Obesity

פחמימות מורכבות וחומצות שומן חד-רוויות עשויות לסייע לטיפול בתסמונת המטבולית (מתוך Journal of Nutrition)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון ספטמבר 2010 של ה- Journal of Nutrition, עולה כי דיאטה דלת שומן ועשירה בפחמימות מורכבות ובחומצות שומן ארוכות שרשרת, עשויה לשפר את פרופיל השומנים לאחר הארוחה במטופלים עם תסמונת מטבולית.

החוקרים כותבים כי לצריכת השומנים יש תפקיד משמעותי בהתפתחות התסמונת המטבולית. הם שיערו כי באנשים עם תסמונת מטבולית, כמות ואיכות השומן בתזונה עשויים להשפיע על מטבוליזם הליפופרוטאינים לאחר הארוחה.

מחקר ה-LIPGENE הינו מחקר אקראי מבוקר רב-מרכזי. החוקרים חילקו את המשתתפים באקראי ל-1 מ-4 תכניות דיאטה בנות 12 שבועות:

1.      דיאטה עשירה בחומצות שומן רוויות (High-Saturated Fatty Acid, HSFA) שכללה 38% מצריכת הקלוריות כשומנים ו-16% מצריכת הקלוריות כחומצות שומן רוויות.

2.      דיאטה עשירה בחומצות שומן חד-רוויות (High Monounsaturated Fatty Acid, HMUFA) שכללה 38% מצריכת הקלוריות כשומן ו-20% מצריכת הקלוריות כחומצות שומן חד רוויות.

3.      דיאטה דלת שומן ועשירה בפחמימות מורכבות (Low-Fat, High-Complex Carbohydrate, LFHCC) שכללה 28% מצריכת הקלוריות כשומן, בתוספת 1.24 גרם ליום של חומצות שומן ארוכות שרשרת (n-3) רב-בלתי-רוויות (יחס Eicosapentaenoic acid: Docosahexaenoic acid של 1:4/1)

4.      דיאטת LFHCC עם תוסף פלסבו של שמן חמניות.

לפני ואחרי המחקר קיבלו המשתתפים “ארוחת מבחן” (fat challenge) עם שומן בהרכב זהה לדיאטות המחקר, והחוקרים מדדו את רמות הכולסטרול, טריגליצרידים, apolipoprotein B (apo B), apo B-48, apo A-I, LDL, HDL, Retinyl palmitate, ורמות apo B בליפופרוטאינים עשירים בטריגליצרידים (TG-rich lipoproteins, TRL) של המשתתפים בצום ולאחר הארוחה.

מתוצאות המחקר עולה כי בהשוואה לקבוצות ה-HSFA ו-LFHCC, בקבוצת ה-HMUFA נצפה פינוי מוקדם ומהיר יותר של טריגליצרידים (p<0.001) ושל large TRL-TG (p=0.009) לאחר הארוחה. החוקרים מוסיפים כי בקבוצת ה-LFHCC (n-3) נצפו רמות טריגליצרידים נמוכות יותר לאחר הארוחה, בהשוואה לקבוצות האחרות (p<0.001).

במשתתפים בקבוצות ה-LFHCC נצפתה עליה מובהקת בשטח תחת העקומה (AUC) של רמות הטריגליצרידים, large TRL-TG, TRL, TRL-retinyl palmitate, ו- TRL-apo Bלאחר ההתערבות, לעומת הערכים לפני ההתערבות. החוקרים מציינים כי לא נמצא קשר בין דיאטת LFHCC (n-3) לאורך זמן ובין הגברת מטבוליזם הטריגליצרידים וה-TRL לאחר הארוחה.

לאור התוצאות כותבים החוקרים כי דיאטות LFHCC (n-3) ו-HMUFA עשויות לשפר את ההפרעות המטבוליות לאחר הארוחה באנשים עם תסמונת מטבולית. לדבריהם, נטילת תוסף חומצות שומן ארוכות שרשרת רב-בלתי-רוויות (LC(n-3) PUFA), עשויה למנוע את העלייה ברמות הטריגליצרידים לאחר הארוחה הכרוכה בדיאטת LFHCC.

בין מגבלות המחקר ניתן לציין כי לא ניתן היה לוודא בצורה מדוייקת את היענות המשתתפים להוראות התזונתיות, וכי תוסף ה-LC-PUFA ניתן כקפסולות ולא כצריכת דגים מוגברת.

החוקרים מסכמים כי צריכה ארוכת טווח של תזונה דלת שומן ועשירה בפחמימות המשלבת LC-PUFA, וכן תזונה עשירה ב-MUFA, עשויות לשפר את פרופיל השומנים לאחר הארוחה במטופלים עם תסמונת מטבולית.          

J Nutrition. 2010;140:1595-1601

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

לדיון נוסף בנושא תוכלו לפנות לפורום e-Med HealthClub.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Foot and Ankle Surgery עולים מספר גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך 30 ימים לאחר אבחנה של כף רגל סוכרתית, כולל בית החולים בו אושפז החולה לראשונה, זיהום אתר ניתוחי, אלח-דם והיפרדות הגדם. כף רגל סוכרתית הינה סיבוך אפשרי של סוכרת, עם שיעורי הימצאות כיב של 6.3%. אשפוזים חוזרים לבית החולים […]

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • עדויות חדשות תומכות בבטיחות ויעילות Rimegepant במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (Pain Ther)

    עדויות חדשות תומכות בבטיחות ויעילות Rimegepant במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (Pain Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pain and Therapy מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Rimegepant (נורטק) מהווה טיפול בטוח ונסבל היטב במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, כולל אלו בסיכון בינוני-עד-גבוה למחלות לב וכלי דם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמי סיכון קרדיווסקולאריים עלולים להגביל את אפשרויות הטיפול כנגד מיגרנה. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה