Obesity

השמנת יתר היא הסיבה השניה לתמותה בטרם עת, אחרי עישון (Lancet, July 13, 2016)

מאת ד”ר אלינור בריסקין

משקל יתר (overweight) והשמנת יתר (obesity) קשורים בסיכון מוגבר לתמותה בטרם עת (Premature Death).

נתונים שנאספו מ-189 מחקרים, עם כ-4,000,000 משתתפים, מצביעים על כך שאנשים עם BMI>25kg/m2 הם בסיכון גבוה יותר למוות מכל סיבה, וכן המוות ניתן למניעה על ידי ירידה במשקל באחד מכל 6 מקרי תמותה. נתונים אלה שמים את המחלה השמנת יתר כסיבה שנייה בשכיחותה לתמותה מוקדמת, אחרי עישון.

נתונים אלה פורסמו ב- Lancet on-line, 13 ביולי1 , והם סותרים נתונים שפורסו ב JAMA בשנת 20132, שהציעו כי השמנת יתר דרגה 1 ומשקל יתר לא היו קשורים בתמותה מוגברת ומשקל יתר אף היה קשור בירידה בתמותה.

במחקר זה, על מנת לבצע סטנדרטיזציה בין אוכלוסיות שונות בקשר שבין BMI ותמותה, ייסדו את ה- Global BMI Mortality Collacoration, אשר ריכזו 500 חוקרים מ 32 מדינות.

בוצע חיפוש במאגרי מידע MedLine, Embase, Scopus למאמרים רלוונטים. נמצאו 239 מחקרי עוקבה פרוספקטיביים שכללו 10,625,411 משתתפים עם זמן חציון למעקב של 13.7 שנים.

השמנת יתר דרגה 1, דרגה 2 ודרגה 3 הוגדרה כ BMI (נתונים להלן מוגדרים ביחידות של ק”ג/מ2) של <35, 35-40, 40-60 בהתאמה. תמותה מוקדמת הוגדרה בגילאים 35-69.

בהשוואה ל- BMI של 22.5-25, תת משקל היה קשור בעליה בתמותה, בהתאמה לגיל ולמין (HR 1.13 עבור BMI 18.5-20 ו HR 1.51 עבור BMI 15-18.5).

משקל יתר היה קשור בעליה בתמותה (HR 1.07 עבור BMI 25-27.5, HR 1.2 עבור BMI 27.5-30). הסיכון עלה עוד יותר במטופלים עם השמנת יתר דרגה 1 (HR 1.45), דרגה 1 (HR 1.94) ודרגה 3 (HR 2.76).

עבור BMI >25, התמותה עלתה כמעט לינארית בלוג ל- BMI. HR לעליה של 5 יחידות ב BMI היה 1.39 באירופה, 1.29 בצפון אמריקה, 1.39 באסיה ו- 1.31 באוסטרליה וניו-זילנד.

הוערך כי ניתן ניתן למנוע תמותה מוקדמת באוכלוסייה זו על ידי הגעה ל BMI נורמלי, ב-1 מתוך 5 מקרי תמותה באמריקה, 1 מתוך 6 באוסטרליה וניו-זילנד, 1 מתוך 7 באירופה ו-1 מתוך 20 באסיה.

בהשוואה בין גברים לנשים, ב- BMI>25 העלייה בסיכון לתמותה היה גבוה יותר בגברים (HR עבור עליה של 5 יחידות ב- BMI היה 1.52 בגברים לעומת 1.2 בנשים). בהשוואת גילאי המשתתפים, הסיכון לתמותה באנשים צעירים יותר היה גבוה בהשוואה למבוגרים יותר (עבור עליה של 5 יחידות ב BMI, ה- HR היה 1.52 לגילאים 35-49 לעומת 1.21 בגילאים 70-89).

ב- BMI>25 היתה קורלציה חזקה עם מוות כתוצאה ממחלת לב כלילית, שבץ מוחי ומחלות ריאה, וקורלציה בינונית עם תמותה מסרטן.

מחקר זה מתיישב עם מחקרים אחרים אשר הראו עליה בתמותה ב- BMI גבוה ו- BMI נמוך מאד.

עם זאת, עד כה בוצעו מעט מחקרים רנדומליים מבוקרים ומספיק גדולים, בשאלה של השפעת התערבויות לירידה במשקל על תמותה ותחלואה.

בתחום זה עדיין ישנו אתגר לתרגם נכונה את העדויות האפידמיולוגיות לגבי הקשר בין משקל יתר ותמותה, להנחיות והתערבויות מעשיות בקהילה.

לידיעה במדסקייפ – Obesity Second Only to Smoking as Cause of Premature Death


1. Body-mass index and all-cause mortality: individual-participant-data meta-analysis of 239 prospective studies in four continents, Published Online: 13 July 2016

2. Katherine M. Flegal, PhD; Brian K. Kit, MD; Heather Orpana, PhD; Barry I. Graubard, PhD, Association of All-Cause Mortality With Overweight and Obesity Using Standard Body Mass Index CategoriesA Systematic Review and Meta-analysis, JAMA. 2013;309(1):71-82. doi:10.1001/jama.2012.113905.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שטופלו ב- Tirzepatide תועד סיכוי גדול יותר משמעותית להשגת ירידה של לפחות 5%, 10% ו-15% ממשקל הגוף, בהשוואה לאלו שטופלו ב-Semaglutide, ללא תלות בנוכחות או העדר סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. מחקר העוקבה כלל מבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שהחלו טיפול ב-Semaglutide (אוזמפיק) […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • ניתוח בריאטרי טוב יותר מתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן GLP-1 בהפחתת הסיכון לתמותה (JAMA Network Open)

    ניתוח בריאטרי טוב יותר מתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן GLP-1 בהפחתת הסיכון לתמותה (JAMA Network Open)

    לניתוח בריאטרי מטבולי יתרון הישרדותי על-פני תרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 (או Glucagon-Like Peptide) במבוגרים עם השמנת-יתר וסוכרת במשך עד עשר שנים, הבדל העשוי לנבוע מירידה גדולה יותר במשקל עם ההתערבות הניתוחית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בראשות פרופ’ דרור דיקר מבית חולים השרון בישראל, אשר פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים […]

  • סרחי עור מלווים בסיכון מוגבר לתסמונת מטבולית בילדים (Ped Dermatol)

    סרחי עור מלווים בסיכון מוגבר לתסמונת מטבולית בילדים (Ped Dermatol)

    מתוצאות מחקר רטרוספקטיבי שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם סרחי עור (Skin Tags) שכיחות גבוהה יותר של תסמונת מטבולית, כולל השמנה, יתר לחץ דם, דיסליפידמיה ועליה באנזימי כבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרחי עור (או Acrochordons) הם גידולי עוריים שפירים המופיעים בבית השחי ואזורים אחרים של חיכוך, נקשרו עם השמנה ותסמונת […]

  • תסמונת מטבולית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות אבני כליות (J Clin Endocrinol Metab)

    תסמונת מטבולית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות אבני כליות (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תסמונת מטבולית הינה גורם סיכון משמעותי ובלתי-תלוי להתפתחות אבני כליות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בעוד שחלק מהמחקרים הצביעו על קשר בין תסמונת מטבולית ובין אבני כליות, איכות העדויות ממחקרים אלו משתנה מאוד ואין הערכה של הסיכון באוכלוסייה זו במסגרת מחקר […]

  • רמות הורמוני מין בדם והסיכון לתסמונת מטבולית (Front Endocrinol)

    רמות הורמוני מין בדם והסיכון לתסמונת מטבולית (Front Endocrinol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Frontiers in Endocrinology עולה כי קשר בין מדד FEI (או Free Estradiol Index) מוגבר ובין סמני דלקת ומדדים מטבוליים בגברים בכל הגילאים ובנשים מבוגרות יותר, בעוד שרמות FAI (או Free Androgen Index) גבוהות יותר הדגימו קשר דומה בנשים מתחת לגיל 50 שנים. חוסר איזון ברמות הורמוני מין נקשרו עם התפתחות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה