ORL Plastic/Recon. Surg.

ניתוח לשחזור שד המתבצע מיד לאחר כריתת השד קשור בשרידות גבוהה יותר (מתוך כנס Plastic Surgery 2010)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס ה-Plastic Surgery 2010, הכנס השנתי המשותף של ה-American Society of Plastic Surgery (ASPS) וה-Canadian Society of Aesthetic Plastic Surgery (CSAPS) עולה כי שחזור שד המתבצע מיד בתום ניתוח לכריתת שד (מסטקטומיה) קשור בשיפור משמעותי בשרידות הספציפית לסרטן השד.

ממצא זה עולה ממחקר בו נעשה שימוש מאגר הנתונים Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER) של ה-National Cancer Institute האמריקאי, אשר בחן מקרים של סרטן השד בין השנים 1998 ו-2003.

לדברי החוקרים, היתרונות של שחזור שד מיידי ידועים כעת היטב, וכוללים שיעור נמוך יותר של דיכאון ושיפור במצב הבריאותי הכללי. על אף שהניתוח מוצע למטופלות בשכיחות הולכת ועולה כחלק מתוכנית השיקום הפסיכולוגי הבתר-ניתוחית, הם טוענים, הרי שנותרים חששות שמא עלול הדבר לעכב את מתן הטיפול הכימותרפי האדג’ובנטי או לפגום ביכולת הזיהוי של הישנות מקומית. עם זאת, הם מציינים כי אף מחקר לא בחן עד כה את הקשר בין שחזור שד מיידי ובין השרידות הספציפית למחלה.

מאגר ה-SEER כולל למעלה מ-46 אלף נשים אשר עברו כריתת שד בלבד ו-8,500 נוספות אשר עברו שלב ראשון של שחזור השד בעת ביצוע כריתת השד. קבוצת השחזור חולקה על ידי החוקרים לקבוצת שחזור אוטולוגי ולקבוצת השחזור באמצעות שתל.

ניתוח הנתונים העלה כי שחזור שד מיידי הינו קשור בירידה של 26% בשיעור התמותה הספציפית לסרטן השד, מדווחים החוקרים. לדבריהם, שיפור זה נצפה בקבוצת השחזור המיידי כולה, בהשוואה לאלו אשר עברו כריתת שד בלבד (HR, 0.74; 95% CI = 0.68-0.80), וזאת ללא תלות בגיל החולה.

החוקרים מציינים כי בקבוצת השחזור באמצעות שתל, קשר זה נצפה רק בקרב חולות הצעירות מ-50 שנים, ואילו בקבוצת השחזור האוטולוגי הקשר נצפה בקרב אלו הצעירות מ-70 שנים.

כשנשאלו החוקרים שמא משמעות הדבר כי ניתוח לשחזור שד מיידי למעשה מציל חיים, השיבו כי אינם סבורים כי הניתוח מוביל ישירות לשיפור בשרידות הקשורה בסרטן השד, כי אם משערים שהשחזור עשוי להיות גורם מתווך עבור חולות סרטן השד אשר נוטות מראש להשיג תוצאות טובות יותר על בסיס מצבן הסוציו אקונומי. עם זאת, לא ניתן היה לדבריהם להתייחס ישירות להשערה זו באמצעות נתוני ה-SEER.

החוקרים מוסיפים כי קיים גוף ספרותי הולך וגובר לפיו חולות העוברות ניתוח לשחזור שד מיידי משתייכות בדרך כלל לרמת הכנסה ורמת השכלה גבוהות יותר, ועל כן מראות סבירות רבה יותר של בחירה בשחזור מיידי. בנוסף, חולות אשר להן גישה טובה יותר למרכזים טובים לטיפול בסרטן נוטות יותר להיות מופנות לצורך ניתוח לשחזור השד על ידי המנתח הכללי המטפל בהן.

לדברי החוקרים, עבודתם זו הינה הראשונה  בה נעשה שימוש במאגר נתונים של אוכלוסייה גדולה על מנת להגדיר את הבטיחות האונקולוגית של ניתוח לשחזור שד מיידי, ושחזור אוטולוגי בפרט, אם כי בבירור קיימות מגבלות לטענתם למאגר ה-SEER.

על מנת להתגבר על חסרונות אלו, מתעתדים החוקרים לבחון נתונים קנדיים על מנת לבחון שמא קשר זה בין שרידות ספציפית-למחלה משופרת ובין ניתוח לשחזור מיידי קיים גם במערכת אוניברסלית של בריאות הציבור.

מומחה בתחום אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים טוען כי על פי הבנתו איש אינו סבור כי עצם שחזור השד הוא שמוביל להארכת החיים או להצלתם, כי אם יתכן וביצוע השחזור מעיד על כך שהחולה מטופלת במרכז רפואי המספק טיפול טוב יותר.

המומחה מוסיף כי המחקר מעניין ומדגיש את הצורך בהמשך המחקר בתחום. עם זאת, הוא מסתייג מהסקת מסקנות על בסיס תוצאותיו בלבד. מומחה נוסף אשר נכח בכנס מסכים, ומסביר כי השיפור בשרידות איננה נובעת ככל הנראה מניתוח השחזור ישירות, כי אם קשור כנראה למצבן הסוציואקונומי של המטופלות העוברות ניתוח זה. עם זאת, הוא טוען כי עולה מהמחקר גם כי ניתוח מוצלח לשחזור השד אינו מחמיר את השרידות. המומחה סבור כי ישנו בנוסף מרכיב פסיכולוגי- לדבריו, המדובר בנשים עם מוטיבציה רבה יותר, ומזכיר כי מחקרים קודמים הראו כי חולי סרטן אשר הינם אופטימיים יותר מטבעם מראים תוצאות טובות יותר מאשר אלו שאינם כאלה.

מתוך כנס ה-Plastic Surgery 2010, הכנס השנתי המשותף של ה-American Society of Plastic Surgery (ASPS) וה-Canadian Society of Aesthetic Plastic Surgery (CSAPS), אשר נערך בחודש אוקטובר 2010 בטורונטו, אונטריו.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית ממארת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העומס הפסיכולוגי של מלנומה עורית עשוי להשפיע על מכלול הטיפול בחולים, כולל היענות לטיפול, סיכויי הישנות ותמותה. עם זאת, אין נתונים רבים אודות השכיחות וגורמי הסיכון לחרדה ודיכאון באוכלוסיית […]

  • האם טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib משפר הישרדות בחולי מלנומה? (N Engl J Med)

    האם טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib משפר הישרדות בחולי מלנומה? (N Engl J Med)

    בחולים עם מלנומה בשלב III לאחר התערבות ניתוחית, טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib הפחית את הסיכון לתמותה בהיקף של 20% לעומת פלסבו, אם כי התועלת ההישרדות הכוללת לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. בחולים עם מוטציית BRAF V600E הטיפול המשולב הפחית את הסיכון […]

  • אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה כי בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, בחולים עם אורטיקריה תועדה עליה של 49% בסיכון להתפתחות מחלה ממארת בשנה הראשונה לאחר האבחנה, עם ירידה בסיכון ל-6% בשנים הבאות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים ממאגרים בדנמרק ובחן את היארעות הסיכון לממאירות בקרב חולים עם אורטיקריה בהשוואה לסיכון לממאירות […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויות לטיפול ב-Durvalumab כנגד סרטן רירית רחם (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויות לטיפול ב-Durvalumab כנגד סרטן רירית רחם (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הרחיב את ההתוויה למתן Durvalumab (אימפינזי) להכללת נשים עם אבחנה חדשה של סרטן רירית רחם מתקדם או חוזר עם חסר MMR (או Mismatch Repair Deficient), בשילוב עם Carboplatin ו-Paclitaxel ולאחר מכן טיפול אחזקה בתכשיר יחיד. המומחים מסבירים כי Durvalumab אושר במקור בשנת 2017 לטיפול בסרטן ריאות מסוג […]

  • תוצאות מאכזבות ל-Trilaciclib לטיפול בסרטן שד גרורתי שלילי לקולטנים להורמונים (מתוך הודעת חברת G1 Therapeutics)

    תוצאות מאכזבות ל-Trilaciclib לטיפול בסרטן שד גרורתי שלילי לקולטנים להורמונים (מתוך הודעת חברת G1 Therapeutics)

    הוספת Trilaciclib לטיפול כימותרפי לא הובילה לשיפור הישרדות כוללת בנשים עם סרטן שד גרורתי שלילי לשלושת הקולטנים להורמונים, כך עולה מתוצאות מחקר PRESERVE 2, כפי שדווח ע”י יצרנית התרופה. המומחים מסבירים כי Trilaciclib הינו מעכב CDK4/6 המאושר בארצות הברית להפחתת שיעורי דיכוי מח עצם על-רקע כימותרפיה בחולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה