Pain

טיפול בחומצה היאלורונית באוסטיאוארטריטיס של הברך/מאת ד”ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

תיאור מקרה: אשה בת 67 שנים אשר סובלת מאוסטיאורטריטיס (OA) של ברך ימין פונה למומחה בבקשה לקבל זריקה של חומצה היאלורונית לברך, לאחר שהזרקה כזו שיפרה את התסמינים של אחד ממכריה. הגברת לוקה בעודף משקל (BMI-32), ב 9 השנים האחרונות סבלה מכאבים בברך וטופלה לסירוגין ב NSAID. לאחרונה מוגבלת יותר בפעולותיה ומתקשה לשחק גולף. בצילום ברך הודגמה היצרות בינונית של המרווח הטיביופימוראלי ואוסטיאופיטים בעיקר בלשכה הפנימית. האם מעבר לירידה במשקל ופיזיותירפיה יש מקום להזרקה כזו?    

היקף הבעיה: 10-12% מהמבוגרים בארה”ב לוקים ב OA. הנטל על מערכת הבריאות הנלווה למחלה זו כבד, בין השאר בגלל ההוצאות הגבוהות הכרוכות בהחלפה מלאה של מפרק הירך או הברך.

מוערך כי כ 250 מיליון אנשים בעולם לוקים בOA של הברך. כאב הברך ב OA גורם להגבלת פעילות וירידה באיכות החיים.

פתופיזיולוגיה והשפעות הטיפול בחומצה היאלורונית: סיבת המחלה נעוצה ככל הנראה בשילוב שני גורמים: עומס מיכני וגורמי סיכון ייחודיים, כמו למשל גנטיקה, גיל מבוגר, מוצא, תזונה, ומין. באנשים החשופים יותר לגורמי סיכון אלו, יתכן שייגרם OA במקרה של עומס מיכני מוגבר, העלול להתרחש למשל, כאשר המשטח המפרקי או ציר הברך לקויים או לאחר פגיעה במרכיבים האנטומיים של הברך (מניסקוס או רצועה צולבת למשל) או במקרה של חולשת שרירים או עומס גבוה ממשקל גוף מופרז וכן פציעות עומס יתר כרוניות הקשורות לפעילות ספורטיבית.

ב OA מבחינים באובדן מתקדם של רקמת סחוס, שינויים בעצם הסובכונדראלית, יצירת אוסטיאופיטים ודלקת בסינוביה.

הייאלורונאט (Hyaluronate) הוא מרכיב טבעי הנמצא בסחוס ובנוזל הסינוביאלי. ריכוזו בנוזל הסינוביאלי בברך הוא כ 2.5-4 מ”ג למיליליטר. (באופן נורמלי בברך של מבוגר 1-2 מ”ל נוזל סינוביאלי). חומר זה מעלה את הצמיגות במפרק ועוזר בבלימת זעזועים. בברך הלוקה בOA כמותו קטנה יותר וחל בו שינוי במבנה (אורך המולקולה קטן יותר).

ניתן לטפל  OA של הברך ע”י הזרקת הייאלורונאט לתוך הברך. מטרת ההזרקה היא להעלות את הצמיגות של הנוזל הסינוביאלי במפרק וכך לשפר את תכונותיו הוויסקואלסטיות. יש הטוענים כי לחומר גם השפעה נוגדת דלקת, מפחיתת כאב ומגינה על הסחוס. זמן מחצית החיים של החומר הוא כ 20 שעות, אך השפעתו ארוכה בהרבה, הודות לשיקום ההומואוסטזיס בתוך המפרק, כך שמיוצר יותר הייאלורונאט באופן טבעי.  

מה בספרות? למרות מחקרים ועבודות רבות, שבדקו את היעילות של חומצה היאלורונית בOA של הברך, אין הסכמה האם החומר אכן יעיל. כמו כן אין הסכמה האם למשקל המולוקולרי של ההיאלורונאט חשיבות בהשפעתו על מהלך המחלה. יש הטוענים כי במקרה הטוב יעילותו של היאלורונאט ב OA בינונית ובמקרה המחמיר אין לחומר זה יתרון על פלצבו.

שימוש: הגישה הרצויה לטיפול בלוקים ב OA של הברך היא שילוב מספר סוגי טיפול על מנת להשיג את המטרה המבוקשת הקלת כאב ושיפור פעילות. הקדימות בסדר הטיפול מוסכמת, אך נשכחת לעיתים קרובות מדי. בשלב ראשון טיפול הכולל שיטות שאינן תרופתיות (ירידה במשקל, פיזיותירפיה, מחוכים, עזרי הליכה כגון מקל). בשלב הבא תרופות נוגדות כאב כולל NSAID, ולבסוף ניתוחים.

לטיפול מקומי במפרק הברך יתרונות על הטיפול הסיסטמי, שכן בכך נמנעים מהסיכונים הכרוכים בטיפול הסיסטמי, כגון דימום ממערכת העיכול ואוטם לבבי. יש הטוענים כי היאלורונאט יעיל כמוNSAID הניתנים סיסטמית ללא תופעות הלוואי האופייניות לתרופות אלו. בהשוואה להזרקה תוך מפרקית של סטירואידים, היאלורונאט אמנם מתחיל לפעול מאוחר יותר, אך השפעתו אורכת זמן רב יותר.

קיימים מספר סוגים של תרופות המכילות היאלורונאט. חלקן ניתנות בסידרה של 3 או 5 זריקות אחת לשבוע ותרופה אחת ניתנת בזריקה אחת. אין עדות לעדיפות תרופה אחת על רעותה.

נראה כי יעילותו של היאלורונאט פחותה ככל שמדובר בשלב מתקדם יותר של המחלה, ובגיל מעל 65 שנים.

החומר ניתן בהזרקה לתוך מפרק הברך בתנאים סטריליים. מומלץ תחילה לנקז את הברך אם יש בה עודף נוזל, על מנת להימנע ממהילת החומר וירידה בריכוזו. אין לערבב באותו מזרק חומר מאלחש והיאלורונאט. ביומיים ראשונים לאחר ההזרקה יש להנחות את המטופלים להימנע מפעילות מאומצת ונשיאת משקל ממושכת. עיקר ההטבה צפויה להופיע בין השבועות ה 5-13 לאחר ההזרקה, אם כי יש המדווחים על שיפור גם בשבוע ה 24 שלאחר ההזרקה. אין מניעה לחזור על ההזרקה ויתכן כי הזרקה חוזרת תהיה יעילה, גם אם הראשונה לא הביאה לשיפור המיוחל.

תופעות לוואי: הקלות כוללות כאב בנקודת ההזרקה, נפיחות מקומית בברך וגירוי בנקודת ההזרקה. תופעות הלוואי החמורות נדירות וכוללות תגובות המחקות זיהום (חום מקומי, נפיחות ואודם). זיהום אמיתי נדיר למדי.  

ספקות: עדיין לא בטוח מהי היעילות של הזרקה תוך מפרקית של היאלורונאט. יש מאמרים לפיהם להזרקות חוזרות של החומר יש השפעה חיובית על האטה בהתקדמות אוסטיאורטריטיס של הברך.

הקונסנזוס לפי המחבר, המסתמך על מאמרים מה American College of Rheumatology (2012) ומה J Am Acad Orthop Surg (2009), הוא לא להמליץ על הזריקה, ולמרות זאת היא שגורה בשימוש הן ע”י ראומטולוגים והן ע”י אורטופדים.

המלצות: המחבר מסכם כי על סמך המחקרים עד כה, אין עדות לערך חיובי משמעותי להזרקות היאלורונאט למפרק הברך במטופלים הלוקים באוסטיאוארטריטיס של הברך.

ולגבי האישה שהוצגה בתחילת המאמר, הוצע לה לרדת במשקל, להתחיל בתרגילי חיזוק של הברך ולהימנע מקבלת הזריקה.

Hunter DJ. Viscosupplementation for Osteoarthritis of the Knee. N Engl J Med 2015;372:1040-7.

הערות העורך: מאמר אורטופדי בניו איגלנד ג’ורנאל אוף מדיסין בהחלט מצדיק התייחסות. המחבר אומנם אינו מחדש דבר, אך מחדד מספר נקודות הראויות להדגשה. הראשונה היא הירארכיית סוגי הטיפול בOA של הברך. התחילו תמיד משילוב טיפולים שאינם תרופתיים, ירידה במשקל ובעומס הכרוך בפעילות אותה מבצע המטופל. שילחו לפיזיותירפיה, המליצו על עזרים שונים כולל מקל ורק בשלב הבא התחילו בטיפולים תרופתיים. במקרים אלו בחרו תחילה בתרופות להן תופעות הלוואי הפחות חמורות.

אין פלא, שלמרות שהעיתונים המייצגים את עמדות האיגוד האורטופדי האמריקאי והארגון הראומטולוגי האמריקאי, אינם תומכים בהזרקת היאלורונאט, רופאים רבים המשתייכים לאירגונים אלו, נוקטים בשיטת טיפול זו. אנו מסתמכים ברפואה המודרנית על EBM (רפואה המושתת על עובדות) והעובדות נגזרות מסטטיסטיקה של מחקרים. אבל כשמגיע מטופל הלוקה ב OA של הברך, ועדיין לאחר ניסיון מספר שיטות טיפול, מתלונן על כאבים, האם לא יהיה נכון לנסות שיטת טיפול שקיים סיכוי (גם אם קטן) שתקל על המטופל ואשר הסיכון הנלווה לה קטן למדי?

אני מניח כי רופאים רבים נוטים לנסות את הטיפול, גם כאשר לא הוכח חד משמעית שאכן משנה את מהלך המחלה או משפר את הרגשת המטופל. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי חדש שנערך במרכז הרפואי שיבא,ופורסם לאחרונה ב- Lancet Oncology, עוסק בשיטת טיפול חדשה להקלה על כאב בקרב חולי סרטן הלבלב באמצעות קרינה ממוקדת. את המחקר הוביל ד"ר יעקב לורנס, מנהל מכון הקרינה במרכז לרפואת הסרטן ע"ש חוסידמן בשיבא.

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של הבדלים במספר מפרקים רגישים מול מספר מפרקים נפוחים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (J Clin Rheumatol)

    החשיבות הפרוגנוסטית של הבדלים במספר מפרקים רגישים מול מספר מפרקים נפוחים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (J Clin Rheumatol)

    בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) ומספר גדול יותר של מפרקים רגישים ממפרקים נפוחים תועדו תוצאות גרועות יותר, בפרט בכל הנוגע להשפעה של הכאב על התפקוד, מעורבות חברתית ועייפות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Rheumatology. בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית בשלב מוקדם חשוב להבין את ההשפעה של הבדלים […]

  • סמנים בדם מנבאים הופעת אוסטיאוארתריטיס של הברך שנים טרם הופעת סימני המחלה (Sci Adv)

    סמנים בדם מנבאים הופעת אוסטיאוארתריטיס של הברך שנים טרם הופעת סימני המחלה (Sci Adv)

    מספר קטן שך סמנים בדם עשוי לסייע בזיהוי מטופלים אשר יפתחו אוסטיאוארתריטיס של הברכיים עד שמונה שנים לפני הופעת סימני המחלה בבדיקות הדמיה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Science Advances. החוקרים בחנו דגימות דם מנשים מהאוכלוסייה הכללית בלונדון, אשר עברו בדיקות שנתיות להערכת אוסטיאופורוזיס ואוסטיאוארתריטיס. הם בחנו נשים בסיכון נמוך לאוסטיאוארתריטיס של הברך בבדיקות […]

  • שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    ניתוחים לגירוי עצב וגאלי מהווים התערבות יחסית בטוחה, עם שיעור סיבוכים נמוך, אם כי ישנם הבדלים בסוג הפרוצדורה ונוכחות סיבוכים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Brain and Spine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גירוי עצב וגאלי מהווה את שיטת נוירו-מודולציה הנפוצה ביותר בחולים עם אפילפסיה. למרות שקיים סיכון לתופעות לוואי לבביות דוגמת […]

  • מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לאוסטיאוארתריטיס (Arthritis Research & Therapy)

    מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לאוסטיאוארתריטיס (Arthritis Research & Therapy)

    מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease) הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לאוסטיאוארתריטיס, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Arthritis Research & Therapy. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת בדרגה נמוכה והפרעות מטבוליות עשויות להיות מעורבות באופן חלקי לפחות בהופעת מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול ואוסטיאוארתריטיס. המשמעות הינה כי לשתי המחלות הללו […]

  • חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    זריקות לידוקאין לעצב האוקסיפיטלי הגדול הובילו להקלה בהתקפי מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סדרות מקרים דיווחו על תועלת לחסם עצבי היקפי – זריקות של חומרי הרדמה מקומיים לסעיפים של עצב אוקסיפטלי או טריג’מינלי – להקלה על […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה