Obesity

יוגורט עשוי לסייע בהורדה במשקל (Int J Obes)

דיאטה איזוקלורית המשלבת יוגורט מסייעת בהורדה במשקל, על פי תוצאות מחקר של 12 שבועות שפורסם בגיליון אפריל של International Journal of Obesity. החוקרים שיערו כי העלייה בסידן ודיכוי קלציטריול הופכים דיאטה זו ליעילה יותר.

בעבר הודגמה השפעה אנטי-השמנתית של דיאטת סידן; אופן הפעולה הוא בעיקרו דיכוי סידן של רמות קלציטריול, הגורם לירידה בסידן אדיפוציטי תוך תאי ועלייה תואמת בשימוש בשומנים וירידה בליפוגנזה. סידן מהחלב יעיל בהרבה לעומת מקורות סידן אחרים. 

במחקר זה השתתפו 34 נבדקים עם השמנת יתר שקיבלו דיאטה של 500 kcal/day וחולקו באקראי לביקורת (400-500 מ”ג סידן ליום; n = 16) או יוגורט (1,100 מ”ג סידן ליום, n = 18) למשך 12 שבועות. מקרונוטריאנטים וסיבים היו על פי הממוצע בארה”ב. החוקרים מדדו משקל, שומן גוף ותרומת שומן (ע”י קרני X), לחץ דם ושומנים בדם לפני הניסוי ובסיומו.

בנבדקים בקבוצת היוגורט, אובדן השומן היה גבוה יותר משמעותית (4.437 ± 0.47 לעומת 2.757 ± 0.73 ק”ג בקבוצת הביקורת; P < .005), ואובדן רקמה רזה הופחת ב-31%. אובדן שומן טרנקל עלה ב-81% לנבדקים בקבוצת היוגורט בהשוואה לאלו בקבוצת הביקורת (P < .001), כפי שניתן לראות בהיקף המתניים (3.997 ± 0.48 ס”מ לעומת 0.587 ± 1.04 ס”מ; P < .001). בהשוואה לקבוצת הביקורת, יחס אובדן משקל מהגוף היה גבוה יותר בקבוצת היוגורט (P < .005).

תחליף קלורי של יוגורט מוסיף משמעותית אובדן משקל ומפחית השמנה מרכזית במהלך הגבלה קלורית. נתונים אלו נוספים למאגר מידע גדול התומך בתפקיד סידן ומוצרי חלב בשליטה על שומן עודף.

מחקרים קליניים אחרים הראו כי למוצרי חלב יש השפעה רבה יותר על שומנים לעומת כמויות זהות של סידן ממקורות אחרים.

למרות שהמכניזם של ההשפעה הנוספת אינו ברור, יתכן והוא קשור בחלקו למרכיבי חלב ביואקטיבים נוספים, כמו מעכבי ACE, אשר עשוי לפעול על מערכת רנין-אנגיוטנסין באדיפוציט, כמו ריכוזים גבוהים של חומצות אמינו מסועפות במוצרי חלב. מחקרים אחרונים הראו תפקיד אפשרי לייצור אוטוקריני של קורטיזול ע”י רקמת השומן ביצירת השמנת טרנקל, והביאו לבדיקת העלייה בקלציטריול, אשר מתרחשת בתגובה לדיאטה דלת סידן, ועשויה להיות רגולטורית ביצירת קורטיזול באדיפוציטים.

במאמר מערכת מציינים כי תוצאות אלו הינן מרשימות. בזמנים בהם השמנת יתר הגיעה לרמות מדאיגות בארה”ב, חשוב לזהות שינויים תזונתיים המסייעים במניעת עלייה במשקל. לכן, התפיסה של ההשפעה המועילה של סידן ומוצרי חלב דלי שומן על משקל הגוף חשובה. לא רק מבחינת משקל הגוף אלא גם מבחינת צריכת מוצרים עם איכות חלבון גבוהה וסידן באוכלוסיה בוגרת עם צריכת סידן נמוכה מההמלצות.

לרבים בקהילה המדעית, עם זאת, קשה לקבל את יעילות דיאטת הסידן וחלבונים ממוצרי חלב ללא הבנה מספקת של המכניזם האחראי לאובדן שומן.

Int J Obes. 2005;29:388-390, 391-397

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה