות עוריות בחולים עם אבחנה של נוירופיברומטוזיס מסוג 1 (NF1), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שזיהה גם קורלציה בין היקף נוירופיברומות עוריות ובין איכות החיים, עם השפעה בולטת במיוחד של חומרת המעורבות של הפנים על הבריאות הנפשית. במסגרת המחקר שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה