Parkinson

תסמינים לא-מוטוריים ואיכות החיים בחולים עם מחלת פרקינסון- הרצאתו של פרופ’ אנטוניני מכנס האיגוד הנוירולוגי

בהרצאה שניתנה במסגרת כנס העדכון בנוירולוגי מטעם האיגוד הנוירולוגי בישראל, שנערך ביוני 2014, הציג פרופ’ אנג’לו אנטוניני מבית החולים סן קמיליו בונציה את החשיבות של תסמינים לא-מוטוריים בחולים עם מחלת פרקינסון.

ע”פ ההרצאה, במהלך השנים האחרונות חל שיפור בהבנת הפתוגנזה של מחלת פרקינסון וזיהוי סימנים מוקדמים של המחלה. יתרה מזאת, כיום מבינים כי קיים שלב פרה-מוטורי מוקדם, בו החולים מתלוננים על תסמינים לא-מוטוריים, לאחריו מתפתחת מחלת פרקינסון בשלב מוקדם (רעד במנוחה, ריגידיות וברדיקינזיה/אקינזיה) עם התקדמות הדרגתית (אי-יציבות תנוחתית ונפילות), כאשר בשלב הסופי של המחלה תתכן פגיעה קוגניטיבית ודמנציה.

לדברי פרופ’ אנטוניני, מחקרים מראים כי עד 95% מהחולים עם מחלת פרקינסון סובלים מתסמינים לא-מוטוריים במהלך חייהם. שכיחות התסמינים שונה מאוד וכוללת תסמינים במערכת העיכול או השתן, כאב, הפרעות שינה, הפרעות פסיכיאטריות, הפרעות נשימתיות או לבביות. תדירות חלק מהתסמינים הלא-מוטוריים עולה עם התקדמות המחלה, אך חלק מהתסמינים מופיעים בשכיחות דומה ללא תלות במצב המחלה. התסמינים הלא-מוטוריים של מחלת הפרקינסון הם הגורם העיקרי לאישפוזים של החולים.

הירידה הקוגניטיבית בחולים עם מחלת פרקינסון אינה לינארית, מסביר אנטוניני, אלא יש נקודת זמן בה חלה הידרדרות קוגניטיבית.  הוא מדגיש כי במידה ומתחילים טיפול בחולים אלו בשלב מוקדם, עם ליקוי קוגניטיבי קל בלבד, אזי ייתכן כי ניתן לבחור באמצעים למניעת ההידרדרות קוגניטיבית.

תסמינים לא-מוטוריים שנקשרו עם תרופות דופמינרגיות, או שחיקה של הטיפול התרופתי, כוללים הופעה חוזרת של ריגידיות, ברדיקינזיה ורעד, וכעת נראה כי מדובר גם בכאב, התקפי חרדה, דיכאון או תחושת אי-שקט.

אנטוניני מסביר כי מעדויות חדשות עולה קשר בין תפקוד דופמינרגי בסטריאטום ובין תסמינים לא-מוטוריים של מחלת פרקינסון, כאשר ירידה בפעילות הדופמינרגית במסלולים מזו-קורטיקליים ומזו-לימביים עומדת בבסיס מספר תסמינים לא-מוטוריים של של מחלת פרקינסון, כולל מצב רוח, מוטיבציה ושינוי קוגניטיבי.

אנטוניני מדגיש כי במחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצאו החוקרים שיפור בתסמינים לא-מוטוריים עם טיפול ב-Carbidopa ו-Levodopa במתן מתמשך למעי המומחים מסבירים כי ידוע כי הפסקת תרופות דופמינרגיות באופן פתאומי עשויה להוביל לתסמונת גמילה מאגוניסטים לדופמין, בדומה לתסמיני גמילה במכורים לסמים.

לדעתו, אופטימיזציה של הטיפולים הדופמינרגיים ואופן מתן הטיפול חשובים לשיפור איזון מספר תסמינים לא-מוטוריים של מחלת פרקינסון, המובילים למוגבלות משמעותית, ויש מקום להשלים מחקרים נוספים בנושא זה.

קישור להרצאה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

  • מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי חדש שנערך במרכז הרפואי שיבא,ופורסם לאחרונה ב- Lancet Oncology, עוסק בשיטת טיפול חדשה להקלה על כאב בקרב חולי סרטן הלבלב באמצעות קרינה ממוקדת. את המחקר הוביל ד"ר יעקב לורנס, מנהל מכון הקרינה במרכז לרפואת הסרטן ע"ש חוסידמן בשיבא.

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של הבדלים במספר מפרקים רגישים מול מספר מפרקים נפוחים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (J Clin Rheumatol)

    החשיבות הפרוגנוסטית של הבדלים במספר מפרקים רגישים מול מספר מפרקים נפוחים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (J Clin Rheumatol)

    בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) ומספר גדול יותר של מפרקים רגישים ממפרקים נפוחים תועדו תוצאות גרועות יותר, בפרט בכל הנוגע להשפעה של הכאב על התפקוד, מעורבות חברתית ועייפות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Rheumatology. בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית בשלב מוקדם חשוב להבין את ההשפעה של הבדלים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה