Osteoporosis

עדויות חדשות אינן תומכות במתן תוספי ויטמין D לכלל הציבור (BMJ)

בעקבות סדרת מאמרים שפורסמו בכתב העת BMJ שוב עלה לדיון נושא מתן תוספי וויטמין D. למרות שה-USPSTF (US Preventive Services Task Force) ממליצים להימנע ממתן תוספי סידן וויטמין D למניעת שברים בנשים לאחר מנופאוזה, איגודים אחרים עדיין ממליצים על תוספי ויטמין D, עם או בלי סידן, למניעת נפילות או שברים.

מומחים מניו-זילנד דיווחו כי מהערכת הספרות העדכנית עלה כי אין עדויות עקביות לפיהן תוספי וויטמין D או העלאת ריכוז וויטמיןD מובילים לשיפור תוצאות שריר-שלד. הם מסכימים כי באלו בסיכון גבוה לחסר ויטמין D אלו המוגבלים עם חשיפה מאוד מוגבלת לאור שמש, או סובלים מהפרעות ספיגה חמורות מומלץ ייעוץ בנוגע לחשיפה לאור שמש והקפדה על תזונה בריאה, וניתן לשקול מתן ויטמין D במינון נמוך (400-800 יחידות ביום). עם זאת, פרט לכך אין עדויות כעת התומכות לטיפול בתוספי וויטמין D למניעת מחלות.

מנגד, במאמר נלווה מומחים מלונדון טוענים כי מומלץ לאנשים בריאים להקפיד על נטילת תוספי וויטמין D בחודשי החורף.  לדבריהם, מסקירת העדויות באשר לתוצאי שריר-שלד עם ויטמין D עולה כי הכמות הנדרשת של וויטמין D היא 10 מיקרוגרם ליום ב-97.5% מהאוכלוסיה לשמירה על ריכוז בדם של 25 ננומול/ליטר עם חשיפה מינימאלית לשמש.

ויטמין D מצוי רק בדגים שמנים, בשר אדום, כבד, חלמון ביצה ודגנים מועשרים ומוצרי חלב ונספג דרך העור בעקבות חשיפה לאור שמש, אך באנשים רבים נדרש מתן תוספים בכדי לענות על המינון המומלץ.

המלצות ה-SACN קובעות כי באלו שאינם נחשפים באופן מספק לשמש או בעלי עור כהה, יש לשקול תוספי וויטמין D במינון 10 מיקרוגרם ליום כל השנה, ובכל המקרים יש לשקול טיפול זה במהלך הסתיו והחורף.

עם זאת, יש להימנע מנטילת כמות רבה מדי של וויטמין D, בשל הסיכון להיפרקלצמיה, דה-מינרלזיציה של העצם, הסתיידויות ברקמות רכות ונזק כלייתי .

בסקירת ספרות זוהו למעלה מ-50 מטה-אנליזות ולא מצאו עדות לתועלת או תועלת מעטה לטיפול בתוספי וויטמין D למניעת נפילות או שברים, כאשר חלק מהמחקרים אף דיווחו על סיכון מוגבר לנפילות ושברים עם טיפול לסירוגין בוויטמין D במינון גבוה.

שילוב ויטמין D עם סידן מנע שברים בשני מחקרים שכללו נשים קשישות ותשושות עם חסר חמור של וויטמין D במוסדות סיעודיים, אך לא כך היה בשבעה מחקרים שכללו נבדקים באוכלוסיה הכללית.

חלק מהסקירות דיווחו על השפעות חיוביות מחוץ לשלד של תוספי וויטמין D, אך העדויות בנושא חלשות. בדומה, מרבית מטה-אנליזות ומחקרים אקראיים לא הוכיחו כי ויטמין D מונע מחלות לב וכלי דם בבני אדם, וכנ”ל לגבי אוסטיאופורוזיס.

BMJ. 2016

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    איזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם אינו מפחית את הסיכון לתמותה בחולים במצב קריטי, בהשוואה לאיזון קונבנציונאלי של רמות הסוכר בדם. מנגד, מהנתונים שפורסמו בכתב העת NEJM Evidence עולה כי איזון הדוק של משק הסוכר מעלה פי שלוש את הסיכון להיפוגליקמיה חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם איזון הדוק של משק הסוכר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה