Obesity

האם ניתוח בריאטרי מוריד את הסיכון להתפתחות הפרעות היפרטנסיביות בהיריון עתידי? (מתוך BMJ)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון אפריל של ירחון British Medical Journal (BMJ) עולה כי ניתוח בריאטרי עשוי להוריד את הסיכון להתפתחות הפרעות היפרטנסיביות בהיריון עתידי. במחקר ניתחו החוקרים באופן רטרוספקטיבי מידע מתביעות ביטוח רפואי בארצות הברית.

החוקרים מסבירים כי הפרעות יתר לחץ דם בהיריון הולכות ועולות בשכיחותן, כיום יותר מבעבר בעקבות השיעור הגובר של השמנת יתר באוכלוסיה. זו האחרונה קשורה לדבריהם לבעיות רפואיות רבות וכן לתוצאות שליליות הקשורות להיריון, ובהן הפרעות היפרטנסיביות בהיריון.

מטרת מחקר עוקבה רטרוספקטיבי זה הייתה לבחון שמא יולדות שעברו בעברן ניתוח בריאטרי מראות שיעור נמוך יותר של הפרעות היפרטנסיביות בהיריונן בהשוואה לנשים שילדו בטרם עברו ניתוח מעין זה.

לדברי החוקרים, כל התערבות המפחיתה השמנת יתר עשויה להיות מוצלחת בהורדת הפרעות היפרטנסיביות, אולם מרבית פעולות אלו אינן מוצלחות או שהצלחתן זמנית בלבד. כיום נחשב ניתוח בריאטרי לטיפול היעיל ביותר הקיים להשמנת יתר, הם טוענים, ומוסיפים כי הירידה הנלווית במשקל מביאה עמה גם ירידה בהימצאות תחלואות נלוות ובהן הפרעות היפרטנסיביות. בנוסף, עשויה הירידה במשקל בנשים להיות קשורה למספר נמוך יותר של תוצאות שליליות בהיריון.

תוך שימוש במידע מתביעות ביטוח רפואי בין השנים 2002 ו-2006 שנאספו משבע חברות ביטוח אמריקאיות, איתרו החוקרים 585 נשים בגילאי 16 עד 45 שנים אשר עברו ניתוח בריאטרי וכן היריון ולידה אחת לפחות, ואשר היו זכאיות לכיסוי ביטוחי מתמשך במהלך ההיריון ובשבועיים שלאחר הלידה לכל הפחות. היעד העיקרי של המחקר היה הפרעות היפרטנסיביות בהיריון כפי שהוגדרו על בסיס הקריטריונים האבחנתיים של ה-ICD-9, כשהמשתנים הבלתי תלויים שנבחן היה מועד הלידה- לפני הניתוח הבריאטרי או לאחריו. עבור כל סוג של הפרעת יתר לחץ דם בהיריון חושב יחס הסיכויים.

החוקרים מדווחים כי מבין 585 משתתפות, 269 ילדו לפני שעברו ניתוח בריאטרי ו-316 ילדו לאחריו. מרבית הנשים (82%, 477) עברו ניתוח מסוג מעקף קיבה. בהשוואה לנשים שילדו לאחר הניתוח, אלו שילדו בטרם נותחו היו צעירות יותר בעת הלידה (גיל ממוצע 31.3 לעומת 32.5 שנים; p < 0.002) והראו שיעורים גבוהים יותר של סוכרת קיימת וסוכרת הריונית.

לאחר תקנון לערפלנים כגון גיל בלידה, היריון רב עוברים (תאומים ומעלה), סוג הניתוח, סוכרת קיימת וסוג הכיסוי הביטוחי, מצאו החוקרים כי שיעורי ההפרעות ההיפרטנסיביות בהיריון היו נמוכים משמעותית בקרב נשים שילדו לאחר שעברו ניתוח בריאטרי לעומת אלו שילדו לפני שעברו אותו. עבור פרה-אקלמפסיה ואקלמפסיה, עמד יחס הסיכויים על 0.20 (95% CI = 0.09-0.44), עבור יתר לחץ דם כרוני המסבך את ההיריון היה ה-OR 0.39 (95% CI = 0.20-0.74) ועבור יתר לחץ דם הריוני עמד ה-OR על 0.16 (95% CI = 0.07-0.37).

לדברי החוקרים, כל התערבות שעשויה לצמצם תוצאות הריוניות שליליות, ובמיוחד בתקופה שלפני הכניסה להיריון, הינה ברוכה. הם טוענים כי מחקר זה מעיד בבירור על כך שירידה במשקל הנגרמת בעקבות ניתוח מובילה לירידה בהימצאות של הפרעות היפרטנסיביות של ההיריון.

בין יתרונותיו של המחקר מציינים החוקרים את מבנהו ואת השימוש במאגר גדול של תביעות ביטוח מכל רחבי ארצות הברית, המאפשר יכולת הכללה טובה של מסקנותיו ביחס לנשים הסובלות מהשמנת יתר וחששות הקשורים בהפרעות היפרטנסיביות בהיריון. על אף שמדובר במחקר רטרוספקטיבי, מבנהו מאפשר לטענתם את האופן הטוב ביותר להשיב על שאלה זו, בעוד שבחירת קבוצות ביקורת אלו או אחרות עלולה לגרור עמה ערלפנים שעשויים להטות את התוצאות. החוקרים מוסיפים כי נכללו בניתוח הנתונים הן תביעות לכיסוי ביטוחי של אשפוזים והן של מסגרות מחוץ לאשפוז, עובדה שאפשרה לכלול הערכות שעשויות היו להשפיע על הטיפול הפרה-נטאלי ועל הלידה.

מאידך, בין מגבלות המחקר נוכחי מזכירים החוקרים את חוסר היכולת לאשר מידע אשר הופיע בגיליונות הרפואיים, כגון מדד מסת הגוף (BMI) ומאפיינים קליניים נוספים הנדרשים לאישור האבחנה של השמנת יתר או לחילופין הפרעה היפרטנסיבית, מאחר והמידע התבסס על מאגר מידע של תביעות ביטוח רפואי. בעוד שנראה לדבריהם שהאבחנה בעת השחרור מדויקת בכמחצית מהמקרים, קיים עדיין סיכוי לפיו סיווג שגוי של האבחנות עלול היה להשפיע על תוצאות המחקר. לא עלה בידם לאסוף מידע ביחס לפן הניאונטאלי של הלידה ולא ביחס לסיבוכים לילוד הנובעים מהפרעת יתר לחץ הדם או לחילופין מהניתוח, הם מסבירים.

באשר להמשך המחקר בתחום, ממליצים החוקרים על מעקב ארוך-טווח של אמהות שעברו ניתוח בריאטרי לפני לידתן, במטרה להעריך סוגיות של איכות חיים כללית וכזו הקשורה בבריאות, וכן להעריך את הטיפול ארוך הטווח במשקל העודף. לדבריהם, יש צורך במחקרים נוספים על מנת לוודא שלא קיימות תוצאות שליליות עבור הילוד, ובמיוחד מאחר וניתוח מעקף קיבה קשור פעמים רמות בחסרים תזונתיים באם. לדבריהם, יש צורך במעקב ארוך טווח אחר ילדים אלו הנולדים לאחר שאמם עברה ניתוח בריאטרי על מנת לוודא שאין השפעות התפתחותיות אחרות על גדילתם.

החוקרים מפרטים את ההשלכות הקליניות החשובות של ממצאיהם, את אלו הקשורות בבריאות הציבור ואת אלו הקשורות במדיניות בריאות. הם מציעים לשקול ניתוח בריאטרי בנשים בגיל פוריות המבקשות להקים משפחה וסובלות ממדד מסת גוף (BMI) של 40 kg/m2 ומעלה, או BMI של בין 35-40 kg/m2 הסובלות בנוסף מתחלואה נלווית.

לבסוף, מדגישים החוקרים כי בדיקת הרופא בטרם הכניסה להיריון הינה חיונית, וכי עשויה להוביל לשיפור המצב הבריאותי בכל הנשים המתכננות להרות. התייחסות לסוגיות של משקל במהלך פגישה זו, הם מוסיפים, על אף שעשויה להיות לא פשוטה עבור המטופלת והמטפל, עשויה להוביל לתוצאות בריאותיות טובות יותר הן עבור האם והן עבור הילוד. עם זאת, הם מזכירים כי הדבר עשוי להיות בעייתי, שכן למעלה ממחצית ההריונות בארצות הברית אינם מתוכננים מראש.

BMJ 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב- Elinzanetant הפחית משמעותית את תדירות וחומרת תסמינים וזומוטוריים בנשים לאחר-מנופאוזה, כאשר התרופה לוותה בשיפור הפרעות שינה ואיכות חיים על-רקע מנופאוזה, לצד פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, כפלי-סמיות, מבוקרי-פלסבו, בשלב 3 (OASIS 1 ו-OASIS 2) לאורך 77 אתרים בארצות הברית, אירופה, קנדה וישראל. […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    מנתונים חדשים שפרסם המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (Centers for Disease Control and Prevention) עולה כי בין השנים 1994 עד 2003, תשעה חיסוני שגרה בילדות מנעו למעלה מ-1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית. החוקרים בחנו את הנתונים הארציים להערכת התועלת הבריאותית והכלכלית של תשעה חיסונים שנכללו בתכנית החיסונים לילדים של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC’s Vaccines […]

  • מגוון האפשרויות העומדות לפני המטופלות שלך לטיפול בכאבי מחזור ( Pharmacy Times )

    מגוון האפשרויות העומדות לפני המטופלות שלך לטיפול בכאבי מחזור ( Pharmacy Times )

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3, תחום רוקחות: דיסמֵנוֹריאה (Dysmenorrhea) מצב המאופיין בכאבי ווסת חזקים, מביא לעתים קרובות להשלכות רגשיות, פיזיולוגיות ובריאותיות מזיקות. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy מציעה כי טיפול בדיסמנוֹריאה מחייב גישה רב-גונית, החל מהתערבויות תרופתיות ועד התאמות אורח חיים,

  • מהו מדד חומציות סף בדם טבורי בו מומלץ ניטור אינטנסיבי? (JAMA Netw Open)

    מהו מדד חומציות סף בדם טבורי בו מומלץ ניטור אינטנסיבי? (JAMA Netw Open)

    מדד חומציות בדם טבורי נמוך מ-7.2 עשוי להעיד על סיכון מוגבר לסיבוכים ביילוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מדנמרק שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מאחר ועד כה הסברה הרווחת כי חמצת חמורה עלולה להתפתחות בנוכחות מדד חומציות נמוך מ-7.0, ממצאים המחקר תומכים בבחינה מחדש של ערך הסף בו נדרש ניטור אינטנסיבי אחר החולים. החוקרים […]

  • ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery עולה כי ביקור אצל הרופא המטפל בתוך 90 ימים מניתוח עקב מחלה ממארת מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר בקשישים, כאשר בקרב אלו שביקור אצל הרופא המטפל תועדו שיעורי תמותה של 0.3% לעומת שיעורי תמותה של 3.3% בקרב אלו שלא פנו לרופא המשפחה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 2,566 חולים בגילאי […]

  • ניהול שיחה על השגת משקל תקין בין הצוות הרפואי למטופלים עם סוכרת מסוג 2: זרזים וחסמים (הודעת אלי לילי)

    ניהול שיחה על השגת משקל תקין בין הצוות הרפואי למטופלים עם סוכרת מסוג 2: זרזים וחסמים (הודעת אלי לילי)

    מטופלים רבים עם סוכרת מסוג 2 חשופים לאפליה על-רקע המשקל, לאפליה זו השלכות שליליות על המטופלים וביניהן מדד BMI ו-HbA1c גבוהים יותר. יתרה מזאת, הסטיגמה סביב משקל הגוף במטופלים עם סוכרת מסוג 2 מלווה בסיכוי נמוך יותר של הגעת המטופלים לביקורים רפואיים ולמעורבות בתקשורת מול הצוות הרפואי בנושא ניהול המחלה. חשוב להקפיד על ניסוח הולם […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: הטיפול במגפת ההשמנה; תיקון אורח חיים או שימוש בתרופות

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: הטיפול במגפת ההשמנה; תיקון אורח חיים או שימוש בתרופות

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום אנחנו מתמודדים עם שאלה שמעסיקה רבים מאיתנו – האם ניתן לרפא מחלות באמצעות שינוי באורח החיים בלבד, או שהתרופות הן המפתח האמיתי לריפוי?  נבחן את היתרונות והחסרונות של כל גישה, נבדוק מתי חשוב להשתמש בטיפול תרופתי ומתי שינויים בתזונה, פעילות גופנית ואורח חיים יכולים לספק מענה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה