Ophth. Other

האם תוצאות של מחקרים רנדומאליים יכולים להיות מוכללים על חולים בחיים האמיתיים (מתוך Arch Intern Med)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת ינואר של Archives of Internal Medicine, עולה כי לחולי MI המשתתפים במחקרים מבוקרים רנדומאליים יש סיכון נמוך יותר בנקודת ההתחלה והם חווים פחות מקרי תמותה בהשוואה לחולים כשירים ומתאימים, שלא נרשמו למחקר.

המחקר מצא כי תמותה נמוכה בקרב חולים המשתתפים במחקר לא מוסברת לגמרי על ידי הבדלים בסיכון ההתחלתי, שימוש בטיפול רה-פרפוזיה וסוגיו, ו/או איחור בפרזנטציה. על כן יש צורך בזהירות כאשר ממצאים המושגים ממחקרים מבוקרים מוכללים לאוכלוסייה הכללית עם MI.

לדברי החוקרים, הם מצאו, שחולים אשר כשירים להשתתף במחקרים קליניים, לא מתנהגים כמו חולים המשתתפים במחקרים קליניים רנדומאליים. הדבר מדגיש את הסוגיה של הכללת תוצאות מחקרים רנדומאליים. על כן חשוב לתכנן מחקרים בעלי קריטריונים הכללת אוכלוסייה רחבים ולהשלים מחקרים רנדומאליים עם מחקרים תצפיתיים.

מחקרים מבוקרים רנדומאליים מספקים בסיס לרפואה המבוססת על עדות, אך הרלוונטיות של מחקרים אלה לרפואה הפרקטית יכולה להיות מעוכבת היות והם נוטים לגייס אוכלוסיות נבחרות ביותר, שעשויות לא לייצג את החולים המופיעים בפרקטיקה היום יומית. על כן, לא ברור אם חולים הנרשמים למחקרים אלה, מייצגים בצורה מדויקת פרטים עם מצבים דומים המגיעים באופן שגרתי לקבלת טיפול רפואי. היות וקיים מידע מועט זמין על מנת להשוות משתתפים במחקר לחולים המתאימים להשתתף במחקר או חולים שלא מתאימים להשתתף במחקר באותו רקע במהלך תקופת זמן דומה, החוקרים השתמשו במידע מרישום GRACE בחולים, שאושפזו עם חשד לסינדרום קורונרי חד.

האנליזה כללה 8469 חולים מרישום GRACE עם אבחנה מאושרת של MI עם עליות ST, אשר חולקו לאחת מתוך 3 הקבוצות הבאות : משתתפים נוכחיים במחקר מבוקר רנדומאלי, כאלה שלא נרשמו למחקר רנדומאלי אך מתאימים לקריטריוני הכשירות עבור מחקרי ASSENT- 3, GUSTO-V או DANAMI- 2 או כאלה שלא נרשמו למחקר ולא נמצאו כשירים להשתתף באף אחד מהמחקרים הנ”ל. שלוש קבוצות חולים אלה טופלו באותם בתי חולים, על ידי אותו צוות מטפל ובמשך תקופת זמן דומה.

תוצאות המחקר מראות כי שיעורי התמותה, עצירה קרדיאלית ושוק קרדיוגני היו כולם נמוכים יותר בחולים המשתתפים במחקר רנדומאלי בהשוואה לאלה שהיו כשירים להשתתף במחקר, אך לא השתתפו, כאשר השיעורים הכי גבוהים היו בחולים, שלא היו כשירים להשתתף במחקר.

גרדיאנט דומה של תמותה נראה בכל אחוזון של סיכון ועל פני קטגוריות גיל ומין, כאשר התמותה הכי נמוכה  תמיד קרתה בחולים המשתתפים במחקר רנדומאליים והתמותה הכי גבוהה תמיד קרתה בחולים הלא כשירים.

ניתוח רב משתני, שתקנן לסיכון ההתחלתי, לשימוש בטיפול רה-פרפוזיה ולסוג הטיפול ולאיחור מרגע הופעת הסימפטום ועד לאשפוז, הראה בצורה עקבית שיעורי תמותה גבוהים יותר עבור חולים כשירים, שלא נרשמו למחקר בהשוואה לחולים, שהשתתפו במחקר (OR-1.97, רווח בר סמך 95%: 1.24-3.13).

החוקרים ציינו כי הפרופורציה של חולים כשירים, שלא השתתפו במחקר, הייתה יחסית גבוהה, דבר המשקף את העבודה ששלושת המחקרים הרנדומאליים הללו היו פרגמטיים באסטרטגיית ההכללה שלהם. אך עדיין נשארו הבדלים חשובים במאפיינים בנקודת ההתחלה, בסיכון ההתחלתי, ובתוצאות בין חולים כשירים ובין משתתפים בפועל, כאשר התמותה בבית החולים הוכפלה בחולים כשירים שלא השתתפו במחקר בהשוואה לאלה שכן. לא ברור אם היתרונות של טיפולים המוצגים בקרב משתתפי המחקר יכולים להיות מוכללים בבטיחות לאוכלוסיות השונות בצורה כל כך ניכרת במונחים של הסיכון והתוצאות שלהם.

החוקרים מציעים מספר סיבות עבור התוצאות המתוקננות לסיכון השונות המופיעות במחקר הנוכחי, כולל אפקט מועיל של ההתערבות הנחקרת במחקר וטיפול כללי טוב יותר במשתתפי המחקר, תמיכה על ידי גרדיאנט בשימוש בטיפולים המבוססים על עדויות ופרוצדורות ממשתתפי המחקר לחולים כשירים ולא כשירים. יש לציין כי גם שייר של ערפלנים יכולים לגרום להבדלים.

לסיכום, יש להסתכל על אנליזה זו כמספקת דוגמא לבעיה מתמשכת של הכללת מחקרים אלה. היות וחולים כשירים שונים מאוד ממשתתפים במחקר והיות ושליש מהחולים אינם כשירים בשל מאפיינים בסיסיים שונים לחלוטין ותוצאות שונות, התוצאות של מחקרים מבוקרים רנדומאליים צריכים להיות מפורשים בזהירות בחולים בחיים האמיתיים. יש צורך במאמצים נוספים על מנת לשפר את התוקף החיצוני של מחקרים רנדומאליים, כולל פישוט של קריטריוני הכללה ואי הכללה של חולים המופיעים ברפואה הרוטינית.

Arch Intern Med 2007; 167:68-73

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Foot and Ankle Surgery עולים מספר גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך 30 ימים לאחר אבחנה של כף רגל סוכרתית, כולל בית החולים בו אושפז החולה לראשונה, זיהום אתר ניתוחי, אלח-דם והיפרדות הגדם. כף רגל סוכרתית הינה סיבוך אפשרי של סוכרת, עם שיעורי הימצאות כיב של 6.3%. אשפוזים חוזרים לבית החולים […]

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    לאורך חמש שנים, טיפול ב- Dupilumab (דופיקסנט) הדגים פרופיל בטיחות מקובל ויעילות ממושכת, עם שיפור משמעותי בסימנים ותסמינים של אטופיק דרמטיטיס בחולים עם מחלת עור בדרגה בינונית-עד-חמורה. מחר LIBERTY AD בשלב 3 הינו מחקר הארכה בתווית-פתוחה להערכת בטיחות ויעילות Dupilumab ב-2,677 מבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה אשר לקחו בעבר חלק במחקרי Dupilumab לאורך חמש […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

    מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי בעקבות אישור טיפול אימונותרפי בארצות הברית חל שיפור בשיעורי הישרדות חולים עם אבחנה של סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer). בשנת 2015, מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Nivolumab כתכשיר אימונותרפי ראשון לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC. […]

  • בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בחולים עם קרצינומה של תאי קשקש של הראש והצוואר, השלמת בדיקת FDG-PET/CT להערכת התגובה לטיפול כימו-קרינתי מעלה משמעותית את הדיוק בזיהוי חולים בהם תתכן תועלת לניתוח הצלה לדיסקציה צווארית, עם הפחתת מספר החולים המופנים לניתוח מיותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiotherapy and Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת FDG-PET/CT משמשת יותר […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה