Osteoporosis

צפיפות עצם נמוכה במתבגרים מעלה סיכון לשברים (מתוך Journal of Bone and Mineral Research)

מחקר חדש מראה, כי ילדים בתחילת גיל ההתבגרות, עם צפיפות עצם נמוכה מהממוצע, או עם עצמות קטנות יחסית לגודל גופם, עלולים להיות בסיכון מוגבר לסבול משברים.

המחקר כלל 7,333 ילדים בסביבות גיל עשר. כמחציתם היו בנות, ורובם (96%) היו לבנים. כל אחד מהילדים עבר בדיקת DEXA = dual-energy x-ray absorptiometry , לקביעת צפיפות עצם מקומית ותכולת מינרלים כללית בגוף.

כ- 6,200 מהילדים היו במעקב למשך שנתיים מלאות, ומדי שנה עברו סקר, שבדק האם חוו שברים. 550 ילדים (9%) סבלו משבר אחד לפחות במהלך המחקר. כמחציתם נוצרו עקב אירועים של טראומה זעירה כגון נפילה קטנה או פציעת ספורט באנרגיה נמוכה.

הקשר החזק ביותר לשברים היה צפיפות עצם כללית, שעברה תקנון לגובה, משקל, מין ופקטורים רלוונטיים נוספים. התוצאות הראו עלייה של  89% בסיכון לשברים עבור כל ירידה בסטיית תקן אחת בצפיפות העצם המוערכת.

הגורם המנבא השני בחוזקו היה גודל העצמות ביחס לגוף, בסביבות גיל 10. התוצאות הראו עלייה של 51% בסיכון לשבר עבור כל ירידה בסטיית תקן אחת בגודל העצמות היחסי לגודל הגוף.

התוצאות מראות כי קיימת תקופה בתחילת גיל ההתבגרות, בה יש סיכון מוגבר לשברים.

בתקופה זו, ילדים רבים חווים פרץ של גדילה מהירה באורך העצם, לפני שהעצם מספיקה לגדול גם במימדים אחרים. תופעה זו את העצם לפגיעה יותר.

לדברי החוקרים, תובנות מסוג זה בנוגע לשברים בגיל הילדות הינן חשובות משתי סיבות. ראשית, שברים הם תופעה שכיחה בילדים ומחקרים אחרונים אף מראים כי שיעורי השברים בילדות עלו דרמטית בשנים האחרונות. בנוסף, צפיפות העצם בגיל 20-25, הינה גורם מנבא חשוב לסיכון לסבול משברים בגיל הבלות, ועם ההזדקנות.

שבר בילדים בפני עצמו אינו סיבה לדאגה, אך אם נוכל להבין מדוע ילדים עלולים לסבול משברים, הדבר עשוי לתת תובנות טובות יותר לגבי החיים הבוגרים. ייתכן שסיוע להתפתחות עצם מקסימאלית בגיל צעיר יעזור להוריד את הסיכון לאוסטאופורוזיס או שברים בגיל מאוחר יותר.

לסיכום, בריאות העצם איננה צפיפות העצם בלבד, אלא גם גודלה, צורתה ורוחבה. כל אלו קשורים לסיכון לשברים אף יותר מתוצאות בדיקת DEXA לבדן.

לידיעה במדסקייפ

Journal of Bone and Mineral Research

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    כוח העבודה (Joint Task Force) של האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה עדכן את ההנחיות לטיפול ב-AD. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר מה-JAMA Pediatrics שריכז את ההמלצות העיקריות לגבי טיפול בדרמטיטיס אטופית, ומוסיף מהערותיו.

  • האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    איזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם אינו מפחית את הסיכון לתמותה בחולים במצב קריטי, בהשוואה לאיזון קונבנציונאלי של רמות הסוכר בדם. מנגד, מהנתונים שפורסמו בכתב העת NEJM Evidence עולה כי איזון הדוק של משק הסוכר מעלה פי שלוש את הסיכון להיפוגליקמיה חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם איזון הדוק של משק הסוכר […]

  • יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 עשויות להוביל לירידה של פי ארבע בסיכויי להתפתחות חסר תסמיני של הוויטמין בשנה הראשונה לחייהם, בהשוואה ליילודים שלא עברו בדיקות סקר אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מגרמניה שפורסמו בכתב העת Pediatrics. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסר וויטמין B12 עשוי לפגוע בהתפתחות יילודים, אך ההשפעה של בדיקות […]

  • הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nature Mental Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים המפתחים סוכרת מסוג 1 במהלך הילדות מצויים בסיכון מוגבר למספר הפרעות פסיכיאטריות בשלב מאוחר יותר בחייהם, כולל הפרעות חרדה ושימוש בחומרים. מחקרים קודמים הדגישו את הקשר בין הפרעות פסיכיאטריות ובין סוכרת במגוון קבוצות גיל, אך אלו כללו הגדרה […]

  • נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    במאמר שפורסם בכתב העת Bone מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר עולם-אמיתי התומכות בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס של נשים מבוגרות והפניית אלו עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס, עם עליה משמעותית בשיעורי הטיפול והפחתת הסיכון לשברים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את שיעורי הטיפול והסיכון לשברים בנשים מבוגרות במחקר מבוסס-אוכלוסייה בו נשים עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס הופנו […]

  • מה בין ריכוזי ויטמין D בדם ובין פיברוזיס כבדי בחולים עם סוכרת? (Acta Diabetol)

    מה בין ריכוזי ויטמין D בדם ובין פיברוזיס כבדי בחולים עם סוכרת? (Acta Diabetol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Acta Diabetologica מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז ויטמין D גבוה בדם עשוי להשפיע לטובה על בריאות הכבד בחולים עם סוכרת ופיברוזיס כבדי. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי פיברוזיס כבדי הינו סיבוך נפוץ בקרב חולים עם סוכרת. מחקרים קודמים רמזו לקשר בין ויטמין D ובין פיברוזיס כבדי, […]

  • סגירה פרוצדורלית של Patent Ductus Arteriosus (PDA) בפגים: קווים מנחים (JPER)

    סגירה פרוצדורלית של Patent Ductus Arteriosus (PDA) בפגים: קווים מנחים (JPER)

    קווים מנחים חדשים מציעים כי סגירה טרנסקטטרית של Patent Ductus Arteriosus (PDA) עשויה להיות עדיפה על פני סגירה כירורגית בפגים עם פגות קיצונית הזקוקים להנשמה מלאכותית, כך פורסם ב-Journal of Perinatology. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התועלת של ניתוח להפחתת משקל בחולים עם אי-ספיקת לב והשמנה (Am J Cardiol)

    התועלת של ניתוח להפחתת משקל בחולים עם אי-ספיקת לב והשמנה (Am J Cardiol)

    בחולים עם אי-ספיקת לב והשמנת-יתר, ניתוח להפחתת משקל הוביל לשיפור בתוצאות הקליניות, כולל הפחתת מדד מסת הגוף וריכוז המוגלובין מסוכרר, לצד הפחתת הצורך בטיפול במשתנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנת-יתר בחולים עם אי-ספיקת לב מלווה בנטל תסמינים גדול יותר ואי-סבילות למאמצים. מחקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה