Osteoporosis

השינויים בגישה הטיפול בשברי צוואר ירך בקשישים בישראל / מאמרו של פרופ’ סלעי ב”הארץ”

מאת  מערכת אי-מד

במאמר המתפרסם באתר “הארץ” סוקר פרופ’ משה סלעי ,  מנהל החטיבה האורתופדית במרכז הרפואי תל אביב, את השינויים שחלו בעת האחרונה בגישה הטיפולית בשברי צוואר הירך בישראל באוכלוסיה הקשישה, אירוע ממנו סובלים כ-8,000 קשישים מידי שנה בארץ.

סלעי מסביר שכיום מטרת הניתוח היא לא רק לקבע את השבר או להחליף את ראש עצם הירך השבור (אם לא ניתן לקבע אותו) , אלא גם לאפשר למטופל לדרוך מייד לאחר הניתוח על רגליו. בגישה הטיפולית החדשה המטופלים יורדים מהמיטה כבר למחרת הניתוח. זאת הודות לכך שבגישה הניתוחית הנוכחית  משתמשים יותר ויותר באמצעי קיבוע בצורת משתלים המאפשרים את ייצוב השבר . בחלק מהמקרים אף  מתבצעת החלפה שלמה ומלאה של המפרק, תוך שימוש במשתלים. גישה זו מאפשרת לקשישים שהיו לפני השבר ברמת תפקוד גופנית גבוהה –  לשוב במהרה לאותה רמת תפקוד. 

אך לפי סלעי השינוי החשוב ביותר בגישה הטיפולית בשברי צוואר ירך בקשישים קשור לקביעת משרד הבריאות כי ביצוע ניתוח מוקדם, תוך 48 שעות ממועד אירוע השבר, יהווה מדד איכות בבתי החולים הציבוריים (ואף התעריף לביצוע הפעולה עבור בית החולים יהיה גבוה יותר). מדיניות זו מבוססת על מחקרים שהראו שללא טיפול ניתוחי מוקדם, שיעורי התמותה בעקבות שבר בצוואר הירך הם כ-50%-40% בשנה הראשונה של לאחר השבר,  בעוד שאצל מטופלים שעברו את הניתוח תוך 48 שעות , שיעורי התמותה לאחר שנה צנחו לרמה של  20%-15% בלבד. סלעי מסביר שההבדלים בתמותה קשורים למצב הניידות והתפקוד הכללי של המטופלים: בניתוח מוקדם יכולת ההתאוששות רבה יותר באופן משמעותי, ובהתאם גם יש הרבה פחות סיבוכים הקשורים לחוסר ניידות כמו פצעי לחץ, זיהומים, קרישי דם ועוד.

לכתבה ב”הארץ”

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    במאמר שפורסם בכתב העת Bone מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר עולם-אמיתי התומכות בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס של נשים מבוגרות והפניית אלו עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס, עם עליה משמעותית בשיעורי הטיפול והפחתת הסיכון לשברים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את שיעורי הטיפול והסיכון לשברים בנשים מבוגרות במחקר מבוסס-אוכלוסייה בו נשים עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס הופנו […]

  • האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות מאשפוז מהוות סמן פרוגנוסטי חשוב בחולים עם דלקת לבלב חדה, עם יעילות גבוהה במיוחד בחיזוי נזק בלתי-הפיך לתפקוד איברים ותמותה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקורלציה בין ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה