Ophth. Other

האם לנוגדי חמצון או אומגה שלוש השפעה על ניוון מקולארי? (JAMA)

מתוצאות מחוקר AREDS2 (Age-Related Eye Disease Study) עולה כי תוספי נוגדי-חמצון ואומגה-שלוש אינם מפחיתים את הסיכון לניוון מקולארי מתקדם. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת JAMA: The Journal of the American Medical Association.

לדברי החוקרים, למרות שהתוצאות העיקריות של המחקר היו מאכזבות, הממצאים מצביעים על דרכים לשינוי ההרכב התזונתי ממחקר AREDS הראשוני להפחתת הסיכון האפשרי ללא פגיעה בתועלת האפשרית בחולים בסיכון גבוה לניוון מקולארי גילי מתקדם.

מחקר AREDS הוביל לפורמולה שכללה וויטמין C, ביתא-קרוטן, אבץ וויטמין E להפחתת הסיכון להתקדמות למחלה מתקדמת בהיקף של 25% לאחר חמש שנים. החוקרים ביקשו לבחון אם ניתן לשפר זאת מעט באמצעות הוספת מרכיבים נוספים.

לאור עדויות רבות ממחקרים בבעלי חיים וממחקרים תצפיתיים, החוקרים ביקשו לקבוע אם הוספת Lutein ו-Zeaxanthin ו/או חומצות שומן אומגה-שלוש DHA (Docosahexaenoic Acid) ו-EPA (Eicosapentaenoic Acid) תביא לשיפור נוסף בהתקדמות לניוון מקולארי מתקדם.

השילוב הנ”ל כשל, בסקירה הכוללת, עם שלוש קבוצות טיפול, החוקרים לא מצאו הבדל משמעותי בשיעורי ניוון מקולארי. למעשה, הסיכון לא היה קטן יותר משמעותית עם אף אחד מהטיפולים, בהשוואה לפלסבו (יחס סיכון של 0.90, p=0.04), במהלך חציון מעקב של 4.9 שנים.

במסגרת המחקר חולקו 4,203 משתתפים לפלסבו ללא תוספים אחרים לאחת משלוש קבוצות טיפול. הקבוצה הראשונה טופלה ב-10 מ”ג Lutein עם Zeaxanthin במינון 2 מ”ג (שניהם נוגדי חמצון המופיעים בירקות ירוקים). לקבוצה השנייה ניתן DHA במינון 350 מ”ג עם EPA במינון 650 מ”ג. הקבוצה השלישית קיבלה את שלושת התוספים על-בסיס יומי.

למרות שלא זוהה ערך מוסף, מתת-ניתוח של הנתונים עלה כי שילוב תוספי Lutein עם Zeaxanthin עשוי לסייע לחלק מהחולים. כאשר ריבדו את הנתונים לפי צריכה תזונתית של נוגדי חמצון אלו בתחילת המחקר, במשתתפים בחמישון התחתון שנטלו תוספים נרשמה ירידה של 26% בסיכון להתקדמות לניוון מקולארי מתקדם (יחס סיכון של 0.74, p=0.01). לדברי החוקרים, מדובר בהבדל לא קטן ונראה כי ישנה תועלת באנשים שאינם אוכלים באופן מספק.

מניתוח משני נוסף של הנתונים עלתה ירידה של 10% בסיכון להתקדמות לניוון מקולארי גילי בחולים שנטלו Lutein עם Zeaxanthin, בהשוואה לאלו שלא נטלו את התוספים הללו.

החוקרים ערכו גם הקצאה אקראית משנית של 3,036 משתתפים להערכת שינויים בהרכב הפורמולה הראשונית מתן תוספים יומיים עם רמות אבץ נמוכות יותר ו/או ללא ביתא קרוטן.

הפחתת מינון אבץ לא השפיעה משמעותית על ההתקדמות לניוון מקולארי מתקדם (יחס סיכון של 1.06), ותוצאה דומה התקבלה עם הסרת ביתא קרוטן (יחס סיכון של 1.07). לפיכך, לא ניתן לקבוע המלצה לשינוי מינון אבץ.

מסיבה זו, מעשנים חולקו באקראי לאחת משתי פורמולות ללא ביתא קרוטן. בהקצאה המשנית במחקר, עדיין תועדה שכיחות גבוהה יותר של ממאירויות של הריאה בקבוצת החולים שטופלו בביתא קרוטן, בהשוואה לאלו שלא טופלו בביתא קרוטן. מרבית המשתתפים שפיתחו סרטן ריאות היו מעשנים בעבר ולכן אוכלוסיה זו מצויה בסיכון לסרטן ריאות עם ביתא קרוטן.

בשורה התחתונה אין מספיק נתונים בכדי להמליץ על הסרת ביתא קרוטן בפורמולה AREDS ולהחליפו ב-Lutein ו-Zeaxanthin.

JAMA. Published online May 5, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • נטילת תוספי שמן דגים ורמות גבוהות בדם של חומצות שומן אומגה-שלוש עשויות להפחית את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    נטילת תוספי שמן דגים ורמות גבוהות בדם של חומצות שומן אומגה-שלוש עשויות להפחית את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי נטילת תוספי שמן דגים ורמות גבוהות בפלזמה של חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלוות בסיכון נמוך יותר לסיבוכים מיקרווסקולאריים ומאקרווסקולאריים בחולים עם סוכרת מסגו 2. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר […]

  • צריכה רבה של סידן ואבץ לפני היריון עשויה למנוע הפרעות יתר לחץ דם של היריון (מתוך כנס NUTRIENTS)

    צריכה רבה של סידן ואבץ לפני היריון עשויה למנוע הפרעות יתר לחץ דם של היריון (מתוך כנס NUTRIENTS)

    צריכה רבה יותר של אבץ וסידן לפני הפריה מלווה בסיכויים נמוכים יותר לאבחנה של הפרעות יתר לחץ דם של היריון, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות יתר לחץ דם של היריון הן הגורם השני בשכיחותו לתמותה אימהית, לאחר דימום אימהי. מחקר קודם מצא כי הפרעות יתר לחץ […]

  • מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מעלה ביותר מ-50% את הסיכון לאבחנה של לופוס בנשים, עם סיכון גבוה כפליים באלו עם נוגדנים כנגד דנ”א סליל כפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 204,175 נשים ממחקר Nurses’ Health Study בין השנים 1984-2016. המשתתפים השלימו שאלוני […]

  • טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שטופלו ב- Tirzepatide תועד סיכוי גדול יותר משמעותית להשגת ירידה של לפחות 5%, 10% ו-15% ממשקל הגוף, בהשוואה לאלו שטופלו ב-Semaglutide, ללא תלות בנוכחות או העדר סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. מחקר העוקבה כלל מבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שהחלו טיפול ב-Semaglutide (אוזמפיק) […]

  • דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    בילדים עם אבחנה של דלקת ענביה (Uveitis) סיכון מוגבר משמעותית להתפתחות קטרקט, בהשוואה לאלו ללא התהליך הדלקתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. הסיכון המוגבר נותר על כנו לאורך תקופות מעקב שונות ובקבוצות שונות לפי גיל, מין ומוצא אתני. מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממאגר TriNetX וכלל ילדים עם וללא […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה