Obesity

הפחתה ניכרת בתכולת שומן טראנס במוצרי מזון ברחבי העיר ניו-יורק (Ann Intern Med)

האיסור התזונתי על השימוש בחומצות שומן טראנס במסעדות ברחבי העיר ניו-יורק הוביל להפחתה משמעותית בתכולת שומן טראנס במוצרי מזון הנרכשים ברשתות מזון-מהיר, שנתיים לאחר יישום ההגבלה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש.

בסיכומו של דבר, נרשמה ירידה אבסולוטית של 2.4 גרם בתכולת שומן טראנס בארוחות צהריים המקביל לירידה של 2.61 קילו-קלוריות בשומן טראנס בכל קנייה. הירידה הינה משמעותית וצפויה להשפיע לטובה על בריאות הלב וכלי הדם של הצרכנים.

לפי ההחלטה שהתקבלה בעיר ניו-יורק, על המסעדות היה לעבור עד 1 ביולי, 2007, לשמנים ומרגרינה עם תכולה של פחות מ-0.5 גרם שומן טראנס למנה ועד 1 ביולי, 2008, לסלק לחלוטין שומן טראנס מכל מוצרי המזון. בשנת 2009, החוקרים פרסמו מחקר בו דיווחו על התוצאות קצרות הטווח מהן עלה כי כ-98% מהמסעדות בעיר ניו-יורק לא השתמשו עוד בשמן ירקות מלאכותי. בדומה, מחקר אחר מצא כי רשתות McDonald, Burger King, Wendy’s, Jack in the Box ו-Dairy Queen, הפחיתו כולן את השימוש בשומן טראנס לקרוב לאפס, ללא הגדלת השומן הרווי. בשנים 1997-1998, כ-10% מהשמני הבישול כללו חומצות שומן טראנס.

במחקר הנוכחי חולקו באקראי 275 מבין 1625 אתרים מורשים בעיר ניו-יורק של 13 רשתות מסעדות. החוקרים אספו 7750 קבלות מצרכנים במהלך ששת החודשים שקדמו לאיסור משנת 2007. שנתיים מאוחר יותר, הם אספו 8730 קבלות מארוחות צהריים. למעלה ממחצית מהצרכנים דיווחו כי אכלו ארוחת צהריים ברשת המבורגרים, 28% אכלו ברשתות סנדביצ’ים, 12% אכלו ממסעדות עופות מטוגנים ו-4% מרשתות פיצה ואוכל מקסיקני.

בין השנים 2007-2009, תכולת שומן טראנס בכל רכישה ירדה בממוצע ב-2.4 גרם; ירידה זו תועדה ברשתות המבורגרים, עוף מטוגן ואוכל מקסיקני. תכולת שומן טראנס ל-1000 קילו-קלוריות ירדה גם כן ב-2.7 גרם בכל מדגם המחקר, כמו גם ברשתות המבורגרים, עוף מטוגן ואוכל מקסיקני. תכולת שומן טראנס ל-1000 קילו-קלוריות ברשתות סנדביצ’ים עמדה על 0.22 גרם בלבד לפני האיסור לשימוש בשומן טראנס ונותרה קבועה בשנת 2009. בסך הכל, תכולת השומן הרווי בכל רכישה עלתה ב-0.6 גרם, עם עליה שתועדה רק ברשתות סנדביצ’ים ועוף מטוגן.

החוקרים גם מדווחים כי אין עדויות התומכות בחשש כי הפחתת שומן טראנס תוחלף בשומן רווי. למרות שהם זיהו עליה קלה בתכולת שומן רווי בכל רכישה, נרשמה ירידה בצריכת שומן טראנס ושומן טראנס עם שומן רווי, עדות לתועלת בריאותית בסיכומו של דבר.

בשנת 2009, התכולה המקסימאלית של שומן טראנס ברכישה בודדת עמדה על 5 גרם בלבד, נמוך משמעותית מ-28 גרם עליה דווח בשנת 2007. בסיכומו של דבר, שיעור הרכישות עם 0 גרם שומן טראנס עלה מ-32% בשנת 2007 ל-59% בשנת 2009. חשוב מכך, מיקום המסעדות לא השפיע משמעותית על תכולת שומן טראנס בכל רכישה, כאשר החוקרים זיהו ירידה בתכולה באזורים שונים, ללא תלות בשיעורי העוני. בדומה, לאחר תקנון שכלל את מספר הקלוריות בכל ארוחה לא השפיע על ההבדל המשוער בתכולת שומן טראנס בכל רכישה, עדות לכך שהתכולה הנמוכה של שומן טראנס לא נבעה מגודל קטן יותר של המנות.

Ann Intern Med 2012; 157:81-86

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה