Obesity

הנחיות DSS חדשות לשימוש בניתוחים בריאטרים כטיפול בסוכרת סוג 2 (מתוך Annals of Surgery)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

ב-19 בנובמבר 2009 פורסמו ב- Annals of Surgery הנחיות חדשות של ה- Diabetes Surgery Summit (DSS), לשימוש בניתוחים בריאטרים כטיפול בסוכרת סוג 2.

לדברי חוקרי ה-DSS, בעבודות קודמות נמצא שניתוחים בריאטרים עשויים להוביל לשיפור מהיר במצב הסוכרת. השכיחות של ניתוחים בריאטרים עולה ברחבי העולם, הן לטיפול בחולים עם השמנת יתר וסוכרת, והן לטיפול בסוכרת לבדה. עם זאת, לא קיימים נתונים רבים בספרות על תפקידם של ניתוחים בריאטרים לטיפול בסוכרת, אין הנחיות ברורות בתחום, ולא נערכו די מחקרים קליניים להערכת הסיכונים והיתרונות של “ניתוחי סוכרת” אלו.

צוות ה-DSS שניסח את ההנחיות כלל 50 מומחים מרחבי העולם, ובספטמבר 2008 הוצגו ההנחיות ב-1st World Congress on Interventional Therapies for T2DM לדיון נוסף. על פי ההנחיות החדשות, גישות ניתוחיות לטיפול בסוכרת סוג 2 עשויות להתאים לחולים נבחרים, כולל חולים עם סוכרת לא מאוזנת ומדד מסת גוף (BMI) גבוה מ-35 ק”ג/מ2. בין הניתוחים האפשריים ניתן לציין מעקף קיבה (Roux-en-Y gastric bypass, RYBG), הנחת טבעת קיבה מתכווננת בגישה לפרוסקופית, או הטיה ביליאופנקראטית. אנשי ה-DSS ממליצים לערוך מחקרים קליניים נוספים, על מנת להעריך את תפקידם המדויק של ניתוחים אלו בחולים עם השמנה וסוכרת פחות חמורות, וכן לבחון מהו המנגנון העומד בבסיס השיפור בסוכרת בעקבות הניתוח.

להלן המלצות ה-DSS, על סמך דרגת העדות המדעית שלהן:

1.      במועמדים מתאימים לניתוח, בעלי מדד מסת גוף של 35 ק”ג/מ2 ומעלה וסוכרת סוג 2 לא מאוזנת למרות שינוי אורח חיים וטיפול תרופתי, ניתן לשקול ביצוע ניתוח של דרכי העיכול דוגמת מעקף קיבה (RYBG), הנחת טבעת מתכווננת בגישה לפרוסקופית, או הטיה ביליאופנקראטית, לטיפול במחלת הסוכרת (דרגת עדות מדעית A).

2.      במועמדים מתאימים לניתוח עם השמנת יתר קלה יותר (מדד מסת גוף 30-35 ק”ג/מ2) וסוכרת סוג 2 לא מאוזנת, ניתן לשקול ביצוע של ניתוח בריאטרי כקו טיפולי נוסף (דרגת עדות מדעית B). ניתוח מעקף קיבה (RYBG) עשוי להיות אפשרות ניתוחית מתאימה בחולים אלו (דרגת עדות מדעית C).

3.      במחקרים קליניים מוקדמים נמצאו תוצאות מבטיחות לגישות ניתוחיות חדשות (כגון duodenal-jejunal bypass, ileal interposition, sleeve gastrectomy ו-endoluminal sleeves). עם זאת, בשלב זה מומלץ על שימוש בגישות ניתוחיות אלו רק לאחר אישור המרכז הרפואי ובמסגרת מחקרית (דרגת עדות מדעית A).

4.      יש לנסח סטנדרטים ברורים על מנת להעריך את התוצאות הקליניות והפיזיולוגיות של ניתוחים בריאטרים לטיפול בסוכרת סוג 2 (דרגת עדות מדעית A).

5.      ה-DSS ממליץ לערוך מחקרים אקראיים מבוקרים נוספים, על מנת להעריך את היעילות והשימושיות של ניתוחים בריאטרים לטיפול בסוכרת סוג 2 (דרגת עדות מדעית A).

6.      יש לחקור את היעילות והבטיחות של ניתוחים בריאטרים לטיפול בסוכרת סוג 2 במטופלים עם מדד מסת גוף נמוך מ-35 ק”ג/מ2 (דרגת עדות מדעית A), ולזהות מדדים נוספים פרט למדד מסת הגוף, אשר עשויים לסייע בבחירת המועמדים המתאימים לניתוח (דרגת עדות מדעית A).

7.      מומלץ ליצור מאגר נתונים תקני, על מנת להעריך את השימוש האופטימאלי בניתוחים בריאטרים לטיפול בסוכרת סוג 2 בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-35 ק”ג/מ2 (דרגת עדות מדעית A).

8.      מחקרים בחיות עשויים לסייע להבין מהו מנגנון הפעולה המוביל לשיפור מחלת הסוכרת לאחר ניתוח בריאטרי (דרגת עדות מדעית A).

9.      מחקר בתחום הניתוחים הבריאטרים עשוי לספק הזדמנות חדשה להבנת התרומה של מערכת העיכול למטבוליזם הסוכר והמנגנונים הפתופיזיולוגיים של סוכרת סוג 2 (דרגת עדות מדעית A).

10.  על סמך הראיות הקיימות, ניתן לקבוע כי הירידה במשקל לאחר ניתוח להנחת טבעת קיבה מתכווננת בגישה לפרוסקופית, היא שאחראית לאיזון הסוכרת (דרגת עדות מדעית A). עם זאת, ייתכן שמנגנונים נוספים פרט לצריכה נמוכה יותר של מזון, אחראיים לאיזון הסוכרת לאחר ניתוחי מעקף קיבה, הטיה ביליאופנקראטית, ו- duodenal-jejunal bypass (דרגת עדות מדעית A). כמו כן, שינויים אנטומיים באזורים שונים של מערכת העיכול עשויים לעורר מנגנונים פיזיולוגיים שונים, המשפרים את מחלת הסוכרת (דרגת עדות מדעית B).

11.  מומלץ לעודד שיתוף פעולה בין האנדוקרינולוגים, המנתחים וחוקרים מתחום מדעי הבסיס, על מנת להעמיק את הבנת מנגנוני מערכת העיכול והבקרה המטבולית, ולשפר את הטיפול בסוכרת סוג 2 (דרגת עדות מדעית A).

12.  מומלץ להקים כוח משימה רב-מערכתי, הכולל אנדוקרינולוגים, מנתחים, וחוקרים מתחום מדעי הבסיס ומהתחום הקליני, אנשי אתיקה ומומחים נוספים, על מנת לפקח על המחקר וההתפתחות של ניתוחי סוכרת (דרגת עדות מדעית A).

אנשי ה-DSS מסכמים כי חולים עם מדד מסת גוף גבוה מ-35 ק”ג/מ2 וסוכרת סוג 2 לא מאוזנת, הם מועמדים אפשריים לניתוח בריאטרי. לדבריהם, ההמלצות עולות בקנה אחד עם הנחיות ה- National Institutes of Health וההנחיות החדשות של האיגוד האמריקאי לסוכרת, ומדגישות את התפקיד של ניתוחים בריאטרים במטופלים עם השמנת יתר.

Ann Surg. 2009.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Foot and Ankle Surgery עולים מספר גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך 30 ימים לאחר אבחנה של כף רגל סוכרתית, כולל בית החולים בו אושפז החולה לראשונה, זיהום אתר ניתוחי, אלח-דם והיפרדות הגדם. כף רגל סוכרתית הינה סיבוך אפשרי של סוכרת, עם שיעורי הימצאות כיב של 6.3%. אשפוזים חוזרים לבית החולים […]

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Linvoseltamab במינון 200 מ”ג הוביל לתגובה עמוקה וממושכת, עם חציון משך תגובה של 29.4 חודשים בחולים עם מיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת, עם פרופיל בטיחות סביר. החוקרים מסבירים כי מדובר במחקר בשלב I/II הראשון בבני אדם להערכת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה