Neurologic Other

התערבות תזונתית וסמנים בנוזל השדרה בחולים עם הפרעה קוגניטיבית אמנסטית קלה/ דר’ רויטל גנדלמן מרטון

רקע

השמנה, סכרת מסוג 2, מחלה קרדיווסקולרית, והיפרכולסטרולמיה הם גורמי סיכון ידועים להזדקנות מוחית פתולוגית הקשורה לתנגודת לאינסולין. היארעות מצבים אלה עלתה משמעותית עקב עליה בצריכה הקלורית של שומן רווי ופחמימות פשוטות. צריכה זו יכולה להעלות את הסיכון להפרעה קוגניטיבית תלוית גיל ולמחלת אלצהיימר. הערכה של השפעת תזונה על מחלת אלצהיימר הראתה כי לחומצות שומן ייחודיות, כמו חומצה דוקוסהקסנואית, אין השפעה במבוגרים עם מחלת אלצהיימר. לעומת זאת, נמצא קשר בין תבניות תזונה והרכבי מזון מסוימים, כמו צריכה גבוהה של פרות וירקות, חומצות שומן בלתי רוויות ודגים יחד עם צריכה נמוכה של חומצות שומן רוויות, בעיקר אלו שמקורן בבקר ובמוצרי חלב, לבין סיכון מופחת למחלת אלצהיימר ולהפרעה קוגניטיבית אמנסטית קלה.

מטרת העבודה היתה להשוות את ההשפעות של תזונה עתירת חומצות שומן רוויות ואינדקס גליקמי גבוה במשך 4 שבועות לעומת תזונה דלה בחומצות שומן רוויות ועם אינדקס גליקמי נמוך במשך אותו פרק זמן על מטבוליזם אינסולין וליפידים, מרקרים למחלת אלצהיימר בנוזל השדרה, ומצב קוגניטיבי במבוגרים בריאים ובמבוגרים עם הפרעה קוגניטיבית אמנסטית קלה.

שיטות

מחקר אקראי ומבוקר בקרב 20 מבוגרים בריאים (גיל ממוצע- 7.4 ± 69.3 ) ו- 29 מבוגרים עם MCI אמנסטי (גיל ממוצע- 6.8 ± 67.6 ). המשתתפים קיבלו תזונה עתירה (שומן- 45%, כולל שומן רווי מעל 25%, פחמימות- 35-40%- אינדקס גליקמי מעל 70, וחלבון- 15-20% ) או תזונה דלה (שומן- 25%, כולל שומן רווי פחות מ- 7%, פחמימות- 60-55%- אינדקס גליקמי פחות מ-55, וחלבון- 15-20% ) למשך 4 שבועות. מבחנים קוגניטיביים, מבחן סבילות לגלוקוז, ודיקור מותני בוצעו בנקודת ההתחלה ובשבוע הרביעי למחקר. מדדי התוצאה העיקריים היו ריכוז בטא-אמילואיד, חלבון טאו, אינסולין, F2-איזופרוסטנים ואפוליפופרוטאין E בנוזל השדרה, רמת ליפידים ואינסולין בפלזמה, ומדדים קוגניטיביים.

תוצאות

בקבוצה עם MCI אמנסטי- הדיאטה הדלה הגדילה את ריכוז הבטא-אמילואיד בנוזל השדרה, בניגוד לתבנית הפתולוגית של ריכוז נמוך של הבטא-אמילואיד בנוזל השדרה הנמצא בחולים עם מחלת אלצהיימר. בנבדקים בריאים היתה לדיאטה הדלה השפעה הפוכה הקטנת הבטא-אמילואיד בנוזל השדרה, לעומת הגדלת ריכוזו בדיאטה העתירה. ריכוז האפוליפופרוטאין E בנוזל השדרה עלה בדיאטה הדלה וירד בדיאטה העתירה בשתי הקבוצות. ריכוז האינסולין בנוזל השדרה עלה עם הדיאטה הדלה בקבוצה עם MCI אמנסטי, וירד עם הדיאטה העתירה בנבדקים הבריאים. ריכוז ליפידים ואינסולין בפלזמה וריכוז F2-איזופרוסטנים בנוזל השדרה עלו עקב הדיאטה העתירה וירדו עם הדיאטה הדלה. חל שיפור בזיכרון ויזואלי בשתי הקבוצות לאחר 4 שבועות של הדיאטה הדלה.

מסקנות

תזונה יכולה להיות גורם סביבתי חשוב שיכול לשנות את הסיכון למחלת אלצהיימר על ידי השפעה על ריכוזי בטא-אמילואיד, ליפופרוטאינים , עקה חימצונית ואינסולין במערכת העצבים המרכזית.


Bayer-Carter JL, Green PS, Montine TJ, et al. Diet intervention and cerebrospinal fluid biomarkers in amnestic mild cognitive impairment. Arch Neurol 2011;68:743-752.


הצעות לקריאה נוספת:

Pappolla MA, Bryant-Thomas TK, Herbert D, et al. Mild hypercholesterolemia is an early risk factor for the development of Alzheimer amyloid pathology. Neurology 2003;61:199-205.

Féart C, Samieri C, Rondeau V, et al. Adherence to a Mediterranean diet, cognitive decline, and risk of dementia. JAMA 2009;302:638-648.

Reger MA, Watson GS, Green PS, et al. Intranasal insulin improves cognition and modulates β-amyloid in early AD. Neurology 2008;70:440-448.

Fishel MA, Watson GS, Montine TJ, et al. Hyperinsulinemia provokes synchronous increases in central inflammation and beta-amyloid in normal adults. Arch Neurol 2005;62:1539-1544.

Gu Y, Nieves JW, Stern Y, et al. Food combination and Alzheimer disease risk: a protective diet. Arch Neurol 2010;67:699-706. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    בחולים עם מיגרנה שהחליפו מטיפול פומי בטריפטנים לטיפול ב- Ubrogepant (אוברלוי) דווח על תוצאות טובות יותר, בהשוואה לחולים שבחרו להחליף לתכשיר אחר ממשפחת טריפטנים, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Headache Society. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מרבית ההנחיות לטיפול בארצות הברית ממליצות כי חולים ינסו לפחות שני טריפטנים שונים לפני נסיון […]

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vyvgart לטיפול במבוגרים עם CIDP (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vyvgart לטיפול במבוגרים עם CIDP (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את משלב Efgartigimod Alfa ו-Hyaluronidase (או Vyvgart-Hyrtulo) לטיפול במבוגרים עם אבחנה של CIDP (או Chronic Inflammatory Demyelinating Polyneuropathy). המומחים מסבירים כי Vyvgart הינו התכשיר הראשון ממשפחת Neonatal Fc Receptor Blocker, שאושר לטיפול ב-CIDP ויהיה זמין במתן חד-שבועי כזריקה תת-עורית. במחקר ADHERE בשלב 3, 69% מהחולים שטופלו […]

  • קדם רעלת היריון מלווה בסיכון מוגבר להופעת דמנציה בגיל צעיר (JAMA Netw Open)

    קדם רעלת היריון מלווה בסיכון מוגבר להופעת דמנציה בגיל צעיר (JAMA Netw Open)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי קדם-רעלת היריון מלווה בסיכון מוגבר להופעת דמנציה בגיל צעיר. החוקרים התבססו על נתונים ממחקר French Conception Study, מחקר עוקבה פרוספקטיבי ארצי הכולל למעלה מ-1.9 מיליון הריונות, כאשר האימהות היו במעקב ממוצעה לאורך תשע שנים. מהנתונים עולה כי כ-3% מהאימהות […]

  • טיפול במעכבי אלפא עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה של גופיפי לואי (Neurology)

    טיפול במעכבי אלפא עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה של גופיפי לואי (Neurology)

    תרופות מסוימות המשמשות לטיפול בהגדלה שפירה של הערמונית מלוות בסיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי (Dementia with Lewy Bodies), הסוג השני בשכיחות של דמנציה משנית לשינויים נוירו-קוגניטיביים לאחר מחלת אלצהיימר. בשנים האחרונות עלו השערות כי שיפור הפעילות המטבולית במוח עשוי להפחית את הסיכון למחלת פרקינסון. מחקרים קודמים הראו כי Terazosin, Doxazosin, או Alfuzosin מובילים להפעלה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה