Obesity

ילדים לאימהות שחשופות לאלימות בן הזוג עלולים לסבול מהשמנה (מתוך Archives of Pediatric and Adolescent Medicine)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון יוני 2010 של ה- Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, עולה כי ילדים לאימהות העוברות התעללות כרונית מצד בן זוגן עלולים לסבול מסיכוי מוגבר להשמנת יתר.

החוקרים מדווחים כי 16.5% מהילדים שאמהותיהם דיווחו על אלימות כלשהי מצד בן זוגן סבלו מהשמנת יתר בגיל 5 שנים, וכי לילדים לאימהות שדיווחו על התעללות כרונית היה סיכוי גבוה ב-80% לסבול מהשמנת יתר.

החוקרים כותבים כי ילדים הסובלים מהשמנה נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מהשמנה בבגרות ומתחלואה קרדיווסקולארית ומטבולית, מפגיעה בפוריות ומסיבוכים רגשיים. לדבריהם, 3-10 מיליון ילדים בגילאי 3-17 שנים נחשפים לאלימות של בן הזוג כלפי אמהותיהם, רבים מהם צעירים מגיל 5 שנים. החוקרים מסבירים כי הן חשיפה לאלימות במשפחה והן השמנה בילדות הן בעיות עם השלכה בריאותית משמעותית בגיל המבוגר. בעבודות קודמות נמצא קשר בין השמנה ובין הפרעה לתפקוד המשפחה, אך עד כה נערכו מחקרים בודדים לבדיקת הקשר בין אלימות במשפחה ובין הסיכון להשמנה בילדים צעירים.

במחקר הנוכחי בדקו החוקרים נתונים על 1,595 ילדים והוריהם שהשתתפו במחקר ה- Fragile Families and Child Well-being Study (FFCWS). הילדים נולדו בשנים 1998-2000, ו-51.2% מהם היו בנים. החוקרים ראיינו את האימהות בבית החולים בסמוך ללידה ולאחר מכן ביצעו ראיונות טלפוניים כ-12, 36 ו-60 חודשים מהלידה. האימהות נשאלו על התעללות מגבילה, מינית או פיזית מצד בן זוגן. אלימות כרונית מצד בן הזוג הוגדרה כחשיפה אימהית כלשהי לאלימות מצד בן הזוג במהלך ההריון או השנה הראשונה לחיי הילד, וגם במהלך הילדות המוקדמת (36-60 חודשים). בנוסף ערכו החוקרים ביקורי בית כ-36 ו-60 חודשים מהלידה, שכללו הערכת מדד מסת הגוף (BMI) של הילדים. בביקורים אלו נשאלו האימהות על בטיחות השכונה ע”פ סולם ה- Neighborhood Environment for Children Rating Scale.

מתוצאות המחקר עולה כי 49.4% מהאימהות שהשתתפו במחקר דיווחו על צורה כלשהי של אלימות מצד בן זוגן, ו-16.8% מהן סבלו מאלימות כרונית מצד בן הזוג. במחקר נמצא כי ילדים לאימהות שדיווחו על אלימות כרונית מצד בן זוגן סבלו מסיכוי מוגבר להשמנה בגיל 5 שנים, בהשוואה לילדים לאימהות שלא דיווחו על אלימות (OR 1.80, 95% CI 1.24-2.61).

כמו כן נמצא, כי לבנות לאימהות עם היסטוריה של אלימות מצד בן הזוג היה סיכוי מוגבר להשמנה בגיל 5 שנים (OR 2.21, 95% CI 1.30-3.75), בהשוואה לבנים במצב דומה (OR 1.66, 95 CI 0.94-2.93).

החוקרים מוסיפים כי לילדים לאימהות שדיווחו על אלימות כלשהי מצד בן זוגן ועל מגורים בשכונות פחות בטוחות, נמצא סיכון גבוה יותר להשמנה (OR 1.56, 95% CI 1.03-2.36).

הם מדגישים כי התוצאות נותרו מובהקות גם לאחר תקנון לערפלנים אפשריים שונים, כולל דיכאון אימהי, עישון אימהי במהלך ההיריון וכן משקל הלידה של הילד.

לאור התוצאות כותבים החוקרים כי ייתכן שאלימות של בן הזוג כלפי האם עלולה לפגוע בתחושת האחריות האימהית לצרכים החברתיים והרגשיים של הילד ולכן להשפיע על הרגלי ההאכלה, וכי חשיפה של הילדים לאלימות במשפחה עלולה לפתח אצלם דפוסים של ניחום עצמי באמצעות האוכל. הם מציינים כי עקה כרונית עלולה לפגוע בתפקוד ציר ההיפותלמוס-היפופיזה ולהוביל להפרעה למערכות הנוירו-אנדוקריניות הקשורות לבקרת התיאבון, וכן להפרעה לבקרה ההורמונאלית ולפגיעה בפיזור השומן הויסרלי.

החוקרים מדגישים כי בילדים שנחשפו לאלימות במשפחה בגיל צעיר מאוד בלבד לא נמצא סיכון גבוה יותר להשמנה, בהשוואה לילדים לאימהות שלא דיווחו על אלימות בבית. לדבריהם, זהו ממצא מעודד, שעשוי לרמוז כי התערבות והפסקת האלימות בבית עשויה לצמצם את הסיכון לבריאות הילד.

הם מסכמים כי חשוב להעמיק את הבנת ההשלכות של אלימות במשפחה על הסיכון להשמנה, ומוסיפים כי תכניות לזיהוי, מניעה והתערבות עשויות לצמצם לא רק את האלימות במשפחה אלא גם לשפר את בריאות הילד.

לדברי מומחית מהתחום, ילדים שחשופים לאלימות במשפחה עלולים לסבול מבעיות פיזיות ורגשיות. היא ציינה כי בספרות קיים מעט מידע על הקשר בין אלימות במשפחה ובין פגיעה בריאותית בילדים, והוסיפה כי דרושים מחקרים נוספים בנושא, על מנת לבחון האם קיימים תחומים נוספים שעלולים להיפגע בשל חשיפה לאלימות במשפחה, ולהבין את המנגנונים הפיזיולוגים המעורבים. כמו כן, יש לבחון מהי הדרך הטובה ביותר לשאול את ההורה על אלימות במשפחה, ואילו התערבויות קצרות טווח מתאימות לילדים ולמשפחותיהם.

Arch Pediatr Adolesc Med. 2010;164:540-546.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Foot and Ankle Surgery עולים מספר גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך 30 ימים לאחר אבחנה של כף רגל סוכרתית, כולל בית החולים בו אושפז החולה לראשונה, זיהום אתר ניתוחי, אלח-דם והיפרדות הגדם. כף רגל סוכרתית הינה סיבוך אפשרי של סוכרת, עם שיעורי הימצאות כיב של 6.3%. אשפוזים חוזרים לבית החולים […]

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחלק מהנשים עם בדיקת סקר תקינה לסוכרת הריונית בטרימסטר הראשון והשני להיריון ישנה עדות להופעה מאוחרת של סוכרת הריונית לפי בדיקת סקר נוספת של סוכר בדם בצום בשבועות 32-34 להיריון, כאשר הסיכון למאקרוזומיה גבוה יותר משמעותית במקרים אלו. מטרת המחקר הנוכחי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה