Nutritional/Metabolic

החלפת מרגרינה ומיונז לטובת שמן זית עשויה להפחית את הסיכון לתמותה עקב דמנציה (מתוך כנס NUTRITION 2023)

החלפת צריכת מיונז ומרגרינה בשמן זית עשויה להפחית את הסיכון לתמותה עקב דמנציה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-NUTRITION 2023. מהנתונים עולה כי צריכת יותר מחצי כפית שמן זית ביום לוותה בירידה של עשרות אחוזים בסיכון לתמותה עקב דמנציה, כאשר הקשר לא היה תלוי באיכות התזונה.

מחקר קודם הראה כי צריכת שמן זית עשויה להפחית את הסיכון לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית או ירידה קוגניטיבית. עם זאת, לא ידוע אם קיים קשר בין צריכת שמן זית ובין תמותה עקב דמנציה.

המחקר הנוכחי כלל 60,582 נשים ו-31,801 גברים ונועד לבחון את הקשר בין צריכת שמן זית ובין הסיכון לתמותה על-רקע דמנציה, כפי שנקבע על-סמך תעודות התמותה. החוקרים בחנו את הרגלי התזונה כל ארבע שנים באמצעות שאלון תזונתי והעריכו את איכות התזונה על-פי מדד Alternative Healthy Eating Index (מדד בין 0 עד 110).

לאורך 28 שנות המעקב תועדו 4,749 מקרי תמותה עקב דמנציה.

מהנתונים עולה כי צריכת למעלה מחצי כפית שמן זית כל יום לוותה בירידה של 28% בסיכון לדמנציה פטאלית, בהשוואה לצריכת שמן זית לעיתים נדירות או לעולם לא. בנוסף, החלפת 5 גרם מרגרינה ומיונז בכל כיום בכמות דומה של שמן זית לוותה בירידה של 8-12% בסיכון לדמנציה פטאלית. עם זאת, החלפות לטובת חמאה או שמני ירקות אחרים לא הדגימו קשר מובהק סטטיסטית.

ממצאי המחקר תומכים בהנחיות התזונתיות הממליצות על שמני ירקות דוגמת שמן זית ומציעות כי המלצות אלו אינן תקפות רק לבריאות הלב, אלא גם לבריאות המוח. החלפת מרגרינה ומיונז מסחרי לטובת שמן זית מהווה בחירה בטוחה, העשויה להפחית את הסיכון לדמנציה.

החוקרים מציינים עוד כי הקשר שזוהה בין תמותה עקב דמנציה ובין צריכת שמן זית לא היה תלוי באיכות הדיאטה הכוללת, ממצא המעיד על התכונות הייחודיות של שמן זית על בריאות המוח. חלק מנוגדי החמצון בשמן זית עשויים לחצות את מחסום דם-מוח וכך להשפיע ישירות על המוח. עוד ייתכן כי לשמן זית השפעה עקיפה על בריאות המוח בעקבות התועלת של מרכיב זה על בריאות הלב וכלי הדם.

מתוך כנס NUTRITION 2023

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היסטוריה של מיגרנה אינה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון בנשים (Neurology)

    היסטוריה של מיגרנה אינה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון בנשים (Neurology)

    היסטוריה של מיגרנה אינה מלווה בסיכון מוגבר למחלת פרקינסון בנשים, ללא תלות בתדירות כאבי ראש או סוג המיגרנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 39,312 נשים ממקצועות הבריאות בגילאי 45 שנים ומעלה, ללא היסטוריה של מחלת פרקינסון, שלקחו חלק במחקר Women’s Health Study בין 1992 ועד 1995 […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

  • וריאנטים גנטיים בחולי פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעבר (Brain)

    וריאנטים גנטיים בחולי פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעבר (Brain)

    וריאנטים גנטיים הקשורים עם מחלת פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעברו ומתוארים ב-13% מהחולים במחלה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Brain. ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות בדיקות גנטיות וייעוץ לחולים עם מחלת פרקינסון. המדגם כלל משתתפים שלקחו חלק במחקר PD GENEration, מחקר רב-מרכזי, תצפיתי וקליני המציע בדיקות גנטיות וייעוץ גנטי לחולים עם מחלת […]

  • אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה תלוי-גיל ונוירופתיה היקפית בקשישים מקצרת את תוחלת החיים הן באופן ישיר והן באופן עקיף דרך השפעה על שיווי משקל ויציבות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 793 קשישים ממרפאות ראשוניות שלקחו חלק במחקרי OKLAHOMA Studies בשנת 1999. המשתתפים השלימו […]

  • האם חיסון כנגד COVID מעלה את הסיכון להתלקחות טרשת נפוצה? (Neurology)

    האם חיסון כנגד COVID מעלה את הסיכון להתלקחות טרשת נפוצה? (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי חיסון כנגד COVID-19 אינו מלווה בעליה בסיכון להתלקחות טרשת נפוצה. עם זאת, תוארה עליה קטנה בסיכון להתלקחות לאחר קבלת מנת דחף כנגד COVID-19 באלו עם טרשת נפוצה פעילה. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי שהתבסס על נתונים ממאגר French National Health Data System וזיהו 124,545 חולים עם טרשת נפוצה, […]

  • טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הנוגדן החד-שבטי Ofatumumab (קיסימפטה) יעיל יותר מהתכשיר האימונו-מודולטורי  Teriflunomide(אובג’יו) בהשגת הפוגה בחולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, באוכלוסיות מרקע אתני שונה. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של מחקר ASCLEPIOS I ו-ASCLEPIOS II להשוואת היעילות והבטיחות של Teriflunomide לעומת Ofatumumab בחולים עם טרשת נפוצה […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה