Osteoporosis

אוסטאופורוזיס בגיל השלישי – גורמים, תסמינים ודרכי טיפול/מאמר ארח מאת מור קנימח, דיאטנית

אוסטיאופורוזיס

מור קנימח, דיאטנית במרכז הגריאטרי “הבית לאזרח וותיקים” בקדימה מרשת “ביחד”,   סוקרת את הגורמים המגבירים סבירות ללקות באוסטאופורוזיס, מחלה בה כל

 אישה שלישית וכל גבר חמישי מעל גיל 50 לוקים בה ואופן ההתמודדות עימה.

    

אוסטאופורוזיס היא מחלת עצם המתאפיינת בדלדול של מסת העצם , מה שגורם לשבירוּת מוגברת של העצם, בעיקר בירך, פרק כף היד ועמוד השדרה. המחלה מתפתחת כתוצאה מהפרת האיזון בין תהליכי הפירוק והבנייה של העצם.

אוסטאופורוזיס הינה “מחלה שקטה” המתפתחת ללא סימנים ועד שאין מופע פיזי של כאבים או שבר בעצם, לא נדע על קיומה.

את המחלה נוהגים לסווג לאוסטאופורוזיס ראשונית, אשר לרוב נגרמת כתוצאה מהזדקנות וגנטיקה , ולאוסטאופורוזיס משנית, הנגרמת כתוצאה מחשיפה לתרופות ומחלות המגבירות את איבוד מסת העצם.

 

גורמי סיכון לאוסטרופורוזיס :

  • מין – נשים מצויות ברמת סיכון גבוהה יותר מאשר הגברים.
  • גיל- מבוגרים מצויים בסיכון גבוה יותר
  • העדר פעילות גופנית
  •  היסטוריה משפחתית
  •   עישון
  • צריכה מופרזת של אלכוהול
  • צריכה מוגברת של קפאין
  • מחלות כרוניות שונות
  • שימוש ממושך בתרופות מסוימות
  • מחסורבוויטמין D ובסידן

 

 אבחון ואיתור מחלת האוסטאופורוזיס

נעשית באמצעות בדיקת צפיפות עצם (DXA) .  זוהי בדיקה המומלצת לכל אישה אחת לחמש שנים החל מגיל 60 שנים ולגברים – החל מגיל 70 שנים.

לנשים ולגברים שמצויים בסיכון מוגבר ללקות באוסטאופורוזיס מומלץ לעשות את הבדיקה הזאת לראשונה כבר בגיל 50.

מאחר והמינרל העיקרי של העצם הוא סידן, וויטמיןD  מסייע בספיגת הסידן, יש לשים לב לצריכה של כמות מספקת של רכיבים אלו בתזונה.

המלצות תזונתיות

ההמלצה לצריכת יומית של סידן לנשים מגיל 50 ומעלה ולגברים מגיל 70 ומעלה היא 1200  מ”ג ליום.

סידן נמצא במזונות רבים, ביניהם: מוצרי חלב, שומשום מלא ,טחינה משומשום מלא, סרדינים משומרים, כרוב לסוגיו, שעועית ירוקה ולבנה ועוד.

ההמלצה היומית לצריכת ויטמין D מגיל 70 ומעלה היא 800- 1000 יחידות בינלאומיות.

ויטמין D נוצר בגוף בעקבות חשיפה לקרני שמש, במידה מועטה קיים גם בתזונה ובהם מוצרי חלב מועשרים, דגים מסוימים (כמו סלמון, מקרל וסרדינים), שמן דגים, חלמון ביצה.

ככל שמתבגרים כך פוחת הייצור הטבעי של ויטמין D בעור בעת החשיפה לשמש. נוסף על כך רבים מהמבוגרים מרבים להישאר בבית וממעטים לצאת החוצה ולהיחשף לשמש, ולכן לרוב יהיה צורך בתוסף של ויטמין D להגעה להמלצות, לאחר התייעצות עם איש מקצוע.

מגנזיום גם הוא משתתף בתהליך בניית העצמות, ונמצא באגוזים, דגנים מלאים, קטניות, ירקות ירוקים עליים, אבוקדו, שוקולד מריר.

הטיפול באוסטאופורוזיס חשוב על מנת לשמור על איכות חיים טובה ומותאמת כגון  פעילות גופנית שכוללת התגברות על התנגדויות ומפעילה את סוגי השרירים השונים ויכולה לסייע בחיזוק העצם בגיל המבוגר. פעילות גופנית סדירה תספק לעצם גירויים חיוביים, ובשילוב עם הרגלי תזונה נכונים, צריכה מספקת של סידן ושל ויטמין D , הפסקת עישון, צריכה מבוקרת של אלכוהול וקפאין והקפדה על שינה מספקת – צפיפות העצם תישמר.

ביבליוגרפיה

  1. עילא העמותה הישראלית לאוסטיאופורוזיס- http://www.bone.org.il/
0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

  • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

  • צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות […]

  • הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    דיאטה עתירה בירקות ירוקים, ירקות עם עלים וצבעוניים עשויה להביא לשיפור הסבילות לסוכר ורגישות אינסולין, בעוד שצריכה רבה של תפוחי אדמה מטוגנים או צ’יפס עשויה להחמיר את הסבילות לסוכר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מאוסטרליה שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת ירקות ותפוחי אדמה ובין סמני […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה