Nutritional/Metabolic

איכות דיאטה מן הצומח עשויה להשפיע על הסיכון לגאוט (JAMA Netw Open)

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הקפדה על תזונה בריאה מן הצומח עשויה להפחית את הסיכון לגאוט, בפרט בקרב נשים.

דיאטה מן הצומח הפכה פופולארית יותר ויותר בשנים האחרונות, חלקית בשל היתרונות הבריאותיים וההשפעה הסביבתית, אך לא בצורה משמעותית בשל ההשפעה האפשרית של דיאטה על הסיכון לגאוט.

במחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחנו החוקרים את הנתונים אודות משתתפים במחקרי Nurses’ Health Study (שנים 1984-2010) ו-Health Professionals Follow-Up Study (שנים 1986-2012). הסקירה כללה 122,679 משתתפים – 43,703 גברים (גיל ממוצע של 53.8 שנים) ו-78,976 נשים (גיל ממוצע של 50.9 שנים) – ללא גאוט בתחילת הדרך. למעלה מ-2,700 משתתפים אובחנו מאוחר יותר עם גאוט.

המשתתפים במחקר סווגו לחמישונים על-בסיס ההיענות שלהם לדיאטה מן הצומח. לאחר מכן, החוקרים השוו את הסיכון לגאוט בין אלו עם דפוס תזונה מן הצומח הבריא ביותר אל מול אלו עם דפוס התזונה הכי לא בריא.

מהנתונים עולה כי היענות לדפוס תזונה מן הצומח באופן כללי, ללא הבחנה בין דפוס תזונה בריא או לא-בריא, לא נקשר עם הסיכון לגאוט (יחס סיכון של 1.02, רווח בר-סמך 95% של 0.89-1.17). עם זאת, דיאטה מן הצומח שאינה בריאה לוותה בסיכון מוגבר לגאוט (יחס סיכון של 1.17, רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.33), בעיקר בנשים (יחס סיכון של 1.31, רווח בר-סמך 95% של 1.05-1.62). בנוסף, צריכה רבה יותר של דיאטה בריאה מן הצומח לוותה בסיכון מופחת לגאוט (יחס סיכון של 0.79, רווח בר-סמך 95% של 0.69-0.91).

עוד נמצא כי צריכת קבוצות מזון מסוימות, דוגמת דגנים מלאים, קפה ותה, מוצרי חלב, ובאופן לא-צפוי, מתוקים וקינוחים, נקשרו כל אחד בקשר הפוך עם היארעות גאוט. כל מנה יומית של דגנים מלאים לוותה בירידה של 7% בסיכון לגאוט (יחס סיכון של 0.93, רווח בר-סמך 95% של 0.89-0.97), כאשר צריכת קפה ותה לוותה בירידה של 5% בסיכון (יחס סיכון של 0.95, רווח בר-סמך 95% של 0.92-0.97), צריכת מוצרי חלב לוותה בירידה של 14% בסיכון (יחס סיכון של 0.86, רווח בר-סמך 95% של 0.82-0.90) ומנה יומית של מתוקים או קינוחים לוותה בירידה של 9% בסיכון לגאוט (יחס סיכון של 0.91, רווח בר-סמך 95% של 0.87-0.96).

מנגד, צריכת מיצי פירות (יחס סיכון של 1.06, רווח בר-סמך 95% של 1.0-1.13), משקאות ממותקי סוכר (יחס סיכון של 1.16, רווח בר-סמך 95% של 1.07-1.26) ודגים (יחס סיכון של 1.26, רווח בר-סמך 95% של 1.09-1.44) לוו בסיכון מוגבר לגאוט.

החוקרם מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בהמלצות התזונתיות הנוכחיות להגדלת צריכת מוצרי מזון בריאים מן הצומח והפחתת צריכת מוצרי מזון פחות בריאים על-מנת להפחית את הסיכון לגאוט.

JAMA Netw Open, May 2024

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה