מחלת כליות סופנית ומדד מסת הגוף בגיל צעיר (Arch Intern Med)

במתבגרים הסובלים מעודף-משקל או השמנת-יתר קיים סיכון מוגבר משמעותית להתפתחות מחלת כליות בשלב סופני (ESRD או End Stage Renal Disease) בהשוואה לביקורות אחרות באותו משקל, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שנערך בישראל ותוצאותיו פורסמו בכתב העת Archives of Internal Medicine.

לדברי ד”ר אסף ויוונטה, מבית החולים לילדים על-שם אדמונד ולילי ספרא, במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, הם בחנו את הקשר בין מדדי BMI ובין התבגרות והסיכון למחלת כליות סופנית מכל-סיבה, מסוכרת או מסיבות אחרות.

אוכלוסיית המחקר כללה קרוב ל-1.2 מיליון משתתפים בגילאי 17 שנים שנבחנו בישראל לקראת הגיוס הצבאי במהלך תקופה של 30 חודשים שבין 1967-1997.

החוקרים השוו נתונים אלו אל מול היארעות המקרים של מחלת כליות סופנית, שטופלו מינואר בשנת 1980 ועד מאי 2010.

החוקרים מצאו כי הסיכון להתפתחות מחלת כליות סופנית במתבגרים עם סוכרת בעלי עודף משקל או השמנת-יתר, עלה בהיקף של כמעט פי שש, בהשוואה למדגמים בעלי משקל תקין. במתבגרים שמנים עם סוכרת, העליה עלתה ביותר מפי שלוש עד למעלה פי 19.

באופן מפורט יותר, החוקרים מדווחים כי במהלך תקופת המחקר של כ-30 מיליון שנות-מעקב, 874 משתתפים קיבלו טיפול למחלת כליות סופנית, עם שיעורי היארעות כוללים של 2.87 מקרים ל-100,000 שנות-אדם.

בהשוואה למתבגרים עם משקל תקין, במתבגרים בעלי עודף משקל ובמתבגרים שמנים, נרשמה עליה בסיכון לשבר עתידי לחולים עם מחלת כליות סופנית, עם שיעורי היארעות של 6.08 ו-13.40 מקרים ל-100,000 שנות אדם, בהתאמה.

החוקרים התבססו על מודל רב-משתנים במטרה לתקן למין, מדינת מקור ולחץ דם סיסטולי, ומצאו כי במהלך תקופת ההרשמה למחקר, זוהה קשר בין עודף משקל ובין יחס סיכון של 3.00 והשמנת-יתר עם יחס סיכון של 6.89 לאי-ספיקת כליות  סופנית, המטופלת באופן נרחב.

החוקרים גם מציינים קשר חיובי בין נוכחות עודף משקל (יחס סיכון של 2.17) ושל השמנת-יתר (יחס סיכון של 3.41) ובין סיכון להתפתחות מחלת כליות סופנית שאינה על-רקע סוכרת.

החוקרים מסמכים וכותבים כי הדגמת הקשר בין מחלת כליות סופנית ובין ערכי BMI מוגברים במתבגרים, עשוי לאפשר אבחנה מוקדמת במהלך הילדות. למרות שהקשר אינו מוכיח סיבתיות, הממצאים מדגישים את התועלת האפשרית של אבחנה מוקדמת במהלך הילדות. הם מוסיפים כי בעוד שהקשר הנ”ל אינו מוכיח סיבתיות, הממצאים המודגשים מעלים תועלת אפשרית נוספת בטיעון לטובת התייחסות דחופה להשמנה בילדות ובגיל ההתבגרות כגורם סיכון הפיך.

Arch Intern Med. Published online October 29, 2012

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מפגש אחד או שניים? מטה־אנליזה של נפרוליתוטומיה מלעורית דו־צדדית בשלבים באותו מפגש

מפגש אחד או שניים? מטה־אנליזה של נפרוליתוטומיה מלעורית דו־צדדית בשלבים באותו מפגש

מקור: J Endourol
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|15/03/2026

קיימת אוכלוסייה של חולים עם אבנים דו־צדדית גדולות הזקוקה לטיפול מילעורי בשתי הכליות. השאלה היא האם רצוי לבצע את הטיפול בשתי הכליות באותו מועד או לטפל בכליה אחת ולאחר החלמה לבצע את הטיפול בכליה השנייה?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן