Ophth. Other

האם ילדים שנולדו לאחר הפריית מבחנה עלולים לסבול מסיכון מוגבר לממאירות? (מתוך Pediatrics)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם ב-19 ביולי 2010 ב-Pediatrics, עולה כי בקרב ילדים שנולדו לאחר הפריית מבחנה נצפה סיכון מוגבר לממאירות.

זהו מחקר שוודי, שהינו מחקר המשך של מחקר קודם אשר פורסם בשנת 2005, ומצא קשר בין לידה לאחר הפריית מבחנה ובין סיכון מוגבר לממאירות בילדות, אם כי ללא מובהקות סטטיסטית. החוקרים מסבירים כי המחקר הקודם כלל פחות משתתפים ומשך מעקב קצר יותר.

קבוצת המחקר כללה 26,692 ילדים שנולדו לאחר הפריית מבחנה בשנים 1982-2005, וקבוצת הביקורת כללה 2.4 מיליון ילדים שנולדו לאחר הריון ללא הפריית מבחנה בשנים אלו. תוך שימוש ברישום הסרטן השוודי, השוו החוקרים את שיעור הסרטן בין הילדים בשתי הקבוצות לאחר תקנון לשנת הלידה.

מתוצאות המחקר עולה כי בקבוצת הפריית המבחנה נצפו 53 מקרי סרטן, לעומת 38 מקרי סרטן שהיו צפויים בקבוצה זו. הערכת הסיכון הכוללת לממאירות (total cancer risk estimate) בקבוצה זו הייתה 1.42 (95% CI 1.09-1.98, p=0.01).

מקרי הסרטן בקבוצת הפריית המבחנה כללו 18 ממאירויות המטולוגיות, מתוכן 15 מקרי לויקמיה לימפובלסטית חריפה, 15 גידולים של מערכת העצבים המרכזית, מתוכם 7 מקרי אסטרוציטומה, 2 מקרי רטינובלסטומה, ו-6 מקרי Langerhans cell histiocytosis.

לדברי החוקרים, קיימת מחלוקת בנוגע להגדרת Langerhans cell histiocytosis כממאירות, וקיים מעט מידע בספרות על האפידמיולוגיה של המחלה. הם מוסיפים כי לאחר שהוציאו מניתוח הנתונים את הילדים שחלו ב- Langerhans cell histiocytosis, ירד הסיכון ל-1.34, אך נותר מובהק סטטיסטית.

החוקרים מציינים כי נצפו הבדלים בין האימהות שעברו הפריית מבחנה לעומת האימהות לילדים בקבוצת הביקורת, ביניהם גיל אימהי גבוה יותר, היריון ראשון בשכיחות גבוהה יותר, שיעור עישון נמוך יותר, ומדד מסת גוף גבוה בשכיחות רבה יותר. לאחר תקנון למשתנים אלו, לא נצפה הבדל בסיכון המוערך לממאירות של הצאצאים.

עם זאת, החוקרים מדווחים כי נמצא קשר בין מאפיינים נאונטאליים ובין הסיכון לממאירות, ומפרטים כי נצפה קשר בין לידה מוקדמת, משקל לידה של 4.5 ק”ג ומעלה, וציון אפגר נמוך, ובין סיכון מוגבר לממאירות.

החוקרים מדגישים כי הסיכון של ילד שנולד לאחר הפריית מבחנה לפתח ממאירות הוא נמוך. להערכתם, הסיכון המוגבר לסרטן אינו נובע מהפריית המבחנה עצמה. הם משערים כי ייתכן ולנשים העוברות הפריית מבחנה יש מאפיינים מסוימים שעלולים להגביר את הסיכון לממאירות בצאצאים, או שסיבוכים פרינטאלים הכרוכים בהפריית מבחנה, עלולים להסביר סיכון זה. ואכן, הן בעבודות קודמות והן במחקר הנוכחי נמצא קשר בין משקל לידה גבוה או אספיקציה נאונטאלית ובין סיכון מוגבר לממאירות.

Pediatrics. 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

    מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי בעקבות אישור טיפול אימונותרפי בארצות הברית חל שיפור בשיעורי הישרדות חולים עם אבחנה של סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer). בשנת 2015, מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Nivolumab כתכשיר אימונותרפי ראשון לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC. […]

  • בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בחולים עם קרצינומה של תאי קשקש של הראש והצוואר, השלמת בדיקת FDG-PET/CT להערכת התגובה לטיפול כימו-קרינתי מעלה משמעותית את הדיוק בזיהוי חולים בהם תתכן תועלת לניתוח הצלה לדיסקציה צווארית, עם הפחתת מספר החולים המופנים לניתוח מיותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiotherapy and Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת FDG-PET/CT משמשת יותר […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • טיפול ב-Denosumab מונע אובדן עצם והידרדרות מיקרו-ארכיטקטורה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד תחת טיפול לדיכוי אסטרוגן (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Denosumab מונע אובדן עצם והידרדרות מיקרו-ארכיטקטורה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד תחת טיפול לדיכוי אסטרוגן (J Clin Oncol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology כי טיפול ב- Denosumab (פרוליה) בעת התחלת טיפול לדיכוי אסטרוגן משמר צפיפות עצם, מיקרו-ארכיטקטורה של העצם וחוזק עצם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול לדיכוי שחלתי ומעכבי ארומטז משפרים את שיעורי ההישרדות ללא-מחלה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד בשלב-מוקדם וחיובי לקולטנים לאסטרוגן, אך מאיצים אובדן […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Linvoseltamab במינון 200 מ”ג הוביל לתגובה עמוקה וממושכת, עם חציון משך תגובה של 29.4 חודשים בחולים עם מיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת, עם פרופיל בטיחות סביר. החוקרים מסבירים כי מדובר במחקר בשלב I/II הראשון בבני אדם להערכת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה