טיפול באמצעות טבליה תת לשונית של fentanyl (אבסטרל) מוביל לירידה בעוצמת הכאב המתפרץ ולשיפור איכות החיים בסובלים מכאב כרוני לא סרטני (Clin Drug Investig)

ע”פ מחקר שפורסם לאחרונה ב-Clin Drug Investig.טיפול באמצעות טבליה תת לשונית של fentanyl (בקיצור SLF , שם מסחרי אבסטרל, נאופרם) מוביל לירידה מובהקת בעוצמת כאב מתפרץ בחולים כרוניים (לא כולל סרטן) עם מרכיבים נוירופתיים, דבר המתבטא בשיפור מובהק וניכר באיכות חיי החולים.

החוקרים מציינים ברקע כי למרות השכיחות וההשפעה , כאב מתפרץ בקרב אלה הסובלים מכאב כרוני שאינו על רקע סרטן עם מרכיבים נוירופתיים טרם נלמד היטב ולעיתים קרובות אינו מאובחן ואינו מטופל כהלכה. במחקר זה ביקשו החוקרים להעריך את היעילות של SLF לטיפול בכאב מתפרץ במטופלים סבילים לאופיואידים, הסובלים מכאב שלד-שריר כרוני עם מרכיבים נוירופתיים,  במונחי הקלת עוצמת כאב ובדיקה אם ההקלה ההיפותטית בכאב משפיעה גם על איכות החיים (QOL) .

לשם כך בוצע מחקר פרוספקטיבי, רב מרכזי , פתוח תווית למשך תקופה של 30 יום. היעילות הוערכה באמצעות שימוש בסרגל כאב ויזואלי (VAS) וע”י מדידת הזמן עד להשפעת הטיפול של SLF . ההאירעות של יצירת תלות הוערכה ע”י שאלון תלות LEEDS . השינויים ב-QOL באמצעות שימוש בשאלון המקוצר להערכת איכות חיים (EQ-5D) . תופעות לוואי נאספו במהלך תקופת המעקב.

החוקרים מדווחים כי 105 מטופלים השלימו את המחקר (מתוך 106 שגוייסו) . הירידה הממוצעת בעוצמת הכאב הייתה 3.3- נקודות (בטווח בין 2.9-3.7 , P < 0.0001) . השיפור בעוצמת הכאב מהמצב הבסיסי היה מובהק סטטיסטי (P < 0.0001) בהערכה הראשונה וכן גם כל ההערכות העוקבות. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר כללו בחילה (33.9%) , עצירות (33%) , ישנוניות (19.35%) והקאות (6.45%) .

לא היה הבדל מובהק בתלות באופיואידים. הערכת איכות החיים הראתה שיפור מובהק סטטיסטי בכל 4 המרכיבים הקשורים לחומרה ובכל המרכיבים הקשורים להפרעה. כמו כן נמצא שיפור מובהק בשיעור הקלת הכאב כפי שדווח ע”י המטופלים . שאלון איכות החיים EQ-5D הראה מגמה לשיפור. ציונים עצמיים להערכת מצב בריאות שנמדדו באמצעות EQ VAS עלו באופן מובהק סטטיסטי .

החוקרים מסכמים כי SLF מספק ירידה מובהקת בעוצמת הכאב המתפרץ. התוצאות של הירידה בכאב המתפרץ והשיפור ב-EQ-5D מצביעות על כך שההקלה בכאב קשורה לשיפור בתפקוד ובאיכות החיים.

Clin Drug Investig.2015 Mar;35(3):169-77

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מגוון האפשרויות העומדות לפני המטופלות שלך לטיפול בכאבי מחזור ( Pharmacy Times )

מגוון האפשרויות העומדות לפני המטופלות שלך לטיפול בכאבי מחזור ( Pharmacy Times )

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/09/2024

מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 3, תחום רוקחות: דיסמֵנוֹריאה (Dysmenorrhea) מצב המאופיין בכאבי ווסת חזקים, מביא לעתים קרובות להשלכות רגשיות, פיזיולוגיות ובריאותיות מזיקות. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy מציעה כי טיפול בדיסמנוֹריאה מחייב גישה רב-גונית, החל מהתערבויות תרופתיות ועד התאמות אורח חיים,

מאמר סקירה: הערכה וטיפול של כאב ברכיים (JAMA) – ד”ר אבי פנסקי, עורך מדור אורתופדיה

מאמר סקירה: הערכה וטיפול של כאב ברכיים (JAMA) – ד”ר אבי פנסקי, עורך מדור אורתופדיה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|07/12/2023

כאבים בברכיים מהווים תלונה שכיחה מאד באוכלוסייה. מעריכים כי 23% מהאנשים מעבר לגיל 40 שנה לוקים באוטיאוארטריטיס (OA) של הברך, 25% לוקים בכאב פטלופמוראלי (PFP) וכ 12% בקרע במניסקוס. ד”ר אבי פנסקי, עורך מדור אורתופדיה, סוקר את המאמר ומביא הערות מנסיונו בקליניקה – ובשטח

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן