Ob/Gyn Other

מורכבות האכילה בעידן השפע – התייחסות למרכיב הפיזיולוגי/מאת ד”ר דלית וייסמן, עורכת מדור תזונה

המוח האנושי מעוצב באופן ניכר מתוך הצורך לוודא אספקת מזון שוטפת. מסלולי התגמול  הקשורים עם החומר האפור (grey matter) במוחנו, “מכוונים” אותנו לעבר מתיקות שמסומנת על ידי פרי בשל או השומניות של בשר עתיר אנרגיה. אבל המערכת הזו שמכוונת למצות את מירב האנרגיה (הקלוריות) בסביבה של מחסור, איננה משרתת אותנו בסביבה של שפע קולינרי. בעיית המזון  הישנה כיצד להשיג מספיק הוחלפה במספר בעיות חדשות אשר איננו ערוכים להתמודד עמן. אחת מהן היא שאנו אוכלים יתר על המידה ללא התאמה לצרכינו הפיזיולוגיים. אכילה היא לכאורה פעולה פשוטה. אני רעב אז אני אוכל. אבל המציאות התזונתית הנוכחית בעולם המערבי, הכוללת שפע וזמינות בלתי מעורערת למזון, תורמת לאכילת יתר, להפחתה בהנאה מצריכת המזון ולירידה באיכות החיים.

הרגלי האכילה שלנו מושרשים בפיזיולוגיה, אבל הם גם מעוצבים בתרבות בה אנו גדלים. לדוגמא: תולעים יבשות הם חטיף ומקור חלבון משמעותי בחלק ממדינות אסיה וברוב מדינות המערב יגרמו לאברסיה וגועל . הסביבה  והתרבות במקום מגורינו ובמיוחד תרבות האכילה אליה אנו חשופים בילדותנו, מעצבים את “שפת האם” התזונתית שלנו ובמילים אחרות את תבנית האכילה המוחית. החשיפה הכרונית למזון מעודדת לתדירות אכילה, שאיננה מבוססת על צורך פיזיולוגי ו/או ביולוגי במזון ותורמת להשרשה של אכילה במצבים מגוונים, שאינם בהלימה עם צרכינו הפיזיולוגיים. לדוגמא: יציאה למפגש עם חברים בבית קפה או מסעדה. מצב כזה יכול לייצג צורך אנושי למפגש חברתי ולקרבה עם אנשים שאני אוהב שאיננו מקביל לצורך שלי לאכול. בפועל אדם עלול למצוא את עצמו אוכל בצוותא עם חבריו גם במצב שהוא איננו רעב. התנהגות אכילה כזו החוזרת על עצמה שוב ושוב, תורמת רבות לטשטוש הקשר בין איתותי הגוף לרעב  (תחושות פיזיות) ותגובת אכילה ומחזקת את הקשר המנטלי בין אכילה בכל מצב של הזדמנות לצריכת מזון. באופן הזה משתרשות התניות של אכילה עם מצבים חברתיים, מחשבתיים ורגשיים שונים. ככל שאנו מבססיים את צריכת המזון שלנו על טריגרים חברתיים מחשבתיים ורגשיים במקום על האיתות הפיזיולוגי של גופינו אנו נמצא את עצמינו אוכלים יתר על המידה ונהנים פחות מהאוכל.  

שינוי שפה זו איננו פשוט ודורש מאמץ והסתגלות מנטלית חדשה. השגת הדיוק באכילה והתאמתה לצרכינו הפיזיולוגיים תגדיל את הנאתנו ממזון, תאפשר איזון במשקל גופנו ותתרום רבות לאיכות החיים. באמצעות הבנה מתוחכמת יותר את התאבון שלנו ומהות בחירות המזון שלנו, אנחנו מסוגלים ללמוד שפת אכילה חדשה. כזו שמותאמת יותר לתרבות השפע בה אנו חיים. אל לנו לסמוך על “מדד המזון” שלנו הוא איננו אמין בסביבת השפע בה אנו חיים ופועלים. גישת הדיאטה איננה מקדמת אותנו בשינוי התנהגות האכילה מכיון שהיא מייצגת הערכה פחותה מדי לצעד הרדיקלי הנדרש מאיתנו בשינוי תבניות האכילה האינדיבידואליות. המזונות אליהם אנו משתוקקים שומנים, סוכרים ומלח נחוצים לגופינו. משום כך עלינו לא להרגיש אשמים  ולא לגנות אחרים בצריכתם. עלינו ללמוד לאכול מזונות אלה במתינות למרות שההיסטוריה האבולציונית שלנו איננה מקלה עלינו למידה זו.   עלינו לבסס תרבות אכילה נינוחה שמעודדת הנאה והתענגות ממזון גם ברמה התחושתית.

פיתוח מערכת יחסים ושפה חדשה של אכילה צריכה להתבסס על הגברת הרגישות לתחושות רעב, שובע ומלאות. עלינו ללמוד לזהות איתותים פיזיולוגיים של רעב בגופינו, לזהות את מורכבות תחושת השובע  ולזהות מתי להפסיק בצריכת המזון. זה אולי נשמע פשוט אך למעשה הרבה יותר מורכב. והכי חשוב אפשרי!

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים עם דלקת לבלב חדה צפויים לפתח אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר 12 חודשים, כאשר הגורמים העיקריים המנבאים סיבוך זה כוללים דלקת לבלב אידיופטית, מחלה בדרגת חומרה בינונית-חמורה או חמורה והיסטוריה קודמת של סוכרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת eClinicalMedicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אי-ספיקת לבלב אקסוקריני נקשרה באופן מסורתי עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    בנשים עם צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד נרשמה עליה של 56% בסיכון לאבחנה של לופוס, בהשוואה לנשים עם הצריכה הנמוכה ביותר של מוצרי מזון אלו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. מבין כלל מוצרי המזון, משקאות ממותקי סוכר או עם ממתיקים מלאכותיים נקשרו בקשר הבולט ביותר עם לופוס. להערכת הקשר […]

  • איכות חיים בריאותית ירודה משמעותית בנשים לאחר-מנופאוזה עם HPV (מתוך Menopause)

    איכות חיים בריאותית ירודה משמעותית בנשים לאחר-מנופאוזה עם HPV (מתוך Menopause)

    בנשים סביב תקופת המנופאוזה ולאחר-מנופאוזה עם זיהום ב-HPV תועדה איכות חיים בריאותית נמוכה יותר בהשוואה לנשים לפני-מנופאוזה, כאשר ההבדלים הבולטים ביותר היו בתחומי מיניות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Menopause. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שמספר מחקרים זיהו גורמים בעלי השפעה שלילית על איכות החיים בנשים לאחר-מנופאוזה, אין מחקרים קודמים להערכת […]

  • האם פעילות גופנית או יוגה עשויות להפחית את הסיכון לאי-נקיטת שתן בנשים? (Ann Intern Med)

    האם פעילות גופנית או יוגה עשויות להפחית את הסיכון לאי-נקיטת שתן בנשים? (Ann Intern Med)

    הן תרגילי יוגה לרצפת האגן והן אימונים גופניים כלליים הפחיתו את היארעות אי-נקיטת שתן בנשים בגיל העמידה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine. מהנתונים עולה כי יוגה לא הדגימה תוצאות טובות יותר מאימון גופני מאחר ושתי גישות הטיפול הובילו לירידה משמעותית דומה באירועי אי-נקיטת שתן בכל יום. ברקע למחקר […]

  • צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    בילדים עם נטייה גנטית לסוכרת מסוג 1, צריכה רבה יותר של פירות, שיבולת שיעול או שיפון עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 ואוטואימוניות של איי לבלב עד גיל 6 שנים, בעוד שצריכת פירות יער עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study […]

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • ההשפעה של גלולות למניעת הריון על פרופיל השומנים בנערות (J Adolescent Health)

    ההשפעה של גלולות למניעת הריון על פרופיל השומנים בנערות (J Adolescent Health)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Adolescent Health עולה קשר בלתי-תלוי בין שימוש בגלולות למניעת הירון ובין פרופיל השומנים וכן בשינויים בפרופיל השומנים עם הזמן בנערות בריאות. שינויים אלו חשובים במיוחד בנערות עם גורמי סיכון להפרעות בפרופיל השומנים או גורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גלולות למניעת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה