Pancreatic Cancer

יעילות ובטיחות בדיקות סקר לסרטן לבלב בחולים בסיכון גבוה (מתוך כנס ה-ACG)

בדיקות סקר לסרטן לבלב הן בטוחות ויעילות במטופלים מסוימים בסיכון גבוה לממאירות עקב נטייה גנטית, כך עולה מתוצאות מחקר פרוספקטיבי שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American College of Gastroenterology.

בדיקות סקר של מטופלים בסיכון גבוה הובילו לזיהוי נגעים בסיכון גבוה ב-0.8% מהנבדקים, שיעור נמוך יותר מהמתואר בספרות הרפואית, העומד על כ-3%.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן לבלב הינה הממאירות השלישית בשכיחותה כגורם לתמותה עקב סרטן בארצות הברית, וצפויה להפוך לממאירות השנייה בשכיחותה כגורם לתמותה עד שנת 2030. כ-15-20% מהחולים מועמדים לניתוח בעת האבחנה, כאשר שיעורי ההישנות נמוכים מ-10%.

מדגם המחקר כלל משתתפים בגילאי 18 שנים ומעלה עם לפחות אחד מהבאים: BRCA1, BRCA2 או PALB2 עם סיפור משפחתי של סרטן לבלב; תסמונת Lynch Syndrome עם היסטוריה משפחתית של סרטן לבלב; תסמונת Peutz-Jeghers Syndrome; תסמונת Familial Atypical Multiple Mole Melanoma (או FAMMM); מוטציית אטקסיה טלנגיאקטזיה עם סיפור משפחתי של סרטן לבלב; דלקת לבלב תורשתית; או תסמונת סרטן לבלב משפחתי.

בדיקת סקר הושלמה כל שנה עם אולטרה-סאונד אנדוסקופי או בדיקת MRCP. בדיקת סוכר בדם בצום תועדה כל שנה לזיהוי הופעה חדשה של סוכרת.

מבין 252 משתתפים, 208 עברו בדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופי ו-44 עברו בדיקת MRCP. בעת הגיוס למחקר, 38.5% עברו את בדיקת הסקר הראשונה ו-61.5% עברו בדיקת סקר קודמת. הגיל הממוצע של המשתתפים במחקר עמד על 60 שנים, 69% היו נשים ו-79% היו לבנים.

ההתוויה הנפוצה לבדיקת סקר כללה BRCA1 או BRCA2 (36.5% מהמקרים), או תסמונת סרטן לבלב משפחתי (31.7%).

פתולוגיה בדרגת סיכון נמוכה של הלבלב תועדה ב-23.4% מהחולים, כאשר ב-17.5% זוהו שינויים דמויי דלקת לבלב כרונית. פתולוגיה בדרגת סיכון בינונית תועדה ב-31.7%, כאשר כמעט בכלל המקרים זוהה IPMN ללא מאפיינים חריגים. שני חולים סווגו בדרגת סיכון גבוהה (0.8%) עם אדנוקרצינומה של הלבלב. שני החולים היו חיוביים למוטציית BRCA2 ועם סיפור משפחתי של סרטן לבלב.

בחולה הראשון, בדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופית הדגימה אדנוקרצינומה בגודל 3 ס”מ והחולה קיבל טיפול כימותרפי ניאו-אדג’וונטי, לאחר מכן כריתה מלאה של הלבלב וכעת הינו בהפוגה. החולה השני לא השלים את בדיקת הסקר ואבד למעקב למשך שש שנים ובדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופית הדגימה אדנוקרצינומה של 2.5 ס”מ וארבע גרורות בכבד והחולה הופנה לטיפול כימותרפי פליאטיבי.

בדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופית הייתה בעלת סיכוי גבוה יותר לזהות שינויים דמויי-דלקת לבלב כרונית, אך MRCP הדגים בשכיחות גבוהה יותר עדות ל-IPMN. עם זאת, לא תועדו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין הבדיקות בסיכון לזיהוי נגעים בסיכון גבוה.

בקרב אלו שעברו בדיקות סקר, הופעה חדשה של טרום-סוכרת תועדה ב-18.2% והופעה חדשה של סוכרת תוארה ב-1.7% מהנבדקים. עם זאת, לא תואר קשר בין הפרעות ברמות סוכר בדם ובין פתולוגיה בלבלב.

מהנתונים עולה כי 12 מטופלים (4.8%) עברו הערכה נוספת של הלבלב בעקבות ממצאים בבדיקת הסקר.

החוקרים מסכמים וכתבים כי אין להציע בדיקת סקר לסרטן לבלב לאוכלוסייה הכללית, כאשר לאלו בסיכון מוגבר יש להסביר בצורה מקיפה על היתרונות והחסרונות של בדיקות סקר לסרטן לבלב.

 

מתוך כנס ה-ACG

 

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים תחת הנשמה פולשנית, טיפול ב- Pantoprazole הפחית משמעותית את הסיכון לדימום משמעותי קלינית מדרכי עיכול עליונות, ללא השפעה משמעותית על הסיכון לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם טיפול במעכבי תעלות מימן מועיל או […]

  • משלב Bulevirtide עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide לבדו כנגד זיהום כרוני בהפטיטיס D (מתוך N Engl J Med)

    משלב Bulevirtide עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide לבדו כנגד זיהום כרוני בהפטיטיס D (מתוך N Engl J Med)

    משלב Bulevirtide במינון 10 מ”ג עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide במינון 10 מ”ג בלבד בטיפול בחולים עם זיהום כרוני בנגיף הפטיטיס D (HDV, או Hepatitis D Virus) כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. במחקר בשלב 3, טיפול מונותרפי ב- Bulevirtide הוביל לתגובה נגיפית בחולים עם זיהום כרוני […]

  • בדיקות סקר לסרטן ריאות עשויות להביא לשיפור שיעורי אבחנה מוקדמת והישרדות החולים (Cancer)

    בדיקות סקר לסרטן ריאות עשויות להביא לשיפור שיעורי אבחנה מוקדמת והישרדות החולים (Cancer)

    בדיקות סקר לסרטן ריאות מלוות באבחנת הממאירות בשלבים מוקדמים יותר עם שיעורי הישרדות טובים יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Cancer. החוקרים מסבירים כי מחקרים אקראיים הדגימו תועלת הישרדותית עם בדיקות סקר על-בסיס בדיקת CT במינון נמוך לזיהוי סרטן ריאות, אך היתרונות הקליניים אינם ברורים והיקף בדיקות סקר לסרטן ריאות נותר נמוך. […]

  • בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-DDW)

    בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-DDW)

    בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית ייתכן סיכון מוגבר לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Digestive Disease Week. באופן ספציפי יותר, תעד סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בנשים עם דלקת כבד אוטואימונית (Autoimmune Hepatitis) ודלקת ראשונית של דרכי המרה (Primary Biliary Cholangitis). החוקרים השלימו מחקר עוקבה רב-מרכזי, רטרוספקטיבי, […]

  • האם בינה מלאכותית יכולה לצמצם טעויות בפענוח בדיקות הדמיה? (Radiology)

    האם בינה מלאכותית יכולה לצמצם טעויות בפענוח בדיקות הדמיה? (Radiology)

    פענוח בדיקות הדמיה הינה משימה מאתגרת הדורשת זמן רב של רופאים ולמרות זאת מלווה בשכיחות לא מבוטלת של טעויות בפענוח בדיקות ההדמיה. מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מערכת בינה מלאכותית של ChatGPT-4 עשויה לסייע לרדיולוגים בבחינה חוזרת וזיהוי טעויות בדו”חות הרדיולוגיים ע”י זיהוי הטעויות הנפוצות […]

  • האם הנקה בינקות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום בבגרות? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    האם הנקה בינקות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום בבגרות? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology עולה כי במבוגרים אשר ניזונו מהנקה בינקות ייתכן סיכון מוגבר לאבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בבגרות, כולל במבוגרים צעירים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על החשיבות של גורמי חשיפה במהלך ההיריון ובשלב מוקדם במהלך החיים ובין הסיכון להתפתחות סרטן מעי […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

    דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

    דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024. מתוך הגליון הראשון של מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה