Osteoporosis

לעיתים קרובות מתעלמים מויטמין D בעת הטיפול באוסטיאופורוזיס

תוצאותיהם של שני מחקרים מעידות כי לעיתים קרובות מתעלמים מצריכת ויטמין D כפקטור הקשור לבריאות העצם, אפילו בנשים המקבלות טיפול נגד אוסטיאופורוזיס.

במחקר הראשון, מדווח ד”ר Holick כי 62.5% מתוך 1,536 נשים הסובלות מאוסטיאופורוזיס קיבלו פחות מ-400IU ויטמין D, שהיא המנה היומית המומלצת כיום.

הוא מסביר כי זהו המחקר הראשון שבדק נשים המטופלות בתרופות מרשם נגד אוסטיאופורוזיס וכי הממצאים מראים שנשים אלו לא צורכות מספיק ויטמין D.

הגיל הממוצע של הנבדקות היה 71 שנים ו-92% מהן היו לבנות. הנבדקות התבקשו למלא שאלונים הנוגעים לידע שלהן אודות ויטמין D, אודות השימוש בתוספי ויטמין D ואודות היסטורית הנפילות והשברים שלהן. בנוסף בוצעו בדיקות biointact parathyroid hormone ו-25OHD בסרום, ובדיקת כימיה של הדם.

השאלונים מצאו כי כ-59% מהנשים דיווחו כי הרופא מעולם לא דן עימן על נטילת תוסף ויטמין D.

ד”ר de Papp שהשתתף במחקר מסבירה כי יתכן שהרופא דן עם הנשים על צריכת ויטמין D, אך הן לא זכרו זאת.

הוא מציין כי ייחודו של מחקר זה בכך שמחקרים קודמים בחנו את האפידמיולוגיה של חסר בויטמין D ואילו כאן ממש נמדדו רמות ויטמין D בנשים המטופלות בשל אוסטיאופורוזיס שהיה סביר להניח שיבוצע אחריהן מעקב צמוד יותר של הרופא המטפל. הוא מוסיף כי לדעתו הרופאים אינם דנים עם המטופלות על צריכת ויטמין D שכן הם עסוקים מאוד ושכחו כי קיים צורך בצריכת ויטמין D ובסידן במקביל למתן ביס-פוספונטים.  

18.7% מהנשים דיווחו על שבר בשל טראומה קלה לפני גיל 45 שנים, וכי 18.5% מהן דיווחו על שבר בשל נפילה במהלך 5 השנים האחרונות.

ערך ה-25OHD הממוצע בסרום עמד על 30.4ng/mL והחציון עמד על ערך של 29ng/mL (טווח של 7-212ng/mL). במעט יותר מ-1% מהנבדקות נמצאו רמות נמוכות מ-9ng/mL, ב-8.1% נמצעו רמות נמוכות מ-15ng/mL, ב-18% נמצאו רמות נמוכות מ-20ng/mL, ב-36% נמצאו רמות נמוכות מ-25ng/mL, וב-52% נמצאו רמות נמוכות מ-30ng/mL. יתר על כן, ב-16% מהנשים נמצאו עדויות לפעילות יתר משנית של הפארא-תירואיד כפי שהוגדר על-ידי רמות סידן תקינות בסרום ועליה ברמות הורמון הפארא-תירואיד.

כצפוי, שכיחות המחסור בויטמין D, המוגדרת כערך 25OHD נמוך מ-25ng/mL, היתה גבוהה משמעותית בקרב נשים שצרכו פחות מ-400IU ויטמין D ביום.

עוד צוין כי פרט לחלב ולמיץ תפוזים, ניתן לצרוך ויטמין D באמצעות חשיפה בת 15 דקות לקרינת שמש או באמצעות תוספי מזון וכי לפחות מחצית מהנשים הסובלות משברים בעצם הירך סובלות מחסר בויטמין D.

המחקר השני מסביר כי בעוד חסר בויטמין D מעלה את המורבידיות בקרב חולים באוסטיאופורוזיס, אפילו אנשים בריאים סובלים מהשלכות חסר בויטמין D.

ד”ר Sapountzi מצאה כי באנשים הסובלים ממחסור בויטמין D ואינם סובלים מאוסטיאופורוזיס נמצאה איכות חיים ירודה. במחקר השתתפו 24 נשים ו-5 גברים שבהם נמצאו רמות ויטמין D נמוכות מ-20ng/mL והם מילאו שאלונים בנוגע לאיכות חייהם.  

החוקרת מסבירה כי בחולים שבהם נמצאו רמות נמוכות יותר של ויטמין D התקבלו תוצאות ירודות יותר מבחינת הפעילויות החברתיות והמורבידיות. אולם, היא לא מצאה קשר בין דרוג איכות החיים לבין חומרת האוסטיאופורוזיס. המחקר מעיד, לדבריה, כי אנשים הסובלים ממחסור בויטמין D סובלים גם מכאבים וקשיים בפעילויות חייהם היום-יומיות וכי ההשפעה איננה תלויה באוסטיאופורוזיס.

ד”ר Holick מסכים עם מסקנתה של ד”ר Sapountzi ומסביר כי מספר המחלות הקשורות לחסר בויטמין D רב מאוד והן כוללות רככת, סוכרת, טרשת נפוצה, ארטריטס ראומטי, סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית וסרטן השד, ולחץ דם גבוה. הוא מציין כי לדעתו יש להעלות את הצריכה היומית ל-1,000IU  ליום בילדים ובמבוגרים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    במאמר שפורסם בכתב העת Bone מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר עולם-אמיתי התומכות בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס של נשים מבוגרות והפניית אלו עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס, עם עליה משמעותית בשיעורי הטיפול והפחתת הסיכון לשברים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את שיעורי הטיפול והסיכון לשברים בנשים מבוגרות במחקר מבוסס-אוכלוסייה בו נשים עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס הופנו […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה