Obesity

השפעת מחלת כליה על תחלואה קרדיו-וסקולארית אינה מוערכת דיה (מתוך ה- Lancet)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

במהדורת אפריל של הירחון Lancet, המוקדשת לנושא הכליה, קוראים נפרולוגים להכרה משמעותית יותר בתפקידה של מחלת כליות כרונית בתחלואה והתמותה הקרדיו-וסקולארית, ומדגישים את חשיבות הטיפול הנכון ביתר לחץ דם, סוכרת ודיסליפידמיה בחולים עם תפקוד כלייתי לקוי.

לטענת המומחים במאמר הראשון, חוסר המודעות מביא לכך שלא רק תחלואה כלייתית אינה נמנעת אלא גם תחלואה קרדיו-וסקולארית.  לדבריהם, חשובה מאוד היכולת לזהות מחלה כלייתית, וזאת לאור אופייה הא-תסמיני.  האופן הפשוט ביותר הינו ביצוע בדיקות שתן לפרוטאינוריה, וסקירה של רמות הקריאטינין בדם. 

המומחים מאמינים כי קרדיולוגים מתחילים לזהות את חשיבות התפקוד הכלייתי בכל הנוגע לתחלואה קרדיו-וסקולארית, בייחוד לנוכח מחקר HOPE (Heart Outcomes Prevention Evaluation).  יחד עם זאת, הם מדגישים, על קרדיולוגים ועל רופאי משפחה להבין כי פעמים רבות חשוב יותר לבצע בדיקת שתן מאשר להעריך לחץ דם, כאשר תוצאות בדיקת שתן עשויות לנבא את ערכי לחץ הדם, ויתרה מזאת, לספק תמונה לגבי פרוגנוזת החולה ולגבי הבדיקות הנוספות הנחוצות לו.  זיהוי במועד של מחלת כליה יחד עם טיפול הולם בה יובילו להורדת הסיכון לתחלואה קרדיו-וסקולארית, כאשר מדד חשוב ביותר הינו הורדת לחץ דם בעזרת תרופות המסייעות למניעת או הפחתת פרוטיאנוריה.

המומחים מוסיפים כי טיפול להורדת לחץ דם באמצעות ACEi (angiotensin-converting enzyme inhibitors), ובאמצעות ARBs (angiotensin-receptor blockers) מגן על הכליה בנוסף, וכך מסייע במניעת תחלואה קרדיו-וסקולארית.  עובדה זו נכונה בין אם מדובר בנפרופאתיה סוכרתית או על רקע אחר, כאשר בחולי סוכרת יש להתחיל עם טיפול זה מוקדם ככל שניתן.

במאמר נוסף באותה המהדורה, מסיקים המומחים, עפ”י מעבר על הספרות העדכנית בנושא מחלת כליה כרונית, כי טיפול ביתר לחץ דם מהווה בסיס הכרחי למניעת התקדמות מחלת הכליה ולהורדת התחלואה הקרדיו-וסקולארית.  לדבריהם, ערכי המטרה של לחצי הדם במחלת כליה כרונית הינם 125-135/75-85 מ”מ כספית, וטיפול נאות בחולים הסובלים מפרוטאינוריה הוא אכן באמצעות ACEi או ARBs.  הם מדגישים כי יש להימנע מתרופות אלו בנשים הרות.

בשני המאמרים מסכימים המומחים כי במידה ולא הושגה ההשפעה המירבית על פרוטאינוריה באמצעות שימוש ב- ACEi, ניתן להוסיף טיפול ב- ARBs, שכן שילוב זה הינו בעל תועלת רבה יותר בהגנה על הכליה מאשר שימוש בכל אחת מהתרופות בנפרד.

יחד עם זאת הם מציינים את תוצאות המחקר ONTARGET (ONgoing Telmisartan Alone and in combination with Ramipril Global Endpoint Trial), אשר הטילו ספק בשילוב של שתי התרופות, כששילוב זה, עפ”י המחקר, נקשר בסיכון מוגבר לדיאליזה, הכפלת ריכוז הקריאטינין בדם ומוות.  הם מקפידים לסייג את תוצאות ה- ONTARGET, באומרם כי מחקר זה לא היה כלייתי, 80% ממשתתפיו לא הראו כל עדות למחלת כליות, ומטרתו לא הייתה להדגים את יעילות שילוב שתי התרופות.  במאמר תגובה בהקשר ל- ONTARGET, אשר כתבו חלק מהמומחים, הם מציינים כי הצורך המוגבר בדיאליזה היה דווקא תוצאה של אי ספיקה לבבית ולא כלייתית.

בדיון לגבי טיפול נוסף להורדת לחץ דם, קיימת עדות לכך שספירונולקטון (spironolactone ) עשוי לסייע במניעת פרוטיאנוריה, אולם לא ברור עדיין האם מעכב הרנין החדש, אליסקירן (aliskiren), הינו בעל ערך מוסף.  כמו כן, חלק לא מבוטל מחולי מחלת כליות כרונית יזדקקו למספר תרופות על מנת לאזן את ערכי לחצי הדם שלהם, כאשר כל תרופה יכולה להנתן בנוסף ל- ACEi או ARBs, תוך התחשבות בתחלואות הנלוות של המטופל.

המומחים מסבירים כי מעט מחקרים קליניים בוצעו באופן ספציפי באוכלוסיות עם מחלת כליות כרונית.  קיים צורך להעריך איזה טיפול קרדיו-וסקולארי מתאים ויעיל ביותר בחולי מחלות כליה, ואלו שילובים תרופתיים הם הבטוחים ביותר.  עד להשגת די מידע ממחקרים ספציפיים, יש להסתמך על מחקרים שבוצעו באוכלוסיה הכללית, אשר כללו גם קבוצות של חולי מחלת כליה כרונית. 

לדוגמא, מניתוחי קבוצות של חולי מחלת כליות כרונית עולה כי סטטינים מורידים משמעותית תמותה כללית ותחלואה קרדיו-וסקולארית בנבדקים עם GFR (glomerular filtration rate ) מופחת, והמלצה הנוכחית הינה הגעה לאותם ערכי מטרה של LDL-cholesterol כמו באוכלוסיה הכללית.  יחד עם זאת, התועלת הכלייתית של סטטינים אינה ברורה, ועל אף שהם מהווים את טיפול הבחירה בדיסליפידמיה, תרופות דוגמת ניאצין (niacin) ואזטימיב (ezetimibe), עשויות לבוא בחשבון, ואינן דורשות שינויי מינון בחולי מחלת כליות כרונית. 

דוגמא נוספת הינה אספירין.  השימוש בתרופה זו בחולים כלייתיים הינו בעייתי, לאור הסיכון המוגבר לדמם בחולים עם מחלת כליות מתקדמת.  אולם בשלבים מוקדמים של המחלה, התרופה יכולה להנתן, בייחוד בחולי סוכרת, בה יתרונות התרופה עולים על סיכוניה.

המומחים מדגישים את האיזון הקפדני של ערכי הסוכר בחולי סוכרת, תוך תשומת לב לכך שבחולים עם GFR נמוך הסיכון להיפוגליקמיה עלול לעלות.

כמו כן יש לזכור את הצורך בשינוי אורח החיים בחולים כלייתים, אשר כולל הפסקת עישון, הגבלת נתרן בכלכלה, ירידה במשקל ופעילות גופנית.

לדברי המומחים, קיימות גישות יעילות לעצור את ירידת התפקוד הכלייתי בחולים אלו, אולם גישות אלו אינן מיושמות פעמים רבות לאור אופיו המורכב של ניהול נכון של חולי מחלת כליה כרונית.  הם מוסיפים כי מקרים רבים של מחלות כליות בשלביהם הראשונים יכולים להיות מנוהלים ע”י מרפאות מתאימות במסגרת הקהילה, ללא הפנייה לנפרולוג בבית החולים. 

מצבים אשר דורשים התערבות מומחה הינם GFR קטן מ- 30 מ”ל/שניה ל- 1.73 מ2, הדרדרות מהירה של תפקוד כלייתי במהלך השנה האחרונה, פרוטאינוריה, או יתר לחץ דם או סוכרת בלתי נשלטים.  כמו כן התערבות מומחה נדרשת לעתים לטובת טיפול באנמיה על רקע אי ספיקת כליות וכן בסיבוכים מטבוליים של אי ספיקת כליות.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Foot and Ankle Surgery עולים מספר גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך 30 ימים לאחר אבחנה של כף רגל סוכרתית, כולל בית החולים בו אושפז החולה לראשונה, זיהום אתר ניתוחי, אלח-דם והיפרדות הגדם. כף רגל סוכרתית הינה סיבוך אפשרי של סוכרת, עם שיעורי הימצאות כיב של 6.3%. אשפוזים חוזרים לבית החולים […]

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בחולים עם קרצינומה של תאי קשקש של הראש והצוואר, השלמת בדיקת FDG-PET/CT להערכת התגובה לטיפול כימו-קרינתי מעלה משמעותית את הדיוק בזיהוי חולים בהם תתכן תועלת לניתוח הצלה לדיסקציה צווארית, עם הפחתת מספר החולים המופנים לניתוח מיותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiotherapy and Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת FDG-PET/CT משמשת יותר […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Linvoseltamab במינון 200 מ”ג הוביל לתגובה עמוקה וממושכת, עם חציון משך תגובה של 29.4 חודשים בחולים עם מיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת, עם פרופיל בטיחות סביר. החוקרים מסבירים כי מדובר במחקר בשלב I/II הראשון בבני אדם להערכת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה