Ophth. Other

הגישה לעין אדומה בקהילה (מתוך American Family Physician)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

בגיליון ה-15 בינואר 2010 של ה- American Family Physician פורסמה סקירה בנושא הגישה האבחנתית והטיפולית לעין אדומה בקהילה.

הכותבים מסבירים כי הפרשה עינית, אודם, כאב, פוטופוביה, גרד ושינויים בראיה הם תסמינים וסימנים אופייניים של עין אדומה. הם מציינים כי עין אדומה היא סימן חשוב לדלקת עינית, וכי הסיבה השכיחה ביותר לעין אדומה היא דלקת של הלחמית. לדבריהם, לרוב מדובר במצב שפיר הניתן לטיפול בקהילה במסגרת רופא המשפחה.

הן דלקת נגיפית של הלחמית והן חיידקית הם לרוב מצבים פשוטים לטיפול, חולפים מעצמם ורק לעיתים נדירות מובילים לסיבוכים חמורים. ברוב המקרים מטופלים חולים עם דלקת הלחמית באנטיביוטיקה רחבת טווח, שכן לא ניתן להבדיל בין דלקת ממקור נגיפי או חיידקי. כמו כן, גם אלרגיה וחומרים איריטנטיים שונים עלולים לגרום לדלקת של הלחמית.

בין הסיבות הנוספות לעין אדומה ניתן לציין דלקת של העפעפיים (blepharitis), שריטה בקרנית, גוף זר, דימום תת-לחמיתי, דלקת של הקרנית (keratitis), דלקת של הקשתית (iritis), גלאוקומה, כוויה כימית ודלקת של הסקלרה (scleritis).

הכותבים מפרטים כי יש לקבל אנמנזה מלאה ולבצע בדיקת עיניים יסודית על מנת לאבחן את הסיבה לעין אדומה. שאלות שימושיות באנמנזה כוללות את משך התסמינים והאם הם חד-צדדיים או דו-צדדיים, סוג וכמות ההפרשה, האם קיימים שינויים בראיה, חומרת הכאב, נוכחות של פוטופוביה, תגובה לטיפולים קודמים, שימוש בעדשות מגע, וכן היסטוריה של הפרעות אלרגיות או מחלה סיסטמית.

על בדיקת העיניים לכלול הסתכלות קפדנית על העפעפיים, שק הדמעות, גודל האישון והתגובתיות לאור, מעורבות אפשרית של הקרנית, דפוס ומיקום הבצקת, וכן בדיקה של חדות הראיה ומישוש לחיפוש בלוטות לימפה פריאוריקולריות נפוחות.

במקרים של דלקת נגיפית של הלחמית הכותבים מציינים כי לרוב הראיה, גודל האישון והתגובתיות לאור הם נורמאליים. ממצאים בבדיקה עשויים לכלול אודם מפושט של הלחמית, לימפאדנופתיה פריאוריקולרית, וכן זקיק לימפואידי בחלקו הפנימי של העפעף. לרוב קיים כאב קל בלבד אם בכלל, אך החולים עשויים להתלונן על תחושת חול בעין עם גרד קל וכן על הפרשה מימית עד סרוטית. לרוב לא קיימת פוטופוביה, אך במידה וכן היא לרוב חד-צדדית בתחילה ואז הופכת לדו-צדדית בתוך יום-יומיים. במקרים חמורים ניתן לצפות באזורי קרנית תת-אפיתליאליים עכורים ובפסאודו-ממברנות. לדברי הכותבים, הסיבה השכיחה לדלקת נגיפית של הלחמית היא אדנווירוס. נגיפים נוספים שעלולים לגרום למצב זה כוללים את אנטרווירוס, קוקסאקיוירוס, ווריצלה זוסטר, EBV, הרפס סימפלקס ונגיף השפעת (אינפלואנזה).

הכותבים מציינים כי Herpes Zoster ophthalmicus, מתאפיין בפריחה וסיקולרית, דלקת של הקרנית ואובאיטיס. לרוב מופיעים קודם פריחה ודלקת של הלחמית, ובהמשך מופיעים כאב ותחושת נימול בפיזור דרמטומלי ולאחריהם שלפוחיות באזור העין.

דלקת אקוטית וכרונית של הלחמית ממקור חיידקי כרוכה לרוב בבצקת של העפעף, אודם בלחמית, כאב קל עד בינוני עם תחושת גוף זר בעין, והפרשה מוגלתית. במרבית המקרים חדות הראיה שמורה, תגובת האישונים תקינה ואין מעורבות של הקרנית. הכותבים מדגישים כי הסימן האופייני ביותר הוא הפרשות מוקופורולנטיות עם עפעפיים דבוקות דו-צדדית בעת ההתעוררות. החיידק השכיח ביותר במצב זה במבוגרים הוא Staphylococcus aureus, ובילדים שכיחים Streptococcus pneumonia ו- nontypeable Haemophilus influenza.

הטיפול בעין אדומה מכוון ע”פ האטיולוגיה. קיימת חשיבות מכרעת לזהות באילו מקרים יש להפנות מטופלים עם עין אדומה באופן דחוף לרופא עיניים. מצבים דחופים כוללים כאב חמור שלא מגיב למשככי כאבים מקומיים, צורך במתן סטרואידים מקומיים, איבוד ראיה, הפרשה מוגלתית בכמות גדולה, מעורבות של הקרנית, פגיעה טראומטית בעין, מטופלים לאחר ניתוח עיניים לאחרונה, אישון בעל צורה מעוותת, זיהום בהרפס, או זיהום עיני חוזר.

כותבי הסקירה מסכמים כי עין אדומה היא אחת מההפרעות העיניות השכיחות בהן נתקלים בקהילה. הם מציינים כי דלקת כמעט בכל אזור בעין, כולל בלוטות הדמעות והעפעפיים, עלולה לגרום לעין אדומה, ומדגישים כי רופאי המשפחה יכולים לטפל ביעילות ברוב המקרים הללו, תוך היכרות עם המצבים הדחופים בהם דרושה הפניה לרופא עיניים.

להלן ההמלצות הקליניות של כותבי הסקירה, בצירוף דרגת העדות המדעית שלהן:

1.      יש לשמור על תנאי הגיינה טובים כולל רחצת ידיים קפדנית, על מנת לצמצם את הסיכון להעברה של דלקת נגיפית של הלחמית (דרגת עדות מדעית C).

2.      במקרים של דלקת לחמית חיידקית ניתן לשקול מתן כל סוג של אנטיביוטיקה מקומית, לאור שיעורי ריפוי דומים (דרגת עדות מדעית A).

3.      במקרים של דלקת אלרגית קלה של הלחמית ניתן להשתמש בתרופה אנטיהיסטמינית/ ווזוקונסטריקטורית ללא מרשם רופא, או באנטגוניסט לרצפטור H1 מדור שני באופן מקומי, שהינו יעיל יותר. (דרגת עדות מדעית C).

4.      במקרים של עין אדומה בחומרה בינונית, ניתן לשקול מתן של תרופות נוגדות דלקת דוגמת סטרואידים מקומיים, Cyclosporine מקומי, וכן חומצות שומן אומגה-3 במתן סיסטמי (דרגת עדות מדעית C).

5.      במקרי דלקת כרונית של העפעף שאינם מגיבים לניקוי מקומי ואנטיביוטיקה מקומית, ניתן לטפל ב- Tetracycline או Doxycycline פומיים.

חשוב להדריך את המטופלים להקפיד על שטיפת ידיים ולהימנע משיתוף של חפצים אישיים, על מנת למנוע העברה של דלקת לחמית נגיפית. אם המטופלים עוסקים בתחום המזון או שהינם עובדי בריאות, יש להנחות אותם לא לשוב לעבודה עד להפסקת ההפרשה העינית. כמו כן, הפניה לרופא עיניים מומלצת במקרים בהם התסמינים אינם חולפים בתוך 7-10 ימים, כאשר יש מעורבות של הקרנית, בחשד לזיהום בנגיף ההרפס, וכן כשניתן טיפול מקומי בסטרואידים לעין אדומה מכל סיבה.

Am Fam Physician. 2010;81:137-144.

לידיעה במדסקייפ


 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    במאמר שפורסם בכתב העת Lupus Science & Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי זיהומים מלווים בסיכון מוגבר להתלקחויות לופוס בתוך שלושה חודשים, כאשר זיהומים מג’וריים מלווים בסיכון גבוה פי 7.4 להתלקחויות מג’וריות. החוקרים בחנו באופן פרוספקטיבי את הקשר בין זיהומים נלווים ובין התפתחות התלקחויות לופוס ב-203 חולים (גיל חציוני של 40 […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    לאורך חמש שנים, טיפול ב- Dupilumab (דופיקסנט) הדגים פרופיל בטיחות מקובל ויעילות ממושכת, עם שיפור משמעותי בסימנים ותסמינים של אטופיק דרמטיטיס בחולים עם מחלת עור בדרגה בינונית-עד-חמורה. מחר LIBERTY AD בשלב 3 הינו מחקר הארכה בתווית-פתוחה להערכת בטיחות ויעילות Dupilumab ב-2,677 מבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה אשר לקחו בעבר חלק במחקרי Dupilumab לאורך חמש […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Linvoseltamab במינון 200 מ”ג הוביל לתגובה עמוקה וממושכת, עם חציון משך תגובה של 29.4 חודשים בחולים עם מיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת, עם פרופיל בטיחות סביר. החוקרים מסבירים כי מדובר במחקר בשלב I/II הראשון בבני אדם להערכת […]

  • אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב ילדים לאימהות עם אסתמה סיכון מוגבר להתפתחות מחלות אלרגיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות קליניות וקדם-קליניות מעידות כי חשיפה תוך-רחמית לאסתמה אימהית מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בצאצאים. עם זאת, לא ידוע אם אסתמה אימהית מעלה גם את הסיכון לאלרגיות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה