Obesity

ירידה במשקל כתוצאה מהגבלה קלורית מורידה BMD במבוגרים בגיל העמידה (מתוך Arch Intern Med)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת דצמבר של Archives of Internal Medicine, עולה כי שנה אחת של הגבלה קלורית או של פעילות גופנית מביאה לירידה דומה במשקל, אך רק ירידה משקל כתוצאה מהגבלה קלורית יוצרת ירידה משמעותית ב-BMD (bone-mineral density) במבוגרים בוגרים יותר.

ירידה עצם מלווה לעיתים קרובות ירידה במשקל בשל CR (הגבלה קלורית), אך לא ברור האם איבוד עצם מלווה ירידה דומה במשקל הנגרמת עקב פעילות גופנית (EX). מטרת המחקר הנוכחי הייתה לערוך 12 חודשים של מחקר רנדומאלי הבודק את ההשערה, שירידה במשקל כתוצאה מ-EX מביאה לפחות איבוד עצם בהשוואה לירידה במשקל כתוצאה מ-CR במקומות חשובים קלינית של שבר אוסטאופורוטי (ירך ועמוד שדרה) בגברים ונשים לא שמנים בגיל העמידה. המידע נלקח כחלק ממחקר של ישימות של הגבלה קלורית במתנדבים בריאים (Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy).

במחקר 48 מבוגרים עם BMI של 27 ± 2 kg/m2 חולקו רנדומאלית לקבוצת הגבלת קלוריות (19 נבדקים), לקבוצת פעילות גופנית קבועה (19 נבדקים) או לקבוצת ביקורת של סגנון חיים בריא (10 נבדקים) למשך שנה. במחקר השתתפו 30 נשים ו-18 גברים, הגיל הממוצע היה 57+/-3 שנה. המשתנה העיקרי היה שינוי ב-BMD בירך ובעמוד השדרה, כאשר המשתנים המשניים היו סמנים של עצם והורמונים.

לקבוצות ההגבלה הקלוריות והפעילות הגופנית היו ירידות דומות במשקל הגוף (10.7% ± 6.3%[-8.2 ± 4.8 kg] vs 8.4% ± 6.3% [-6.7 ± 5.6 kg]; P = .21), בעוד שהמשקל לא השתנה בקבוצת הביקורת (-1.2% ± 2.5% [-0.9 ± 2.0 kg]). בהשוואה לקבוצת הביקורת, לקבוצת ההגבלה הקלורית היה BMD ירוד בירך (-2.2% ± 3.1% vs 1.2% ± 2.1%; P = .02) ובאינטר טרוכנטר (-2.1% ± 3.4% vs 1.7 ± 2.8%; P = .03). לקבוצת ההגבלה הקלורית הייתה בנוסף ירידה ב-BMD בעמוד השדרה (-2.2% ± 3.3%; P = .009).

למרות שלקבוצת הפעילות הגופנית הייתה ירידה במשקל, לא הייתה להם ירידה ב-BMD באף אתר. שינויים במשקל הגוף היו בקורולציה עם שינויים ב-BMD בקבוצת ההגבלה הקלורית (R = .61; P =.007) ,אך לא בקבוצת הפעילות הגופנית. יש לציין, כי בשתי הקבוצות הייתה עליה בטורנאובר של העצם.

ירידה במשקל כתוצאה מ-CR, אך לא ירידה במשקל כתוצאה מ-EX, קשורה עם ירידות ב-BMD במקומות חשובים קלינית של שבר. מידע זה מציע כי EX צריך להיות מרכיב חשוב בתוכנית של ירידה במשקל כדי לפצות על התופעות הבלתי רצויות של CR על העצם.

מגבלות המחקר כוללות שימוש בטיפול הורמונאלי בשליש מהנבדקות במחקר, שימוש ב-dual-energy x-ray absorptiometry, מידע רק בנוגע לכמות איבוד העצם אך לא בנוגע לאיכות העצם, כוח לא מספיק בכדי לבדוק הבדלים מיניים בתגובות ה-BMD והעובדה, שכמעט כל הנבדקים היו עם משקל עודף, דבר המקשה על הכללת התוצאות על האוכלוסייה הכללית.

החוקרים מסכמים ואומרים כי בגלל שהכמות של EX, שצריך על מנת להשיג איבוד משקל משמעותי קלינית היא גדולה, גישה יותר פרקטית לירידה במשקל היא שילוב של CR ו-EX. תוצאות המחקר מציעות, ש-EX קבוע צריך להיות חלק מתוכנית לירידה במשקל על מנת לקזז את התופעות הבלתי רצויות של CR על העצם.

Arch Intern Med. 2006;166:2502-2510

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה