Osteoporosis

הקשר בין רמות הומוציסטאין גבוהות וסיכון לשבר ירך בנשים לאחר מנפאוזה (ENDO 2006)

מהמחקר הגדול ביותר שנערך עד כה עולה כי קיים קשר בין רמות גבוהות של הומוציסטאין ובין סיכון גדול כמעט פי 2 לשבר ירך, בנשים לאחר מנפאוזה. החוקרים הציגו את תוצאות המחקר בכנס השנתי ה-88 של Endocrine Society.

מתוצאות מחקרים אחרונים עולה כי קיים קשר בין רמות גבוהות של הומוציסטאין ובין סיכון מוגבר לשברים אוסטופורוטיים, ייתכן שויטמין B וחומצה פולית משפיעות על הקשר. המנגנון להשפעות הומוציסטאין על הסיכון לשברים נובע ככל הנראה מהפרעה לקשרי הצילוב של קולגן, פגם המוביל לאוסטאופורוזיס וירידה בכוח העצם.

החוקרים ביצעו מחקר מקרה-ביקורת במהלכו גוייסו 93,676 נשים מ-40 מרכזים בין 1993 ו-198. המעקב נמשך עד 2004.

החוקרים בחרו 400 נשים עם שברי ירך במהלך תקופת המחקר. לאחר מכן הם בחרו 400 ביקורות תואמות מבחינת גיל, גזע ומוצא אתני ותאריך לקיחת דמים.

החוקרים הוציאו מהמחקר נשים עם שברי ירך בתחילת המחקר. בנוסף, לא נכללו במחקר נשים שקיבלו אסטרוגנים, אנדרוגנים, SSRM (Selective Estrogen Receptor Modulators), אנטי-אסטרוגנים, או תרפות אחרות לאיבוד עצם דרך העור או דרך הפה בתחילת המחקר.

לא נרשמו הבדלים משמעותיים מבחינת הגיל בקבוצת הביקורת בתחילת המחקר (ממוצע, 70.8 שנים). עם זאת, בקבוצת הנשים עם שברי ירך נרשמו ערכי BMI מעט נמוכים יותר (26.0) לעומת קבוצת הביקורת (27.4, P=0.001). הנשים עם שברי ירך דיווחו על הוצאת אנרגיה מעטה יותר בפעילות גופנית, ונטו יותר לעישון (9.1%).

רמות הומוציסטאין בצום נמדדו בתחילת המחקר. בנשים עם שבר ירך עמדו הרמות הממוצעות של הומוציסטאין על 11.7 מיקרומול לליטר, בעוד שבקבוצת הביקורת עמדו רמות הומוציסטאין הממוצעות על 10.7 מיקרומול לליטר (P=0.001), זאת למרות שהצריכה הממוצעת של סידן, ויטמין D, פולאט וויטמין B12 היו דומות בתחילת המחקר בין שתי הקבוצות. עם זאת, מניתוח התוצאות עולה כי קיים קשר לינארי שלילי בין רמות הומוציסטאין ובין צריכת פולאט וויטמין B (P<0.0001).

מחלוקת רמות הומוציסטאין לרביעונים עולה כי Odds Ratio לסיכון לשבר ירך עלה באופן לינארי עם רמות הומוציסטאין. רמות הומוציסטאין ברביעון העליון (מעל 12.8 מיקרוליטר לליטר) הראו סיכון גדול פי 1.8 לשבר ירך (95% CI = 1.17-2.78), בהשוואה לרביעון התחתון (פחות מ-8.5 מיקרומול לליטר).

לאור התוצאות, נמצא קשר בין רמות הומוציסטאין גבוהות ובין סיכון לשברים. אולם, דרושים מחקרים נוספים כדי לקבוע את המנגנון דרכו רמות הומוציסטאין מעלות את הסיכון לשברים, ואם ניתן להשפיע על הסיכון באמצעות פקטורים תזונתיים.

החוקרים מדגישים כי בהתחשב בשכיחות הגבוהה של שברים אוסטופורוטיים הן בנשים והן בגברים, חשוב לזהות את גורמי הסיכון. בשלב זה אין די נתונים באשר להשפעות פקטורים תזונתיים על הסיכון לשברים.

בהתייחסות למאמר נאמר בכנס כי מדובר במחקר הטוב ביותר עד כה, שבחן את הקשר בין הומוציסטאין וסיכון לשברים מבחינת מספר המשתתפים. מהתוצאות עולה כי קיימת השפעה קלה על שברי ירך. בנוסף, צוין כי הומוציסטאין עשוי לשחק תפקיד מרכזי כמרקר לזיהוי סיכון נמוך לשבר אוסטופורוטי. אחד האתגרים עם הומוציסטאין נובע מהעובדה שפקטורים רבים משפיעים עליו, קיימים ערפלנים רבים. לא מדובר בנושא חד וברור כפי שחשבו בתחילה, ייתכן שקיימים מאה פקטורים המשפיעים על צפיפות העצם.

ENDO 2006: Abstract OR23-1. Presented June 25, 2006.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

  • טיפול משולב ב-Relugolix משפר תפקוד ואיכות חיים בנשים עם אנדומטריוזיס (Fertil Steril)

    טיפול משולב ב-Relugolix משפר תפקוד ואיכות חיים בנשים עם אנדומטריוזיס (Fertil Steril)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Fertility & Sterility עולה כי טיפול משולב ב- Relugolix עם Estradiol ו-Norethisterone Acetate מלווה בירידה בכאב משנית לאנדומטריוזיס לאורך עד 104 שבועות, לצד שיפור בתפקוד ואיכות חיים בריאותית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה של טיפול משולב ב- Relugolix, הכולל Relugolix במינון 40 מ”ג, Estradiol במינון 1 מ”ג […]

  • ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    מתוצאות סקירה חדשה שפורסמו בכתב העת Journal of Diabetes Complications עולה כי במחקרים תצפיתיים ניתוח בריאטרי הוביל לירידה גדולה יותר בסיכון להתפתחות או החמרת כף רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2, בהשוואה לטיפול תרופתי, אך לא זוהה קשר דומה במחקרים אקראיים ומבוקרים. ההתערבות הבריאטרית מלווה בשיפור נוירופתיה סוכרתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ניתוח […]

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • תוספת טיפול אימונותרפי לכימותרפיה משפרת הישרדות בנשים עם סרטן שחלות מתקדם (מתוך הודעת חברת Imunon)

    תוספת טיפול אימונותרפי לכימותרפיה משפרת הישרדות בנשים עם סרטן שחלות מתקדם (מתוך הודעת חברת Imunon)

    הוספת תכשיר אימונותרפי ניסיוני לכימותרפיה משפר הישרדות נשים עם סרטן שחלות מתקדם, כך עולה מתוצאות מוקדמות כפי שדווחו בהודעה לעיתונות מטעם חברת התרופות. התכשיר IMNN-001 הינו וקטור פלזמיד דנ”א IL-12 בתוך מערכת ננו-חלקיקים, האפשרת הדבקת התא ולאחר מכן הפרשה קבועה של IL-12. מחקר OVATION 2 כלל נשים עם אבחנה חדשה של סרטן שחלות מתקדם. הנשים […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה