Obesity

השמנה מגבירה את ההשפעה המזיקה של אלכוהול על הכבד (Eur J Clin Nutr)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Clinical Nutrition עולה כי עודף-משקל או השמנת-יתר מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת כבד ובסיכוי לתמותה עקב כך, בהשוואה לנבדקים בעלי משקל תקין, ללא תלות בהיקף צריכת האלכוהול. בקרב אלו בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר שנהגו לשתות אלכוהול תועד סיכון גבוה יותר למחלת כבד, בהשוואה לאלו בעלי משקל תקין שנהגו לשתות אלכוהול בהיקף דומה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ההיארעות של מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול ושל מחלת כבד שומני על-רקע אלכוהול צפויה לעלות כתוצאה מהמגמות הנוכחיות של השמנה וצריכת אלכוהול. מטרתם כעת הייתה לבחון את הקשר המשותף בין השמנה ובין צריכת אלכוהול על היארעות מחלות כבד והסיכון לתמותה עקב מחלות אלו.

צריכת אלכוהול סווגה בהתאם להנחיות המקובלות בבריטניה (14 יחידות/שבוע) והחוקרים השלימו ניתוח סטטיסטי להערכת היארעות מחלות כבד ותמותה עקב מחלות כבד.

מדגם המחקר כלל נתונים אודות 467,437 משתתפים, כאר לאורך מעקב ממוצע של 10.5 שנים תועדו 1,090 מקרי תמותה עקב מחלת כבד, 230 מקרי תמותה עקב מחלת כבד על-רקע צריכת אלכוהול ו-192 מקרי תמותה עקב מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול.

מהנתונים עלה כי סיכון מוגבר להיארעות מחלת כבד על-רקע אלכוהול, מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול ותחלואה ותמותה על-רקע מחלת כבד בקרב משתתפים בעלי עודף-משקל/השמנת-יתר, בהשוואה למשתתפים בעלי משקל תקין, בהינתן צריכת אלכוהול דומה.

בקרב משתתפים בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר שדיווחו על צריכת אלכוהול מעבר להנחיות תועד סיכון גבוה פי 1.5 (יחס סיכון של 1.52, רווח בר-סמך 95% של 1.32-1.75) להיארעות מחלת כבד וסיכון גבוה יותר מכפליים (יחס סיכון של 2.20, רווח בר-סמך 95% של 1.41-3.44) לתמותה עקב מחלת כבד, בהשוואה למשתתפים בעלי משקל תקין (יחס סיכון של 0.95, רווח בר-סמך 95% של 0.83-1.09 ויחס סיכון של 1.24, רווח בר-סמך 95% של 0.8-1.93, בהתאמה).

התוצאות היו דומות כאשר החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת אלכוהול והיקף מותניים עם מחלת כבד על-רקע צריכת אלכוהול, מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול ותמותה על-רקע מחלת כבד. בקרב משתתפים עם היקף מותניים גבוה שדיווחו על צריכת אלכוהול מעבר לסף המקובל בהנחיות, תועד סיכון גבוה פי 1.5 (יחס סיכון של 1.59, רווח בר-סמך 95% של 1.35-1.87) למחלת כבד, בהשוואה למשתתפים בעלי היקף מותניים תקין (יחס סיכון של 0.85, רווח בר-סמך 95% של 0.72-1.01).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי עודף-משקל או השמנת יתר מגבירים את ההשפעה המזיקה של אלכוהול על היארעות מחלת כבד ותמותה עקב מחלות כבד.

Eur J Clin Nutr. Published online May 31, 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בנשים הרות (Gastroenterol Hepatol Bed Bench)

    מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בנשים הרות (Gastroenterol Hepatol Bed Bench)

    בנשים הרות עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול (Nonalcoholic Fatty Liver Disease, או NAFLD) ייתכן סיכון מוגבר לסיבוכים שונים במהלך ההיריון, כולל שכיחות גבוהה יותר של סוכרת הריון, עליה באנזימי כבד ולחץ דם גבוה יותר, בהשוואה לנשים עם הריון תקין, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Gastroenterology and  Hepatology from Bed […]

  • טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שטופלו ב- Tirzepatide תועד סיכוי גדול יותר משמעותית להשגת ירידה של לפחות 5%, 10% ו-15% ממשקל הגוף, בהשוואה לאלו שטופלו ב-Semaglutide, ללא תלות בנוכחות או העדר סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. מחקר העוקבה כלל מבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שהחלו טיפול ב-Semaglutide (אוזמפיק) […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • תוצאות מבטיחות למשלב Naltrexone עם Bupropion לטיפול בהפרעת שימוש במתאפטמינים (Addiction)

    תוצאות מבטיחות למשלב Naltrexone עם Bupropion לטיפול בהפרעת שימוש במתאפטמינים (Addiction)

    מתן זריקה בשחרור ממושך של Naltrexone בשילוב עם טיפול פומי ב-Bupropion בשחרור ממושך (משלב NTX + BUPN) הדגים תוצאות מבטיחות בטיפול במקרים של הפרעת שימוש במתאפטמינים בדרגה בינונית או חמורה עם ירידה משמעותית בשימוש בתכשירים אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Addiction. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השימוש במתאפטמינים עלה ברחבי העולם, […]

  • ניתוח בריאטרי טוב יותר מתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן GLP-1 בהפחתת הסיכון לתמותה (JAMA Network Open)

    ניתוח בריאטרי טוב יותר מתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן GLP-1 בהפחתת הסיכון לתמותה (JAMA Network Open)

    לניתוח בריאטרי מטבולי יתרון הישרדותי על-פני תרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 (או Glucagon-Like Peptide) במבוגרים עם השמנת-יתר וסוכרת במשך עד עשר שנים, הבדל העשוי לנבוע מירידה גדולה יותר במשקל עם ההתערבות הניתוחית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בראשות פרופ’ דרור דיקר מבית חולים השרון בישראל, אשר פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה