יתרונות הטיפול בגרורות בעצמות באמצעות ביפוספונטים

מחקר שנערך לאחרונה בודק האם הטיפול באמצעות ביפוספונטים מקטין את שיעור השברים ותחלואות העצם האחרות בחולים עם גרורות בעצמות. המחקר המטה-אנליטי נערך באמצעות ניסויים אקראיים ומבוקרים.

בחולים שבהם גרורות ממאירות בעצם, טיפול בביפוספונטים למשך יותר מ-6 חודשים מקטין את שיעור השברים בחוליות ובעצמות אחרות ואת ה-hypercalcaemia. נדרשות לפחות שנתיים של טיפול בכדי ליצור השפעה גם על שכיחות הניתוחים האורטופדיים.

מחלות היוצרות גרורות בעצם גורמות לעיתים קרובות לשברים, ל-hypercalcaemia, ל-compression בחוט השדרה, לכאב, ולהפחתה בתנועתיות. ביפוספונטים מסוגים שונים מעכבים את פעילות האוסטיאוקלסטים ובכך מפחיתים את ספיגת העצם.

החוקרים סקרו תוצאות של 30 ניסויים שפורסמו ושבדקו את השפעת הטיפול באמצעות ביפוספונטים בחולים עם מחלות ממאירות וגרורות בעצמות. חיפוש יסודי נערך בבסיסי נתונים וברשימות ההפניות לגבי ניסויים קודמים שבוצעו, וכן נערכה התייעצות עם מומחים.

אחד היתרונות של המחקר הינו סקירת כל מאמר שנמצא, בכל שפה. לא נראה כי שני אנשים ביצעו את החיפוש באופן בלתי תלוי, פרוצדורה רגילה בביצוע מטה-אנליזה, אך שני חוקרים בחנו את ההתאמה של המחקרים וקבעו על-פי כך האם לכלול אותם באנליזה.

רוב הניסויים בדקו את הטיפול התוך-ורידי, ולא נמצא כל ניסוי שבחן את המתן האורלי של ביפוספונטים כגון:risedronate או alendronate.

בהשוואה למתן פלצבו, הטיפול בביפוספונטים הפחית את הסיכון לשברים בחוליות (OR=0.69, 95%CI, 0.57-0.84), לשברים אחרים (OR=0.65, 95%CI, 0.54-0.79), את הצורך בהקרנות (OR=0.65, 95%CI, 0.57-0.79), ואת שיעור ההיפרקלמיה (OR=0.54, 95%CI, 0.36-0.81).

יתרון זה מתורגם למניעת שבר אחד בחוליה בכל 12 חולים, למניעה של שבר אחר אחד בכל 13 חולים, ולמניעת מקרה אחד של היפרקלמיה בכל 19 חולים שקיבלו טיפול למשך 6 חודשים לכל הפחות.

ההשפעה על הצורך בביצוע ניתוח אורטופדי הופיעה רק כשהטיפול נמשך יותר משנתיים. לא נמצאה השפעה של הטיפול על הסיכון להופעת compression בחוט השדרה.

BMJ 2003;327:469-72

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות פסיכולוגיות ותפקודיות ספציפיות לסרטן הערמונית שדווחו על ידי מטופלים בקרב גברים עם סרטן ערמונית בסיכון נמוך שנתיים לאחר האבחון: מחקר PREPARE Prospective Cohort

תוצאות פסיכולוגיות ותפקודיות ספציפיות לסרטן הערמונית שדווחו על ידי מטופלים בקרב גברים עם סרטן ערמונית בסיכון נמוך שנתיים לאחר האבחון: מחקר PREPARE Prospective Cohort

מקור: UROLOGY
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|21/06/2026

במחקר, שבוצע בכמה מרכזים בארה”ב, המטופלים בקבוצת המעקב דיווחו על תופעות לוואי נפשיות

בדיקה רקטלית היא “בדיקה גרועה לסרטן הערמונית” – מנתחים וארגוני צדקה מסכימים

בדיקה רקטלית היא “בדיקה גרועה לסרטן הערמונית” – מנתחים וארגוני צדקה מסכימים

מקור: Baus
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|31/05/2026

רובנו חונכנו שבגברים ‘בדיקת האצבע’, בדיקה רקטלית של הערמונית, היא חלק ממערכת של גילוי מוקדם של סרטן הערמונית, אולם בשנים האחרונות ירדה בדיקה זו מחשיבותה

סיכום מחקר KEYNOTE-689: פמברוליזומאב (Pembrolizumab) (Keytruda) כטיפול פרי־אופרטיבי

סיכום מחקר KEYNOTE-689: פמברוליזומאב (Pembrolizumab) (Keytruda) כטיפול פרי־אופרטיבי

מקור: NEJM
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|13/05/2026

מחקר פאזה III, אקראי ורב־מרכזי זה בחן את היעילות ואת הבטיחות של מתן חוסם ה־PD-1, פמברוליזומאב (קיטרודה), בשילוב עם הסטנדרט הטיפולי המקובל (ניתוח + קרינה או כימותרפיה) עבור חולים עם HNSCC נתיח בשלב III או IVA

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן