Obesity

התערבויות בקהילה לשיפור גורמי סיכון למחלות כרוניות (מתוך כנס Excellence in Medicine)

הליכה פעילות גופנית

התערבויות בקהילה שנועדו לעודד מטופלים לעסוק בפעילות גופנית, להקפיד על תזונה בריאה ולא לעשן או ללעוס טבק בשלוש מדינות סין, הודו ומקסיקו הביאו לתוצאות מעודדות בטוח תקופת זמן קצרה של 18-24 חודשים. מהתוצאות עולה כי ניתן להביא לנסיגה בגורמי סיכון למחלות כרוניות, באמצעות התערבויות פשוטות המבוססות על התשתיות והצוותים הרפואיים הזמינים.

העיקרון נבחן במחקר פיילוט, המייצג את הפרויקט המקיף והגדול ביותר שנערך עד כה בנושא. מדובר בשינויים קלים מאוד, אך במהלך תקופת זמן קצרה, והחוקרים מאמינים כי במידה וניתן יהיה לשמר שינויים אלו, אזי ניתן יהיה לראות נסיגה בחלק גדול מהמגמות של מחלות כרוניות ולהפחית את גורמי הסיכון למחלות כרוניות שונות.

ממצאי המחקר פורסמו באותו שבוע בו בכתב העת Lancet בחרו בסדרה חדשה להדגיש את העלייה האקספוננציאלית במחלות לא-מדבקות ברחבי העולם והכותבים קראו לפעול בהתאם.

המטרה של הפרויקט הייתה ליצור התערבויות ממושכת, מותאמות אישית, שיסייעו להתייחס לחוסר פעילות גופנית, תזונה לא-בריאה ושימוש בטבק, שלושה גורמי סיכון מרכזיים למחלות לב, סוכרת מסוג 2, מחלות ריאה וממאירויות רבות.

תוכניות להדרכה בנושאים בריאותיים והתערבויות הולמות אומצו באזורים מסוימים, תוך התמקדות בהתערבויות עליהן ניתן לשמור לאורך זמן. במטרה להעריך את דרגת היעילות של התערבויות אלו,

החוקרים בחנו את התוצאות מכל האזורים שהשתתפו במחקר בהשוואה לאזורי ביקורת בהם לא נערכו שינויים.

הנתונים נאספו והתוצאות סווגו לשש קטגוריות: נתונים ביומטריים, סקר קהילה, סקר במקום העבודה, סקר בבתי ספר, סקירות סביבתיות וסקירת מדיניות.

להלן מספר דוגמאות להתערבויות שנבחרו: בסין, רכישת 500 אופניים שהיו זמינים ללא עלות לתושבים; הקמת שבילי הליכה עם סימון מרחקי הליכה לאורך הנהר המקומי, והשימוש ב-300 משטרות טבק, שהבטיחו הקפדה על יישום חוקי עישון.

במקסיקו, הידועה כבירה העולמית של השמנת-יתר, הרחבות נסגרו לתנועה יום אחד בשבוע באזורים מסוימים במקסיקו סיטי, עם עידוד התושבים לפעילות גופנית כולל רכיבה על אופניים, יוגה, או חדרי כושר. כמו כן, הוקמו מרכזי ייעוץ שנועדו לספק לתושבים הנחיה בנוגע להרגלי תזונה בריאים.

בהודו, מכשירי אופניים נרכשו ותלמידות בית-ספר, שלרוב לא זוכות לעידוד לרכב על אופניים, הודרכו כיצד לרכב על אופניים; ערכות ספורט נרכשו לבתי ספר וכן החלו בקורסים לבישול בריא. הפרויקט שם כלל גם הכשרה עובדים האחראיים לטיפול בילדים ובבני הבית המבקרים לשלב מסרים לעידוד פעילות גופנית, תזונה בריאה ומסרים כנגד עישון או לעיסת טבק.

החוקרים מדווחים כי נאספו כ-6,000 שאלונים להערכת סקרים ממבוגרים באוכלוסייה, כמחצית מאתרי התערבות וכמחצית מאתרי בקרה. המשתתפים היו סביב שנות הארבעים לחייהם, מחציתם היו גברים.

מהתוצאות עולה כי שימוש בטבק הינה בעיה מרכזית בגברים במדינות שנבחנו, כאשר נשים מהוות חלק קטן יותר מאוכלוסיית המשתמשים בטבק. בסה”כ, נרשמה מגמת ירידה בשימוש בטבק בקבוצת ההתערבות, בהשוואה לעליה בשימוש בטבק בגברים בקבוצת הביקורת. בסין התוצאות היו בולטות במיוחד בקבוצת ההתערבות, כאשר 48% מהגברים עישנו בתחילת המחקר ו-38% עישנו בסופו (p<0.05).

באשר לפעילות גופנית, בקבוצת ההתערבות נשמרה הרמה מתחילת המחקר, בעוד שבקבוצת הביקורת נרשמה ירידה בהיקף הפעילות הגופנית מתחילת המחקר לתומו (P<0.001). שיעור המשתתפים בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר עלה משמעותית לאורך תקופת המחקר בקבוצת הביקורת, אך בקבוצת ההתערבות לא חל שינוי משמעותי.

החוקרים מדווחים גם על הבדל משמעותי בין הקבוצות בכל הנוגע לצריכת פירות וירקות (p=0.013), כאשר בקבוצת הביקורת שוב נרשמה מגמת ירידה בצריכת פירות וירקות. לדבריהם, בתחילת המחקר, פחות מ-20% מהאנשים ענו על ההמלצות לצריכת פירות וירקות של חמש מנות ביום.

באשר לצריכת מלח, בעיקר בצורת תוספי מלח בבישול, בקבוצת ההתערבות נרשמה ירידה משמעותית בשיעור המשיבים שהוסיפו מלח לבישול, בהשוואה לקבוצת הביקורת (p<0.01).

החוקרים מציינים כי יש עוד נתונים רבים מהמחקר שיש לנתח, והם מצפים לפרסם מסקנות נוספות בעתיד.

מתוך כנס Excellence in Medicine

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • ההשפעה של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר בידוד ורידי הריאה (Int J Cardiol)

    ההשפעה של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר בידוד ורידי הריאה (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי עישון סיגריות מלווה בסיכון מוגבר להישנות פרפור פרוזדורים לאחר בירור ורידי הריאה, עם עדות לסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים התקפי וקבוע. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים מאסיה הצביעו על תוצאות סותרות בכל הנוגע להשפעה הקלינית של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שטופלו ב- Tirzepatide תועד סיכוי גדול יותר משמעותית להשגת ירידה של לפחות 5%, 10% ו-15% ממשקל הגוף, בהשוואה לאלו שטופלו ב-Semaglutide, ללא תלות בנוכחות או העדר סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. מחקר העוקבה כלל מבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שהחלו טיפול ב-Semaglutide (אוזמפיק) […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה