טיפול התנהגותי עשוי להקל על תסמיני עייפות בחולים עם Long COVID (מתוך Clin Infect Dis)

 מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Infectious Diseases עולה כי בחולים עם Long COVID, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי עשוי להביא להקלה משמעותית בתסמיני עייפות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הינו טיפול מובנה בשיחות, המבוצע ע”י מטפל מיומן במטרה להגביר את המודעות של המטופל להתנהלותו וללמדו כיצד לשנות את התגובה שלו למצבים ואתגרים. על-פי נתוני המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית, 11% מהחולים בארצות הברית אשר חלו בעבר בקורונה דיווחו על Long COVID.

מדגם המחקר כלל 114 חולים מהולנד אשר חוו עייפות חמורה לאורך לפחות שלושה חודשים לאחר הדבקה בקורונה. מחצית מהמשתתפים חולקו באקראי לקחת חלק בטיפול קוגניטיבי התנהגותי לאורך 17 שבועות, אשר התמקד בעייפות, כאשר המחצית השנייה של המשתתפים לא השלימה כל התערבות מיוחדת והחולים המשיכו בטיפול הסטנדרטי ל-Long COVID. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הושלם באופן וירטואלי או פנים מול פנים.

החוקרים התאימו את תכנית הטיפול להיבטים הספציפיים של עייפות על-רקע Long COVID. הטיפול התייחס לשבעה תחומים: הפרעה בדפוסי שינה-ערות, אמונות לא-מסייעות בנוגע לעייפות, רמת פעילות נמוכה או שאינה מחולקת היטב, תחושת תמיכה חברתית מעטה, בעיות בעיבוד פסיכולוגי של COVID-19, חששות ודאגות בנוגע לקורונה והתמודדות לקויה עם כאב.

המשתתפים בזרוע טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לא רק זכו להקלה בתחושת העייפות אלא גם דיווחו על פחות בעיות ריכוז, תסמינים גופניים פחות חמורים ושיפור תפקוד גופני וחברתי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הביא לשיפור בתחושת עייפות על-רקע Long COVID, זאת לצד שיפור בתפקוד גופני וחברתי, שיפור אשר נותר גם לאחר שישה חודשים.

Clin Infect Dis, May 2023

לידיעה במדסקייפ

 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן