Osteoporosis

איזון שומנים הכרחיים עשוי למנוע אובדן מסת עצם אחרי מנופאוזה (Journal of Nutritional Biochemistry)

שמירה על איזון שומנים בתזונה עשויה לשמור על חלק ניכר מאובדן העצם הקשור לאוסטראופורוזיס לאחר גיל המעבר, על פי מחקר חדש.

החוקרים מצאו כי תזונה עם יחס נמוך של חומצות אומגה-6 לחומצות אומגה-3 מקטין את אובדן מסת העצם הנגרם ממחסור באסטרוגן, הנפוץ בנשים בגיל המעבר. חומצות אומגה-6 נמצאות במזונות כמו גרעינים ובקר, בעוד שחומצות אומגה-3 נמצאות באגוזים וסלמון.

חומצת אומגה-3 מסייעת ביצירת עצם, אומרים החוקרים. צריכה גבוהה יותר של אומגה-6 מביאה לעלייה ביצירת המרכיבים הקשורים לאובדן עצם.

במחקר הנוכחי, שפורסם ב-Journal of Nutritional Biochemistry, העריכו החוקרים תכולת מינרלים בעצם וצפיפות עצם בחולדות נקבות. המדידות שימשו לסמן למסת עצם וחוזק עצם, בהתאמה.

למחצית מהחולדות במחקר הוסרו השחלות, הליך המוביל לירידה מהירה ברמות האסטרוגן. מנופאוזה מדומה זו היא מודל סטנדרטי להדמיית אוסטאפורוזיס.

אובדן עצם בשל מחסור באסטרוגן בחולדה נקבה בוגרת דומה מאוד לתהליך אצל נשים. מחקרים כאלו יסייעו לחוקרים להעריך תרופות שעשוייות להפחית אובדן עצם בגיל המעבר.

החולדות במחקר הואכלו במזונות המכילים יחסים שונים של אומגה-6 לאומגה-3.

בעוד ששני סוגי השומנים חיוניים לבריאות האדם, תזונה עם יחס גבוה של אומגה-6 לאומגה-3 קשורה לעיתים קרובות למחלות קרדיווסקולריות, סרטן, דלקת ומחלות אוטואימיוניות. יחס נמוך, עם זאת, כנראה מסייע לבריאות הלב, משפר זיכרון ועל פי המחקר הנוכחי, מגן על העצם.

לאחר 12 שבועות, חולדות עם היחס הנמוך ביותר של אומגה-6 לאומגה-3 חוו באופן משמעותי פחות אובדן עצם לעומת הקבוצות האחרות.

חומצות שומן אומגה-3 קשורות לפרופיל דם טוב יותר של בריאות העצם, וצפיפות מסת עצם גבוהה יותר, בהעדר אסטרוגן.

יחס של 5 ל-1 הביא לשימור תכולת המינרלים בעצם שלא נראה ביחס של 10 ל-1.

בעוד החוקרים מזהירים מתרגום תוצאות אלו לבני אדם, הם מסכימים כי חומצות אומגה-3 הן חלק חשוב מתזונה נכונה.

ארה”ב כאומה אינה צורכת מספיק מחומצות אלו, אך נמצאת בדרך הנכונה.

היחס הממוצע בין חומצות השומן אצל האמריקאי הממוצע הוא בערך 10 ל-1. המזונות שאוכלים כיום שונים מבעבר.

חומצות אומגה-6 היוו חלק חשוב מהתזונה, אך ב-80 שנה האחרונות התזונה האנושית שונתה כך שהיחס גדל. המאה הקודמת, הסתמכה התזונה על גרעינים המכילים הרבה אומגה-6 כמו תירס להאכת מקנה.

בקר ניזון במרעה באופן טבעי, עם יחס נמוך יותר של אומגה-6 לאומגה-3. חומצות אומגה-6 שאוכלות החיות כיום נכנסות לרקמות והופכות לביצים, עוף, בשר וחזיר ומוגשות בכל רחבי המדינה.

הביטוי ‘אתה הוא מה שאתה אוכל’ נכון יותר ממה שחושבים.

יתכן ותפקיד אומגה-3 בהגנה על העצם קשור לתפקידה בהפחתת דלקת. אומגה-3 עשויה להפחית אובדן עצם בשל מחסור באסטרוגן בהקשר לתפקיד האנטי דלקתי. דלקת נגרמת בשל מספר מרכיבים, כולל ציטוקינים, המעודדים גם שבירת עצם, חלק מתהליך טבעי של מיחזור עצם. העצם אינה מבנה סטטי.

עצמות נבנות ונהרסות באופן שוטף. אסטרוגן חוסם חלק מהמרכיבים הדלקתיים הקשורים לספיגת עצם, דבר היכול להסביר מדוע אוסטאופורוזיס מתקדם לאחר ירידה ברמות האסטרוגן בגיל המעבר. כמו כן, אומגה-3 מפחיתה יצירת מרכיבים דלקתיים אלו, ולכן תפקידה בהגנה על העצם.

אומגה-3 משנה התנהגות ציטוקינים באופן עקבי עם התפקיד במניעת מחלות קרדיווסקולריות.

לידיעה בדוקטור’ס גייד

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    מתוצאות סקירה חדשה שפורסמו בכתב העת Journal of Diabetes Complications עולה כי במחקרים תצפיתיים ניתוח בריאטרי הוביל לירידה גדולה יותר בסיכון להתפתחות או החמרת כף רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2, בהשוואה לטיפול תרופתי, אך לא זוהה קשר דומה במחקרים אקראיים ומבוקרים. ההתערבות הבריאטרית מלווה בשיפור נוירופתיה סוכרתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ניתוח […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה