צריכת תה ויין אדום מלווה בסיכון מופחת לדמנציה (JAMA Netw Open)

במבוגרים שצרכו כמות רבה יותר של מספר מוצרי מזון עתירי-פלבנואידים, דוגמת אוכמניות ותה, תועד סיכון מופחת משמעותית לדמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. בחלק מהמבוגרים, דוגמת אלו עם תסמיני דיכאון או יתר לחץ דם, התועלת הייתה גדולה עוד יותר.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פלבנואידים ומזונות עתיר פלבנואידים נקשרו בעבר עם סיכון מופחת למספר מחלות, כולל סוכרת מסוג 2 ותמותה באלו עם ממאירות מעי גס ורקטום. במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את ההשפעות של צריכה רבה של פלבנואידים על דמנציה, כמו גם את האינטראקציות עם גורמים דוגמת דיכאון, סיכון גנטי גבוה ויתר לחץ דם במדגם שכלל 121,986 משתתפים בגילאי 40-70 שנים ממאגר UK Biobank.

החוקרים קבעו את מדד הפלבנואידים בתזונה, המשקף את ההיענות של המשתתפים לפלבנואידים וכן בחנו תתי-סוגים שונים של פלבנואידים.

לאחר מעקב ממוצע של 9.4 שנים תועדו 882 מקרים של דמנציה.

מהנתונים עולה כי צריכה של שש מנות נוספות של מוצרי מזון עתירי פלבנואידים בכל יום – ההבדל בין מדד הגבוה ביותר של צריכת פלבנואידים בדיאטה לעומת המדד הנמוך ביותר – לוותה בסיכון מופחת לדמנציה בכלל המשתתפים (יחס סיכון מתוקן של 0.72, רווח בר-סמך 95% של 0.57-0.89), במשתתפים עם סיכון גנטי גבוה (יחס סיכון מתוקן של 0.57, רווח בר-סמך 95% של 0.42-0.78), באלו עם תסמיני דיכאון (יחס סיכון מתוקן של 0.52, רווח בר-סמך 95% של 0.33-0.81) ובאלו עם יתר לחץ דם (יחס סיכון מתוקן של 0ף70, רווח בר-סמך 95% של 0.52-0.94).

מבין תתי-קבוצות של פלבנואידים, אנתוציאנין (יחס סיכון מתוקן של 0.78, רווח בר-סמך 95% של 0.62-0.97), Flavan-3-ols (יחס סיכון מתוקן של 0.72, רווח בר-סמך 95% של 0.58-0.89), פלבונולים (יחס סיכון מתוקן של 0.73, רווח בר-סמך 95% של 0.59-0.91) ופלבונים (יחס סיכון מתוקן של 0.71, רווח בר-סמך 95% של 0.56-0.90) לוו כולן בסיכון מופחת לדמנציה.

בקרב משתתפים שצרכו לפחות שתיים מבין שלוש מנות מומלצות – חמש מנות תה, מנה אחת של ין אדום וחצי מנה של אוכמניות – תועד סיכון מופחת לדמנציה בהשוואה לאלו שלא צרכו אף אחת ממנות אלו (יחס סיכון מתוקן של 0.62, רווח בר-סמך 95% של 0.46-0.84).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי שינויים מתונים בדפוסי התזונה עשויים להביא לעליה ברמות פלבנואידים ולהפחית את הסיכון להתפתחות דמנציה.

JAMA Netw Open, Oct 2024

לידיעה ב-Healio

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|21/10/2026

מטרת המחקר הייתה לכמת את הערך הפרוגנוסטי הנוסף של הממצאים האלקטרודיאגנוסטיים, מעבר לדרגת H-B הראשונית, בניבוי ההחלמה משיתוק על שם Bell לאחר שישה חודשים, לרבות בחולים עם שיתוק בדרגה בינונית

השתלת תומכן בסינוס הוורידי (Stenting) לעומת דלף חדרי־צפקי (Shunt) לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי: ניתוח השלכות עלויות משוקלל לפי מדדי נטייה (Propensity Score).

השתלת תומכן בסינוס הוורידי (Stenting) לעומת דלף חדרי־צפקי (Shunt) לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי: ניתוח השלכות עלויות משוקלל לפי מדדי נטייה (Propensity Score).

מקור: JNIS
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|20/10/2026

המחקר נועד להשוות בין שתי הפרוצדורות הללו מבחינת יעילות קלינית, שיעור סיבוכים ועלויות כלכליות למערכת הבריאות לאורך זמן

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בדק אם עיכוב של מסלול MAPK/ERK באמצעות התרופה טרמטיניב (מעכב MEK) יכול למנוע את התפתחות הנגעים ולצמצם את תופעת ה־EndMT (מעבר אנדותלי-למזנכימלי), תהליך שבו תאי דם מאבדים את זהותם ותורמים לחולשת כלי הדם

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן