Pain

האם שחרור שריר הSternocleidomastoid יעיל במבוגרים הלוקים בטורטיקוליס/מאת ד”ר פנסקי, עורך אורתופדיה

טורטיקוליס שרירי מתאר מצב בו בשל קיצור שריר ה Sternocleidomastoid (SCM), הצוואר נטוי לצד המקוצר ומסובב לצד הנגדי. זהו ליקוי שכיח בילודים. באבחון מוקדם וטיפול פיזיותירפי מתאים לרוב מצב זה חולף לחלוטין. כאשר אין החלמה יש לשקול טיפול ניתוחי. ללא טיפול עלולים להיווצר עיוותים בפנים ובגולגולת.

תזמון הניתוח קריטי להצלחתו. יש הטוענים כי הגיל האופטימאלי נע בין 1-4 שנים וכי לאחר 5 שנים הסיכוי להצלחה יורד בשל התקבעות העיוותים בפנים ובגולגולת. למרות זאת, גם בילדים המבוגרים יותר, דווח כי שחרור השריר בניתוח, יכול לשפר את טווח התנועה ואת מראה הצוואר והפנים. לעומת זאת, לשאלה האם יש מקום לניתוח זה במבוגרים הלוקים בטורטיקוליס, אין מענה מוסכם.

מטרת המאמר הייתה לסקור מהן שאיפותיהם העיקריות של מבוגרים שביקשו להינתח בשל טורטיקוליס, לבדוק האם חל שיפור בטווחי התנועה ובמדדים רנטגניים לאחר הניתוח, להעריך את הצלחת הניתוח ולתאר את הסיבוכים בניתוח זה בגילאים המבוגרים.

שיטות: סקירה רטרוספקטיבית של המטופלים שעברו שחרור כירורגי של שריר SCM בשל טורטיקוליס מולד בלתי מטופל בין השנים 2003-2011 במרכז רפואי אחד בסאול שבקוריאה.

פרוטוקול הטיפול: ההחלטה על ביצוע שחרור דיסטלי בלבד או דו קוטבי התקבלה בזמן הניתוח. שני הראשים הדיסטליים של השריר נחשפו ונחתכו ולאחר מכן בוצעו הטיות של הצוואר מצד לצד על מנת לבדוק קיצורים נוספים בפסיה או בסרחות אחרות. כל אלו נחתכו בהתאם. שחרור השריר גם מהחיבור למסטואיד בוצע כאשר לאחר שחרור דיסטלי בלבד, נותרה עדיין הגבלת טווח תנועה.

יום לאחר הניתוח הוחל בתרגילי למתיחת הצוואר עם מתקן מתיחה למשך שבוע. לאחר הסרת המתיחה הותאם מחוך למשך 6-8 שעות ביממה ל 6 שבועות במנח תיקון יתר (האוזן לכיוון הכתף הנגדית, הסנטר מסובב לכיוון ההפוך). המטופלים הונחו לבצע סדרת מתיחות משך 10 דקות לפחות, 4-6 פעמים ביממה. 

הערכת תוצאות: הסיבה העיקרית לניתוח הוערכה מתוך המידע בתיק המטופל. טווחי התנועה נבדקו ע”י גוניומטר. השוואת צילומים לפני הניתוח ולאחריו, בוצעה ע”י שני בודקים בלתי תלויים. בצילומי הצוואר הישרים נמדדה הזווית בין הגבול העליון של חוליה C7 ובין מישור המנדיבולות (זווית צרוויקומנדיבולרית). ההעתקה הצידית של הראש (טרנסלציה) נמדדה בצילום ישר של עמוד השדרה לכל אורכו. כנקודות ייחוס למדידת המרחק שימשו קו אנכי ממרכז הסקרום וקו אנכי מרכזי בחוליות 1C-2C. להערכת התפקוד ומראה הצוואר שימש סולם מקובל  (לפי Cheng and Tang).   

תוצאות: 42 מטופלים נותחו בשל טורטיקוליס מולד בלתי מטופל, 5 לא חזרו לביקורת. 37 עמדו בדרישות המחקר שכללו מעקב בן שנה לפחות. 22 נשים 15 דברים, גיל ממוצע בזמן הניתוח היה 27.4 שנים (טווח 18-48 שנים). צד ימין היה מעורב ב 24 מטופלים, שמאל ב 13. בכולם בוצע שחרור שריר SCM (שחרור דו קוטבי ב 13 מטופלים, חד קוטבי ב 24). כולם נותחו ע”י מנתח אחד. זמן המעקב המינימלי ארך 1.5 שנים.

המטרה העיקרית של הניתוח על פי המטופלים הייתה שיפור מראה הצוואר (46% מהמטופלים). שיפור בכאב (בעיקר בכתף המעורבת) כמטרה עיקרית לניתוח היה בקרב 30% והגבלת תפקוד ב 24%. המטופלים שהוטרדו בעיקר ממראה הצוואר, היו צעירים יחסית לשאר המטופלים, ואלו שהוטרדו מכאב היו מבוגרים יותר ממוטרדי המראה. טווח התנועה ומדדי צילום הרנטגן השתפרו משמעותית לאחר הניתוח. לפני הניתוח ההבדל בסיבובי הצוואר היה 21.35 מעלות בממוצע ולאחריו 4.32 מעלות. ההבדל בהטייה היה 32.97 מעלות בממוצע ולאחריו 7.29 מעלות. הזווית הקרניוצרוויקלית בצילום השתפרה מערך ממוצע של 17.8 לפני הניתוח ל 6.58 מעלות. הטרנסלציה של הראש השתפרה מערך ממוצע של 21.06 מ”מ ל 8.99 מ”מ. כל המדידות לאחר הניתוח מתייחסות לממצאים בסוף המעקב.

לפי הערכת התוצאות לגבי תפקוד ואסטטיקה ב 57% הושגה תוצאה מצויינת, ב 32% תוצאה טובה,  וב 11% תוצאה סבירה. הסיבה העיקרית לתוצאה שאינה מצויינת הייתה העיוות השאירי בפנים ובגולגולת. לא נצפו כל סיבוכים לאחר הניתוח ולא היה צורך בניתוחים חוזרים.

דיון: טיפול כירורגי בטורטיקוליס מולד במבוגרים שנוי במחלוקת. העיוות בפנים ובגולגולת אינו הפיך במבוגרים. במבוגרים הניתוח קשה יותר, כיוון שמלבד שריר הSCM יש כוויצות ברקמות נוספות והסיבוכים בניתוח שכיחים יותר יחסית לניתוח המבוצע בילדים צעירים.

במחקר הנוכחי נמצא כי ניתן לשפר כירורגית את המראה, התפקוד ואף את הכאב הנגרמים מהטורטיקוליס וכל זאת ללא סיבוכים.

למחקר נקודות חולשה רבות. מחקר רטרוספקטיבי ללא קבוצת ביקורת, 12% מטופלים לא חזרו לביקורת.

מסקנות: ניתוח לשחרור שריר SCM במבוגרים הלוקים בטורטיקוליס מולד בלתי מטופל יעיל בשיפור טווח התנועה של הצוואר, שיפור המראה והפחתת הכאב ואינו מלווה בסיבוכים רציניים.

Lim KS. Shim JS. Lee YS. Is sternocleidomastoid muscle release effective in adults with neglected congenital muscular torticollis? Clin Orthop Relat Res. (2014) 472:1271-1278

הערות העורך: אמנם מתודית המחקר הנ”ל לוקה בנקודות רבות אך הסוגייה לה נדרשו המחברים חשובה. מקובל להניח, כי אם לא חל שיפור משמעותי בטורטיקוליס המולד יש לנתח בסביבות גיל שנה או מעט לאחר מכן. הסיבה לכך היא שאם טיפול פיזיותיראפי לא השיג את התוצאות המבוקשות עד גיל שנה, הסיכוי לשיפור נוסף באמצעים שמרניים קלוש. בנוסף לכך, תיקון ספונטאני של העיוות בפנים והאסימטריה בגולגולת יתכן רק בגיל צעיר מאד, לכן אין להתעכב בביצוע הניתוח.

בנקודה זו מחדשים המחברים: הניתוח יעיל משמעותית גם בגיל המבוגר. אמנם אין מתיימרים לתקן את העיוות בפנים ובגולגולת, אך בהחלט משפרים את המראה (הטית צוואר והעתקת הראש הצידה), משפרים את טווח התנועה ומקטינים את עוצמת הכאב.    

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי אספרגילוזיס פולשני נעים סביב 3-5% בילדים עם לויקמיה חדה, עם שונות רבה בשיעורי הזיהום הפטרייתי בין מחקרים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 24 מחקרים שנערכו בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש יולי […]

  • טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפול קרינתי והשתלת מח עצם מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת בילדות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב Journal of the American Academy of Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היסטוריה של ממאירות בילדות הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית וחולים אלו בסיכון להתפתחות נגעים ממאירים מרובים. במטרה להבין […]

  • יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS באה להעריך את היעילות והבטיחות קצרת המועד של הטיפול המשולב (יחד או לסרוגין) באצטמינופן ואיבופרופן להורדת חום בילדים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הפרעות בדם ובמערכת הלימפה תועדו בשכיחות גבוהה יותר בילדים שטופלו במעכבי JAK (או Janus Kinase) לעומת מבוגרים, כך עולה מנתונים חדשים מארצות הברית וקנדה שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology. מהממצאים עלה עוד כי אקנה הינה תופעת הלוואי העורית נפוצה ביותר בילדים וכי אירועים חריגים חמורים היו פחות נפוצים. במסגרת המחקר בחנו החוקרים נתונים אודות 399,649 […]

  • טיפול ראשוני באפינפרין לתוך הטובוס עשוי להיות עדיף בהחייאה ביילודים בחדר הלידה (J Pediatr)

    טיפול ראשוני באפינפרין לתוך הטובוס עשוי להיות עדיף בהחייאה ביילודים בחדר הלידה (J Pediatr)

    מחקר חדש שפורסם ב-The Journal of Pediatrics הראה כי טיפול ראשוני באפינפרין לתוך הטובוס עשוי להיות עדיף במהלך החייאה ביילודים בחדר הלידה. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הדור הבא של הפרוביוטיקה | פוסטביוטיקה | הרצאות זמינות לצפייה

    הדור הבא של הפרוביוטיקה | פוסטביוטיקה | הרצאות זמינות לצפייה

    במהלך החודש האחרון התקיימו שני וובינרים העוסקים בפוסטביוטיקה | הדור הבא של הפרוביוטיקה. להרצאת המפגש הראשון ומענה על שאלות השתלמות לחצו כאן להרצאת המפגש השני שהתמקדה בפוסטביוטיקה להפחתה משמעותית של תחלואת חורף בילדים לחצו כאן  

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה