Obesity

סוכרת הריונית והשמנת יתר מובילות למקרוזומיה (מתוך כנס ה- American Diabetes Association)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס ה- American Diabetes Association, עולה כי סוכרת הריונית והשמנה, ביחד ובנפרד, מגבירות את הסיכון ללידות ילודים במשקל מוגבר משמעותית.

ניתוח חדש של מידע מ- 23,000 נשים ממחקר HAPO (Hyperglycemia and Adverse Pregnancy Outcome) הדגים כי נשים שסבלו מהשמנת יתר ללא סוכרת הריונית היו בעלות סיכון מוגבר ב- 13.6% למקרוזומיה (שהוגדרה כמשקל לידה של 4,000 ג’ ומעלה), בהשוואה לנשים ללא השמנת יתר.

לדברי החוקרים, השילוב של השמנת יתר וסוכרת הריונית היה כרוך בעלייה של 20.2% בסיכון למקרוזומיה.

בניתוח נפרד של מידע מנתוני HAPO עולה כי נשים עם סוכרת הריונית, אשר רמות הגלוקוז בצום שלהן עמדו על 79 מ”ג/ד”ל או פחות נטו להראות תוצאות הריון הדומות לאלו בכלל הנשים בעוקבה.  ממצא מצביע על כך שניתן לשקול להימנע ממבחן העמסת סוכר פומי בנשים הרות עם רמות גלוקוז בצום של 79 מ”ג/ד”ל ומטה.

החוקרים מסבירים כי רמות הסוכר עם סיכון מוגבר לתוצאות הריון קיצוניות היו מובהקות סטטיסטית, ושיעור הנבדקות שעמדו באבחנה של סוכרת הריונית עפ”י רמות סוכר עמד על כ- 16%.

החוקרים הופתעו לגלות כי האינטראקציות בין רמות סוכר היו המשכיות עבור כל התוצאות, ובחלק מהמקרים נותרו מובהקות על אף מספרים נמוכים של תוצאות קיצוניות.  לדוגמה, דיסטוציה של הכתף או טראומה בלידה, אינן מופיעות בצורה תדירה במושגים אבסולוטיים, אך הסיכון לתופעות אלו קשור באופן ישיר ברמות סוכר.

מחקר ה- HAPO נועד לקבוע האם היפרגליקמיה אימהית שהינה פחות משמעותית מזו המופיעה בסוכרת כרוכה בסיכונים מוגברים לתוצאות הריון קיצוניות.

במחקר זה נכללו נשים הרות מ- 9 מדינות שעברו מבחן סבילות ל- 75 ג’ גלוקוז פומי בשבועות 24 עד 32 להריונן עם תוצאות רמת גלוקוז בדם לאחר צום של 105 מ”ג/ד”ל או פחות, או אם רמת הגלוקוז בדם שעתיים לאחר הארוחה הייתה 200 מ”ג/ד”ל או פחות.  התוצאות העיקריות שנבדקו היו משקל לידה מעל האחוזון ה- 90 לגיל ההריון, ניתוח קיסרי, היפוגליקמיה בילוד, ורמות C-peptide בחבל הטבור מעל לאחוזון ה- 90. תוצאות נוספות שנבדקו היו לידה לפני שבוע 37 להריון, דיסטוציה של הכתף או טראומה בלידה, צורך בטיפול נמרץ לילוד, היפרבילירובינמיה ופרהאקלמפסיה.

התוצאות הראשוניות של המחקר, אשר פורסמו בירחון New England Journal of Medicine בשנת 2008, מצאו קשרים חזקים והמשכיים בין רמות הגלוקוז האימהיות ובין משקל לידה מוגבר ורמות מוגברות של C-peptide בחבל הטבור.

בניתוחים הנוכחיים, החוקרים מצאו כי ההימצאות של מקרוזומיה בקרב 17,244 נשים ללא השמנת יתר וללא סוכרת הריונית עמדה על 6.7% (1,147 נבדקות), בהשוואה ל- 10.2% בקרב נשים ללא השמנת יתר שסבלו מסוכרת הריונית, 13.6% בנשים עם השמנת יתר ללא סוכרת, ו 20.2% עבור נשים עם השמנת יתר וסוכרת הריונית.

בשימוש בקבוצת הנשים ללא השמנת יתר וללא סוכרת הריונית כקבוצת השוואה, החוקרים מצאו כי האחוזים האמיתיים של מקרוזומיה היו משמעותית גבוהים יותר בקרב נשים עם סוכרת הריונית ללא השמנת יתר ובקרב נשים עם השמנת יתר ללא סוכרת הריונית ועם סוכרת הריונית (עלייה של 25%, 41% ו 33% מן הערכים המצופים, בהתאמה).

בניתוח השני, החוקרים בדקו תת קבוצה של 11,526 נבדקות (49.4% מכלל העוקבה) שהיו בעלות ערכי גלוקוז בצום של 79 מ”ג/ד”ל ומטה, ותת קבוצה של 596 נבדקות עם סוכרת הריונית מתוך נשים אלו.  סוכרת הריונית הוגדרה עפ”י הנחיות ה- International Association of Diabetes in Pregnancy Study Groups Consensus Panel ערך אחד או יותר של גלוקוז בדם לאחר מבחן סבילות לגלוקוז פומי של 91 מ”ג/ד”ל ומעלה לאחר שעת צום אחת, או 153 מ”ג/ד”ל ומעלה לאחר שעתיים צום.

מתוצאות הניתוח עולה כי בקרב כלל הנבדקות עם רמות גלוקוז בצום של 79 מ”ג/ד”ל ומטה, היפראינסולינמיה של העובר, סך קפלי עור מעל לאחוזון ה- 90 (מדד הקשור בהיפראינסולינמיה עוברית), ולידה מוקדמת היו משמעותית יותר נפוצים בתת קבוצת הסוכרת ההריונית.  לא נראו הבדלים משמעותיים במשקל לידה מעל האחוזון ה- 90, בהיפוגליקמיה, בשיעורי הניתוחים הקיסריים או בפרה-אקלמפסיה.

בתת הקבוצה של נשים עם סוכרת הריונית ורמות גלוקוז בצום של 79 מ”ג/ד”ל ומטה, תדירות התוצאות הקיצוניות נטתה להיות דומה לזו בקרב כלל נבדקות העוקבה, והייתה משמעותית נמוכה יותר מזו שנמצאה בקבוצת הסוכרת ההריונית שכללה את אותן נשים עם רמות גלוקוז בצום של 79 מ”ג/ד”ל.

לדברי המומחים, ממצאי שני הניתוחים בפרט וממצאי HAPO בכלל מצביעים על כך שסטנדרטים יותר עקביים עבור אבחנת סוכרת הריונית וניהולה עשויים לשפר תוצאות של נשים הרות עם סוכרת הריונית.

הם מוסיפים כי המסקנה החשובה העולה ממחקר זה ודומים לו היא כי הסיכון היחסי לתוצאות קיצוניות סביב הלידה למעשה היה בעל ערך סף נמוך יותר ממה שהיה נהוג לחשוב.  ממצא זה מצביע על כך שקריטריוני אבחנת סוכרת הריונית ישתנו בעתיד, והמומחים מקווים כי השינוי יהיה לטובה.

מתוך הכנס ה- 70 של ה- American Diabetes Association, שנערך ביוני 2010, באורלנדו, ארה”ב.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Foot and Ankle Surgery עולים מספר גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך 30 ימים לאחר אבחנה של כף רגל סוכרתית, כולל בית החולים בו אושפז החולה לראשונה, זיהום אתר ניתוחי, אלח-דם והיפרדות הגדם. כף רגל סוכרתית הינה סיבוך אפשרי של סוכרת, עם שיעורי הימצאות כיב של 6.3%. אשפוזים חוזרים לבית החולים […]

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה