מתן Oxytocin להשראת לידה אינה פוגעת ביעילות הטיפול בשלב 3 של הלידה (Am J Obstet Gynecol)

מחקר חדש מאשר כי ניתן לטפל בבטחה וביעילות ב-Oxytocin בשלב השלישי של הלידה, גם בנשים שקיבלו את הטיפול בשלב הראשון והשני של הלידה.

לדברי החוקרים, טיפול חוזר ב-Oxytocin לפני לידת השליה אינו מעלה את הסיכון לדמם לאחר-לידה. לפי ה-WHO וקבוצות מומחים עולמיות תומכים בטיפול פעיל בשלב השלישי של הלידה במטרה למנוע דימום לאחר-לידה. אך בשנות התשעים של המאה הקודמת, מנתוני המחקר עלה הרושם כי טיפול מוקדם בתאי שריר רחם ב-Oxytocin למשך מספר שעות הוביל לדה-סנסיטיזציה של התאים לגירוי Oxytocin, ככל הנראה עקב קישור לקולטן ל- Oxytocin.

במטרה להמשיך ולבחון את הסוגיה, החוקרים ערכו ניתוח משני שכלל 11,323 לידות וגינאליות מ-19 בתי חולים בארגנטינה ואורוגוואי.

6,991 נשים (62%) טופלו ב- Oxytocin להשראת או הגברת או זירוז לידה. 40% מהנשים טופלו ב-Oxytocin בשלב השלישי, וכך גם 30% מהנשים שלא קיבלו את הטיפול קודם לכן.

עם טיפול ב- Oxytocin בשלב השלישי, שיעור אירועי דמם בינוני לאחר-לידה (500-999 מ”ל) עמדו על 6.64% מהנשים שנחשפו לטיפול ו-6.84% בקרב נשים שלא טופלו קודם לכן ב- Oxytocin. שיעורי אירועי דמם חמור (1000 מ”ל ומעלה) עמדו על 1.19% ו-1.29%, בהתאמה.

מנגד, בקרב נשים שלא טופלו ב- Oxytocin בשלב השלישי שיעורי הדמם היו הרבה יותר גבוהים. בקבוצה זו, ב-12.82% מהנשים ללא טיפול קודם ב- Oxytocin ו-13.25% מאלו שקיבלו טיפול להשראת לידה תועד דימום בינוני, וב-1.92% ו-2.39%, בהתאמה, תועד דמם חמור.

מניתוח רב-משתנים לאחר תקנון לגיל, לידות קודמות, משקל לידה, גיל היריון וסיבוכים, טיפול פעיל בשלב השלישי של הלידה הביא לירידה של כמעט מחצית בשיעור אירועי דמם בינוני לאחר-לידה (יחס סיכויים של 0.49,  p=0.001).

עם זאת, לא תוארה אינטראקציה משמעותית בין טיפול ב- Oxytocin במהלך השלב הראשון והשני ללידה ובין הטיפול בתרופה בשלב השלישי של הלידה.

מצד שני, גורמים משמעותיים המנבאים דימום לאחר-לידה כללו שליה שלא נפלטה (Retained Placenta), היריון מרובה עוברים, מקרוזומיה, אפיזיוטומיה, קרעים, תפרים ולידה מכשירנית.

החוקרים טוענים כי הנתונים לא כללו מספר ערפלנים, כולל לידה ממושכת,היסטוריה של דימום לאחר-לידה ותזמון מתן Oxytocin במהלך שלבי הלידה המוקדמים.

Am J Obstet Gynecol. Published online December 9, 2010

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

סיכום מקצועי: אסטרטגיות ניהול חבל טבור ביילודים שאינם חיוניים (Non-Vigorous Neonates)

סיכום מקצועי: אסטרטגיות ניהול חבל טבור ביילודים שאינם חיוניים (Non-Vigorous Neonates)

מקור: degruyterbrill
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|07/06/2026

אפילו שחיתוך מושהה של חבל הטבור (Delayed Cord Clamping – DCC) הוא סטנדרט הטיפול המקובל עבור יילודים חיוניים בזכות יתרונותיו הקליניים כגון הגדלת נפח הדם ושיפור רמות ההמוגלובין, יישומו ביילודים שאינם חיוניים שרוי במחלוקת

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן